Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

7579 - Επιστολές 83χρονου Αγιορείτη σε 15χρονο παιδί, γιο φίλου του

Αθανάσιος προηγούμενος Ιβηρίτης
(1885-1973)
(Φωτ.: Τάκης Τλούπας, 1969)
Το 1979 είχε εορτασθεί διεθνώς σαν έτος του παιδιού. Από το αγιορειτικό περιοδικό «Αθωνικοί Διάλογοι», τεύχ. 69-70, Ιανουάριος-Μάρτιος 1980, αντιγράφω:
Γνωστόν είναι, ότι το μεν «έτος του παιδιού» πέρασε, αλλά το πρόβλημα του παιδιού παραμένει στη πιο οξεία μορφή του. Κι ενώ το επίσημο Κράτος και η θλιβερή ελληνική «κουλτούρα» μας κάνουν ότι μπορούν για να διαστρέψουν τις θεόκτιστες ψυχικές δυνάμεις μικρών και μεγάλων, κατ’ αντινομίαν και υποκριτικά δείχνουν ενδιαφέρον για το παιδί!

Αλλά για ποιο παιδί και για ποια ωφέλειά του μιλάνε οι «μεγάλοι», όταν οι ίδιοι είναι κατεστραμένοι εσωτερικώς, κάνοντάς το «υιόν γεέννης»; Επειδή δι’ ημάς το «έτος του παιδιού» δεν πέρασε, θα δημοσιεύσουμε μια σειρά επιστολών του γνωστού μακαριστού σοφού γέροντα Αθανασίου του Ιβηρίτου προς ένα παιδί φίλου του δεκαπέντε τότε χρόνων, σαν υπόδειγμα διδασκαλίας και περιεχομένου.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ότι κέντρον των συμβουλευτικών γραμμάτων του Αθανασίου είναι η θεοσέβεια και η προσπάθειά του να σπείρη στην τρυφερή ψυχή του παιδιού σπέρματα ευσεβείας, αγαθότητος, φόβου Θεού, αγάπης προς τους ανθρώπους και να οδηγήση τη σκέψη του και την καρδιά του προς την αιώνια πατρίδα του, τον ουρανόν.
Εάν η παιδεία του Έθνους δεν γίνη Χριστοκεντρική και ελληνοχριστιανική, τίποτε δεν θα ισχύση να αναστείλη την καλπάζουσα φθορά της ελληνικής ψυχής, με αποτέλεσμα τον κίνδυνον της εθνικής μας υποστάσεως
θ.





πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη, Αθωνικοί Διάλογοι. Άγιον Όρος
φωτογραφίες: Αγιορειτική προσωπογραφία, Αθανάσιος προηγ. Ιβηρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου