Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

5818 - Χριστούγεννα στο Άγιο Όρος. Φωτογραφία της πανηγυρίζουσας ΣιμωνόπετραςΦωτογραφία της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, σήμερα αργά το απόγευμα, λίγο πριν το τέλος των πανηγυρικών εκδηλώσεων της εορτής των Χριστουγέννων (25 Δεκ.2014/ 7 Ιαν.2015).   Είναι η  ώρα του Κτητορικού Μνημοσύνου, στο οποίο μνημονεύονται οι κτήτορες και όλοι οι μοναχοί που έζησαν στη Μονή από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.

5817 - Χειμώνας 2015 στις Καρυές του Αγίου Όρους, με τον φακό του Σπύρου Μπαράκου


Χειμωνιάτικη λιακάδα στις Καρυές του Αγίου Όρους

5816 - Το Γεροντικό του Αγίου Όρους (2). Ανδρέα μοναχού ΘεοφιλόπουλουΆφιξη στο Άγιον Όρος
Ήταν Απρίλης τού 1933, όταν ξεκίνησα από το λιμάνι της Καλαμάτας, με το καράβι-ατμόπλοιο «Ναυκρατούσα», για το Άγιον Όρος, προκειμένου να ιδώ τον κατά τρία χρόνια μεγαλύτερό μου αδελφό Θεοφίλη, μοναδικό κατά σάρκα αδελφό.
Αφού περάσαμε με τρικυμία τον Κάβο-Μαλέα, φτάσαμε στο Γύθειο, όπου μείναμε λίγες ώρες να ξεφορτώσει το καράβι.
Σε τρία μερόνυχτα φτάσαμε στον Πειραιά. Εκεί μείναμε έξι ώρες. Για πρώτη φορά μπήκα στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο κι επισκέφθηκα την Αθήνα ήμουν 16 προς τά 17 μου χρόνια. Η Αθήνα δεν μου άρεσε.
Γύρισα στον Πειραιά και το βραδάκι φύγαμε για τη Χαλκίδα. Εκεί περιμέναμε έξι ώρες να επιστρέψει η παλίρροια των υδάτων και να μας ανοίξουν τη γέφυρα για να περάσουμε. Άπ’ εκεί μπήκαμε υστέρα στον Παγασητικό κόλπο και φτάσαμε στον Βόλο, όπου μείναμε μισή μέρα.
Θυμάμαι, είχαν πιάσει πολλά ψάρια, είχε πλημμυρίσει η παραλία από λαχταριστές παλαμίδες. Πρώτη φορά έβλεπα τόσα πολλά ψάρια. Το πλήρωμα του πλοίου, καπεταναίοι και ναύτες, τις αγόραζαν και τις έκαναν ψητές ή τηγανητές και έπιναν άφθονο κρασί.