Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

5844 - Φωτογραφίες του κωδωνοστασίου της Ρωσικής Μονής του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο ΌροςΤο 1893 ανεγέρθηκε το κωδωνοστάσιο της Μονής Αγίου Παντελεήμονος πάνω από την είσοδο της τράπεζας με την χαρακτηριστική πυραμιδοειδή σκεπή του. Είναι κτίσμα υψίκορμο και με ισχυρή δόμηση προκειμένου να καλύπτει τα φορτία των τριάντα δύο καμπάνων του οι οποίες ξεπερνούν σε βάρος τους 20 τόνους. Η μεγαλύτερη καμπάνα βρίσκεται στον πρώτο όροφο πάνω από την Τράπεζα. Το βάρος της είναι 13 τόνοι, η διάμετρος της 2,70 μ. και η περιφέρειά της 8.71μ. Για την κρούση της απαιτούνται δύο μοναχοί. Στον ίδιο όροφο υπάρχουν τρεις ακόμα καμπάνες βάρους 3 τόνων η κάθε μία. Στον δεύτερο όροφο υπάρχουν αρκετές καμπάνες μικρότερες, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το ρολόι του καμπαναριού. Οι ρυθμικές κωδωνοκρουσίες τους δημιουργούν μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή αρμονία.
Οι φωτογραφίες είναι του Ηλία Βουτσινά

5843 - Το Γεροντικό του Αγίου Όρους (3). Ανδρέα μοναχού ΘεοφιλόπουλουΠροηγούμενα:

Προσφορά του Άγιου Όρους στην Όρθοδοξία
Το Άγιον Όρος, τόπος εξαιρετικά πνευματικός και άγιος, από τότε πού κατοικήθηκε από ιδεολόγους μοναχούς, γεμάτους πίστη και αγάπη στον Θεό καί στον πλησίον, δέχθηκε και φιλοξένησε στους κόλπους του, κατά την υπερχιλιόχρονη ζωή, πορεία και δράση του, άνδρες λόγιους και κατά πάντα σοφούς.
Οι πιστοί αυτοί χριστιανοί, σαν απλοί μοναχοί, διάκονοι, πρεσβύτεροι, ηγούμενοι, πνευματικοί, εξομολόγοι, αρχιερείς και πατριάρχες ακόμη, με τη θερμή πίστη, την παιδεία, την ένθεη σοφία και μόρφωσή τους, με την ταπείνωση, την ενάρετη και αγνή πολιτεία τους και γενικά το υπόδειγμα τής άγιας ζωής τους, βοήθησαν πολύ τη Μητέρα Εκκλησία. Πρόσφεραν πολλά σ’ αυτήν και με τη χάρη τού Θεού διετήρησαν, διέσωσαν και παρέδωκαν τις ιερές Παραδόσεις, την ομολογία της Ορθόδοξης Πίστεώς μας και διεφύλαξαν το κύρος τής Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησιάς του Χριστού, όπως τη σύστησαν οι άγιοι Απόστολοι και την παρέδωκαν οι διάδοχοι εκείνων.

5842 - Χριστούγεννα στα φοβερά Καρούλια (βίντεο)

5841 - Μοναχισμός, η ζωή της ομορφιάς

Δύο στοιχεία. Ο αέρας και το φως. Δύο όψεις της φύσης. Φύσης θαυμαστής ομορφιάς. Φύσης πνευματικής δροσιάς. Ο αέρας και το φως της ζωής. Μιας ζωής που όταν ζει τη φύση της ύπαρξης της στην κάτω αμαυρωμένη εικόνα, όχι μόνο θανατώνει τις ευκαιρίες της πνευματικής αναγέννησης, αλλά και πολλές φορές με τάσεις εμμονής εγκλωβίζεται εκεί. Και φυσικά η εμμονή είναι που αυξάνει την ένταση της συγκέντρωσης του νου και του πνεύματος σε εωσφορικές πτωτικές καταστάσεις.
Ο αέρας και το φως. Σκέψου λίγο. Πως μπορείς αυτόν τον αέρα και αυτό το φως να τα ζήσεις; Να δροσιστείς από την καλαισθησία της ταπεινότητας τους και να γεμίσεις μέσα σου με αυτά; Εις τα άνω. Εκεί βρίσκεται η απάντηση. Και η εις τα άνω σαν κατάσταση σκέψης και κατεύθυνσης, μα και βιώματος, δεν είναι μόνο μία τοποθεσιακή αναφορά, αλλά και μία ανάταση. Μία αναγέννηση. Μία μεταμόρφωση ψυχής που μέσα από τη σιωπή των δακρύων, σαν θυμίαμα κατευθύνεται εις τα άνω.

5840 - Ο λόφος του Καστά στην Αμφίπολη ανήκει σε Αγιορείτικο μοναστήρι!Σε μετόχι μοναστηριού του Αγίου Όρους, το οποίο παραμένει υπό διεκδίκηση, περιλαμβάνεται ο λόφος Καστά στη Μεσολακκιά Σερρών, όπου ανακαλύφθηκε ο εντυπωσιακός αρχαίος μακεδονικός τάφος, που έχει καταπλήξει όλο τον κόσμο.
.......Η συγκεκριμένη έκταση είναι καταγεγραμμένη ως μετόχι της Μονής Παντοκράτορος και έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν αρχίσει οι διερευνητικές εργασίες, για να εκτιμηθεί εάν θα ξεκινήσουν διαδικασίες και για τη νομική διεκδίκησή του.