Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015

5839 - Φωτογραφίες του κοιμητηριακού ναού και του κοιμητηρίου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου


Ο κοιμητηριακός ναός της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου, είναι αφιερωμένος στον Άγιο Nικόλαο και κτίσθηκε το 1894, στα θεμέλια του προηγούμενου. Βρίσκεται βόρεια της Μονής και διακρίνεται από τα ψηλά κυπαρίσσια και τον εξέχοντα πολύπλευρο τρούλο του.
Οι φωτογραφίες είναι του Ηλία Βουτσινά.

5838 - Κοπάδι δελφινιών στα παράλια του Αγίου ΌρουςΦίλος προσκυνητής μου έστειλε το όμορφο βιντεάκι που τράβηξε σήμερα το μεσημέρι από μπαλκόνι Αγιορείτικης Μονής.

5837 - Μοναδική κινηματογραφική ταινία γυρισμένη το 1953(!) στο Άγιο Όρος.

5836 - Ο Αρχιμ. Γεώργιος Καψάνης (†2014), ηγούμενος της Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγ. Όρους, για το διάλογο μαρξιστών και Ορθοδοξίας


Δεν γνωρίζω πολλά πράγματα σχετικά με το διάλογο θεολόγων και μαρξιστών, διότι εδώ, στο Αγιον Όρος, δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε όσα γράφονται και λέγονται στον κόσμο και συνεπώς δεν μπορώ να πω πού οφείλεται η τάσις για ένα διερευνητικό διάλογο μεταξύ τους.
Από μερικούς όμως μαρξιστές που περνούν απ’ εδώ, μου δίνεται η εντύπωση ότι ο διάλογος με την Εκκλησία φαίνεται να εκφράζει κάποια βαθυτέρα πνευματική τους αναζήτηση και ανησυχία.
Εάν ο διάλογος δεν εκφράζει κάτι τέτοιο, αλλά απλώς μία πολιτική σκοπιμότητα, νομίζω ότι θα οδηγήσει σ’ ένα νέο αδιέξοδο. Νομίζω ότι οι Έλληνες έχουμε πάθει φοβερή ζημιά. Αγνοούμε την Ορθοδοξία, όπως την εκφράζουν οι πατέρες της Εκκλησίας. Οι δυτικές επιδράσεις, όχι μόνο σε μαρξιστές, αλλά και σε θεολόγους και στην όλη πορεία του νεοελληνισμού, μας απεμάκρυναν από την παράδοση του ορθοδόξου λαού μας, μέσα στην οποία πιστεύω ότι βρίσκει τη σωστή και αληθινή ανθρώπινη πίστη, όχι μόνο των κοινωνικών του προβλημάτων, αλλά και των βαθυτάτων υπαρξιακών του αναγκών.

5835 - Άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Γέροντα Εφραίμ ΒατοπαιδινούΟ Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου
Γέροντας π. Εφραίμ,
παραχώρησε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη
στον εκδότη της εβδομαδιαίας εφημερίδος
«Ο Εκκλησιολόγος» των Πατρών,
κ. Αλέξανδρο Κολλιόπουλο.

1. Άγιε Καθηγούμενε, με αφορμή τα Χριστούγεννα, που οι περισσότεροι τα εορτάζουν επιφανειακά, θα θέλαμε να σας ερωτήσουμε πώς μπορούμε να δούμε τη μεγάλη αυτή εορτή ως σταθερό τρόπο ζωής;
Όπως πολύ καλά λέτε ναι μεν εορτάζουμε τα Χριστούγεννα την συγκεκριμένη ημερομηνία και το συγκεκριμένο γεγονός της γεννήσεως του Χριστού, της ενανθρωπήσεως του Θεού, όμως αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίζει είναι αυτή η μεγάλη εορτή να γίνει για εμάς ένας νέος και σταθερός τρόπος ζωής.

5834 - Άγιος Θεοδόσιος, μητροπολίτης Τραπεζούντος (†1391)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 11 Ιανουαρίου