Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2015

5808 - Το τηλεσκόπιο να γίνει ενδοσκόπιοΗ σπίλωση του άλλου καταντά κάτι ευχάριστο∙ ευφάνταστοι σκανδαλοθήρες εκθέτουν αντιπάλους∙ παρατηρούν, ψάχνουν και βρίσκουν μόνο ατέλειες, μόνο λάθη και μόνο ελλείψεις. 
Η αυτοδικαιωμένοι δίκαιοι αυξάνουν τη δικαιοσύνη τους αδικώντας με πράξεις, λόγους και σκέψεις τους συνανθρώπους τους. Πολύς χρόνος αφιερώνεται με την ενασχόληση των άλλων. Εύκολη κριτική και δύσκολη αυτοκριτική. Ο κόσμος θ' αλλάξει με το να αλλάξουμε εμείς τον εαυτό μας. Το τηλεσκόπιο να γίνει ενδοσκόπιο.
†μοναχός Μωυσής

5807 - Ιερομονάχου Λουκά Γρηγοριάτη: Τι περιμένει ο Θεός από εμάς;Οι απαντήσεις, που με τη Χάρη του Θεού και την ευλογία του Γέροντα θα ακολουθήσουν, θα είναι αναπόφευκτα ο καρπός της προσωπικής μας, και βεβαίως μικράς, πείρας. Θεωρώ ότι την καθολική επί του θέματος απάντηση έχει διδάξει το ίδιο το Άγιον Πνεύμα στην Εκκλησία δια των Αγίων μας. Εμείς μπορούμε να αναπτύξουμε μόνο κάποιες πλευρές της καθολικής αυτής εμπειρίας της Εκκλησίας, σύμφωνα με το λόγο του Αποστόλου Παύλου: «εκ μέρους δε γινώσκομεν και εκ μέρους προφητεομεν» (Α’ Κορ. 13:9).
Η παρουσία κάθε ανθρώπου στον κόσμο είναι μια ευλογία του Θεού.

5806 - Βίντεο. Στο χιονισμένο μονοπάτι από Διονυσίου προς Αγίου Παύλου. Πρωτοχρονιά 20155805 - Τα χειρόγραφα ενός ερημίτη (2)Θεοκλήτου Μοναχού Διονυσιάτου
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι αυτά που έγραφε από ανάγκη ψυχής, δεν ήσαν απλώς σκέψεις, δεν ήταν θεολογική εσωτερικώς απλή διεργασία, δεν ήσαν «μελέτες», αλλά αυτή η ίδια ψυχή του, το αίμα της καρδιάς του, η έντονη αίσθηση των πνευματικών του εμπειριών. Ο Ερημίτης Νικόδημος έφθασε σε προσωπική σχέση αγάπης και έρωτος με τον Θεόν. Γι’ αυτό οι εμπειρίες του παίρνουν την μορφή συνομιλίας με τον Χριστό.
Τα χειρόγραφα είναι σε γλώσσα καθαρεύουσα με αρχαϊκές εκφράσεις, που τις συναντά κανείς σε κείμενα της λογίας γλώσσης, τα οποία εγράφοντο προ μισού αιώνος. Σήμερα, με τη ραγδαία εξέλιξη προς την απλή καθαρεύουσα και μάλλον προς την δημοτική, που μορφώνεται μια διάφορη γλωσσική αίσθηση, τα κείμενα αυτά ασφαλώς θα έχαναν την ομορφιά και την δύναμή τους. Γι’ αυτό με πολύ σεβασμό, προς την ψυχή που διαλέγεται με τον Θεόν, θα φροντίσω ώστε να αποδώσω όσο πιο γνήσια είναι δυνατό την εν αγάπη φλεγομένη ψυχή και τον καθαρό νου του οσίου αυτού Ερημίτου.
θ.μ.δ

5804 - Οσιομάρτυς Ευθύμιος και οι 12 Βατοπαιδινοί (†1279/80) 

Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 4 Ιανουαρίου

5803 - Ο άγιος Νεομάρτυς και Οσιομάρτυς Ονούφριος (†1818)


Αγιορείτης Άγιος

Μνήμη 4 Ιανουαρίου5802 - Άγιος Ευστάθιος ο Α΄ Αρχιεπίσκοπος των ΣέρβωνΑγιορείτης Άγιος
Μνήμη 4 Ιανουαρίου