Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015

5825 - Μοναδικές φωτογραφίες του Ηλία Βουτσινά από την χιονισμένη Ι.Μ. Αγίου Παύλου
5824 - Στη χιονισμένη Σιμωνόπετρα. Πρόσφατες φωτογραφίες του Bas Kamps5823 - Τα χιόνια έφθασαν στη θάλασσα, στον αρσανά της Ιεράς Μονής Αγ. Παύλου, στο Άγιο Όρος. Φωτογραφίες Ηλία Βουτσινά.O αρσανάς της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου βρίσκεται σε απόσταση ενάμιση χιλιόμετρου περίπου νοτιοδυτικά της Mονής. Eίναι ένα διώροφο κτίριο, κτισμένο το 1882 με πελεκητή πέτρα. Tο ισόγειο του κτιρίου, με θολωτή οροφή, το χρησιμοποιούσαν παλαιότερα για τη φύλαξη του πλοίου της μονής. Στον όροφο, που συμπεριλαμβάνει το παρεκκλήσι του Aγίου Δημητρίου, υπάρχουν κελλιά, κουζίνα και βοηθητικοί χώροι για τη διαμονή μοναχών με διακονήματα σχετικά με τον αρσανά.

Ο φίλος Ηλίας Βουτσινάς κατά την προσκυνηματική του επίσκεψη στο Άγιο Όρος από 27 Δεκεμβρίου μέχρι 2 Ιανουαρίου 2015, επισκέφθηκε την περιοχή και έβγαλε υπέροχες φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες δημοσιεύω.

5822 - Άγιον Όρος και τεχνικός πολιτισμός (Κείμενο του 1975)(Πανοσ. Αρχ. Βασίλειος Γοντικάκης, Καθηγ. Ι. Μ. Σταυρονικήτα*)
.......Είναι πλέον σαφές εις όλους ότι το Άγιον Όρος αποτελεί το μεγαλύτερον και τελευταίον κεφάλαιον της σωτηρίας του Γένους και της Εκκλη­σίας μας. Είναι κιβωτός η οποία φέρεται άθικτος επί των υδάτων τού κατα­κλυσμού των θορύβων τού συγχρόνου πολιτισμού που παραμορφώνει την δημιουργίαν, μολύνει, επί κυριολεξία, τον αέρα, την γην και την θάλασσαν.
Τα νέφη του αρξαμένου τούτου κατακλυσμού επισωρεύουν εις τον άνθρωπον κινδύνους. Και απειλούν την σωματικήν υγείαν, την πνευματικήν του ισορροπίαν και επιβίωσιν. Δι’ αυτόν τον λόγον πολλοί καταφεύγουν εις την σκέπην τής Κυρίας Θεοτόκου ενσυνειδήτως, και έρχονται εις τον Ιερόν ημών Τόπον, ως εις χώραν Μετανοίας. Αισθάνονται ότι το άγιον τούτο τεμάχιον τής γης είναι ο αγρός όπου ευρίσκεται κεκρυμμένος ο μαρ­γαρίτης τής Βασιλείας τών Ουρανών.

5821 - Τουρισμός και μοναστήρια (Ανωνύμου Μοναχού)

Είναι σε όλους γνωστό ότι ένα από τα δεδομένα που χαρακτηρίζουν τις ανθρώπινες μετακινήσεις τις τελευταίες δεκαετίες είναι η θεαματική αύξηση του τουρισμού.
Πλήθη ανθρώπων πλέον, από πλούσιες και μη χώρες μετακινούνται σε κάθε γωνιά της γης, είτε για αναψυχή, είτε για να επισκεφθούν μνημεία, μουσεία, φυσικές ομορ­φιές και γενικά κάθε αξιοθέατο το οποίο μπορεί να προ­σελκύσει το ανθρώπινο ενδιαφέρον.
Είναι επίσης γνωστό ότι πολλά από τα Ορθόδοξα μοναστήρια, ίσως τα περισσότερα, μπορούν να προσελκύ­σουν τουρίστες, είτε για τον πλούτο των κειμηλίων τους, είτε για τον συνδυασμό που δημιουργούν αυτά μέσα στο φυσικό περιβάλλον που ευρίσκονται, είτε ίσως για κάτι άλλο, εν πάση περιπτώσει τα μοναστήρια δεν περνούν α­παρατήρητα από τα μάτια των τουριστών.
Αναρωτιέται κανείς, πώς τα Ορθόδοξα μοναστήρια έγιναν τόσο όμορφα. Λογική απάντηση δεν υπάρχει. Θα μπορούσε απλά κανείς να πει ότι η ομορφιά αυτή αποτε­λεί ένα από τα ζωντανά θαύματα.

5820 - Άγιον Όρος και βυζαντινές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της VirginiaΗ Δρ. Φωτεινή Κονδύλη, Καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Virginia, μιλάει για τη θέση του Αγίου Όρους στα μαθήματα των βυζαντινών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Virginia.

5819 - Όσιος Μακάριος ο Μακρής (†1431)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 8 Ιανουαρίου