Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

7014 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Σεπτέμβριο

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

.......Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Σεπτέμβριο:

7013 - Ο σωστός δάσκαλος






Είναι μεγάλη υπόθεση ο σωστός δάσκαλος, ιδίως στις ημέρες μας! Τα παιδιά είναι άγραφες κασέττες· ή θα γεμίσουν βρώμικα τραγούδια ή βυζαντινή μουσική. Το έργο του δασκάλου είναι ιερό.
 Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

7012 - Γερο Ευστράτιος Σιμωνοπετρίτης, ο Πειραιώτης (1895-1980)

Ιγνάτιος ιερομόναχος Κατουνακιώτης,
ο πνευματικός (1827-1927)
(Δημοσίευση φωτογραφίας:
Χερουβείμ αρχιμανδρίτης, 1973)
Ευστράτιος μοναχός Σιμωνοπετρίτης
(1895-1980)
Ο γερο-Εὐστράτιος γεννήθηκε στὸν Πειραιᾶ τὸ 1895. Τὸ 1926-1927 ἦλθε στὸ Ἅγιον Ὄρος καὶ κοινοβίασε στὰ Κατουνάκια, στὴν Καλύβη τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, κοντὰ στὸν μακαριστὸ καὶ ἁγιασμένον Ἰγνάτιον τὸν Πνευματικό, τὸν ἀόμματο, τὸν ἐπονομαζόμενον Βούλγαρο. Ἦτο ὁ τελευταῖός του ὑποτακτικός, ἀφοῦ ἐκοιμήθη στὶς 25 Ὀκτωβρίου τοῦ 1927.
Ἐλέγετο Βούλγαρος, διότι ὁ πατέρας του ἦταν Βούλγαρος ἀπὸ τὶς Σέῤῥες καὶ ἡ μητέρα του Ἑλληνίδα. Γιὰ αὐτὸν ἔγραψε ἐκτενῶς ὁ μακαριστὸς Γέροντας τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Παρακλήτου Ὠρωποῦ Ἀττικῆς, ἀρχιμανδρίτης Χερουβείμ, στὴν σειρά: Σύγχρονες Ἁγιορείτικες Μορφές. Ἐκεῖ εὐχαριστεῖ καὶ τὸν γερο-Εὐστράτιο, γιὰ τὸν ὁποῖον γράφει: ...σήμερα εὑρίσκεται στὴν Μονὴ τῆς Σιμωνόπετρας καὶ εἶναι πνευματικὸς ἐγγονὸς τοῦ βιογραφούμενου πατρός. Ἦτο ἀπὸ τοὺς κυρίους πληροφοριοδότες μας. Διάδοχος τοῦ Γέροντος Ἰγνατίου τοῦ πνευματικοῦ ἀναδείχθηκε ὁ ὑποτακτικός του Ἰγνάτιος ὁ νεώτερος, ὁ Ἕλληνας.

7011 - Μοναχός Αρέθας Καρυώτης (1888 – 1965)

Αρέθας μοναχός Καρεώτης,
ο βιβλιοπώλης (1888-1964)
(Φωτ.: Καρυές, 4 Απριλίου 1931.
Πηγή: Μοναχολόγιο μονής Διονυσίου)
Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Γιαννακάς του Αποστόλου και της Μαρίας γεννήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας το 1888. Προσήλθε στο Βατοπεδινό Κελλί του Αγίου Χαραλάμπους το 1915, στις Καρυές, υπό τον ενάρετο ιερομόναχο Σάββα († 1923). Το 1919 εκάρη μοναχός.
Συναγωνιστής του και κατόπιν Γέροντάς του ήταν ο μοναχός Κοσμάς († 29.6.1965), που ήταν από την Κάρπαθο, όπως και ο Γέροντάς τους Σάββας. Ο Κοσμάς γεννήθηκε το 1877, προσήλθε το 1898 κι εκάρη μοναχός το 1901. Ο Γέροντας Κοσμάς διατήρησε το βιβλιοπωλείο που ειχε ιδρύσει ο Γέροντάς του.
Ο μοναχός Αρέθας ήλθε στο Άγιον Όρος από την Αμερική, όπου εργαζόταν στα δάση ως υλοτόμος, με δύο φίλους του, τον Γεώργιο και τον Όθωνα. Ο Γεώργιος έμεινε μαζί του, όμως κάπως τον ζήλευε και τον φθονούσε με τη συνεργία του πονηρού. Κατόπιν κοινοβίασε στη μονή Ξενοφώντος, όπου εκάρη μοναχός υπό το όνομα Γαλακτίων και είχε ειρηνικό τέλος. Ο Όθων μετέβη στη μονή Διονυσίου, όπου εκάρη μοναχός, ονομάσθηκε Λάζαρος και διακρίθηκε για την υπακοή του. Ουδέποτε, λέγουν, λύπησε άνθρωπο.

7010 - Απολυτίκιο Τιμίας Ζώνης (ψάλουν οι Δανιηλαίοι)

Ο Αύγουστος θεωρείται μήνας της Παναγίας. Με επίκεντρο το θεομητορικό πανηγύρι της  εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όλον τον μήνα τελούνται παρακλήσεις προς τιμήν της Θεοτόκου, με επιστέγασμα την εορτή της Τιμίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου. Η Τιμία Ζώνη εδώ και αιώνες φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.
Σύμφωνα με την παράδοση  η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου αφιερώθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου από τον αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ Καντακουζηνό (1341-1354), ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε από το αξίωμα, εκάρη μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ και μόνασε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Περισσότερα

7009 - Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Εορτάζει στις 31 Αυγούστου εκάστου έτους. 
Χρυσήν κορωνίδ’ οία, σεμνή Παρθένε,
Τω του χρόνου τίθημι σήν Ζώνην τέλει.
Θέντο σορώ Ζώνην πρώτῃ Πανάγνου Τριακοστή.
Η ανακομιδή της τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου, άλλοι λένε ότι έγινε από το βασιλιά Αρκάδιο και άλλοι από το γιο του Θεοδόσιο τον Β’. Η μεταφορά έγινε από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και την τοποθέτησαν σε μια χρυσή θήκη, που ονομάσθηκε αγία Σωρός. Όταν πέρασαν 410 χρόνια, ο βασιλιάς Λέων ο Σοφός άνοιξε την αγία αυτή Σωρό για τη βασίλισσα σύζυγο του Ζωή, που την διακατείχε πνεύμα ακάθαρτο. Όταν λοιπόν άνοιξε την αγία Σωρό, βρήκε την τίμια Ζώνη της Θεοτόκου να ακτινοβολεί υπερφυσικά. Και είχε μια χρυσή βούλα, που φανέρωνε το χρόνο και την ήμερα που μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Αφού λοιπόν την προσκύνησαν, ο Πατριάρχης άπλωσε την τιμία Ζώνη επάνω στη βασίλισσα, και αμέσως αυτή ελευθερώθηκε από το δαιμόνιο. Όποτε όλοι δόξασαν το Σωτήρα Χριστό και ευχαρίστησαν την πανάχραντη Μητέρα Του, η οποία είναι για τους πιστούς φρουρός, φύλαξ, προστάτις, καταφυγή, βοηθός, σκέπη, σε κάθε καιρό και τόπο, ήμερα και νύκτα.

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

7008 - Ο πύργος της μονής του Καλέτζη (Κολιτσού)





Θεοχαρίδης Πλούταρχος,
Ο πύργος της μονής του Καλέτζη (Κολιτσού)
Αθωνικά Σύμμεικτα: Ιερά Μονή Βατοπεδίου - 
Ιστορία και Τέχνη, σ. 197-209
Αθήνα 1999

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7007 - Ας κτυπήση το τρίτο χειροσήμαντρο ο Εκκλησιαστικός, εγώ φεύγω...

Γελάσιος μοναχός Σιμωνοπετρίτης,
δεκαπέντε λεπτά πριν την εκδημία του (31 Αυγούστου 1987)
Δύο ημέρες πριν κοιμηθή, συζητώντας με έναν αδελφό της Μονής, του λέγει αυτός:
-Γέρο-Γελάσιε, τρέχεις, βλέπω.
-Ο Θεός με ζητεί!
-Κάποτε τούτο το σκήνος, τούτο το σώμα, θα ενδυθή την αφθαρσίαν!
-Ναι!  Αλλά τώρα πρέπει πρώτα να ενδυθή την φθοράν και τον θάνατον. Τι είναι θάνατος! Ένα ὤπ, και να! ένα βήμα και πήγαμε μπροστά στον Χριστό! Εγώ έτσι νιώθω.
Πράγματι, σε δύο ημέρες, όταν το πρώτο χειροσήμαντρο χτύπησε για τον Εσπερινά της 1ης Σεπτεμβρίου 1987, βγήκε στην αυλή της Μονής αυτός, γέρος 85 χρονών, που δεν έβγαινε πια καθόλου έξω από την πόρτα του, για να σημάνη το δεύτερο χειροσήμαντρο γύρω από τον ναό! Συγκεντρώθηκε όπισθέν του όλη σχεδὸν ἡ αδελφότης. Μετά το κτύπημα λέγει:
-Ας κτυπήση το τρίτο ο Εκκλησιαστικός, εγώ φεύγω... Πηγαίνετε σεις στην Εκκλησία... Πήγαμε. Μετά από δεκαπέντε λεπτά πραγματοποιήθηκε η οσιακή και άοπνος κοίμησίς του.
Πέθανε γέροντας, αλλά ποτέ δεν έπαψε να είναι νέος. Νέος ήλθε στο Άγιον Όρος, νέος έφυγε για την άλλη ζωή και ως νέος θα δορυφορή την Θεοτόκον!
Σχετικά:

7006 - Ιερομόναχος Νεκτάριος Καυσοκαλυβίτης· ο Πνευματικός (1904 – 30 Αυγούστου 1989)


Η μετέπειτα συνοδεία
του ιερομονάχου Νεκταρίου
υπό τον ιερομόναχο Ιωακείμ
Γέροντας Νεκτάριος ο Πνευματικός.
ο ευλαβέστατος και ευσεβέστατος
Ο ιερομόναχος Νεκτάριος (στο μέσον)
με τον ιερομόναχο Ιωακείμ (δεξιά)
και τον μοναχό Ευθύμιο.
Γεννήθηκε στις 28.3.1904, ημέρα Κυριακή του Πάσχα, στην Περαχώρα Κορινθίας. Μικρός μετοίκησε με τους γονείς του στο χωριό Καπαρέλι Θηβών. Εκεί έμαθε τα πρώτα γράμματα ο τότε Νικόλαος.

7005 - Μοναχός Γεδεών Κολιτσιώτης (1894 – 30/8/1979)


Πατέρες του Κελλιού Αγίου Τύχωνος
της Καψάλας 1932
Ο γέροντας Γεδεών (καθήμενος)
μετά του υποτακτικού του ιερομονάχου Διονυσίου
Ο γέροντας Γεδεών (καθήμενος)
μετά της συνοδείας του 1974



7004 - Γερο-Κάλλιστος Σιμωνοπετρίτης (1880-1979), ο αιωνόβιος μοναχός των επτά Ηγουμένων!

Μοναχὸς Κάλλιστος, κατὰ κόσμον Κωνσταντῖνος Μπαλακούτης τοῦ Ἰωάννου καὶ τῆς Αἰκατερίνης, γεννηθεὶς τὸ 1880 εἰς τὰ Ἀλάτσατα τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, προσῆλθε εἰς τὴν Ἱερὰν Μονὴν τὸ 1901 καὶ ἔγινε ἡ κουρά του τὸ 1904. Ἐξελέγη Προϊστάμενος τὸ 1932. Ἐκοιμήθη τὴν 13-2-1979. Αὐτὲς τὶς πληροφορίες δίδει τὸ Μοναχολόγιο τῆς Ἱερᾶς Μονῆς μας γιὰ τὸν γερο-Κάλλιστο.
Ὅταν προσῆλθε στὴν Σιμωνόπετρα, ἡγούμενος ἦταν ὁ ἐξ Ἀλατσάτων τῆς Μικρᾶς Ἀσίας ἀρχιμανδρίτης Νεόφυτος, τοῦ ὁποίου εἶναι καὶ ἡ τελευταία κουρά, ἀφοῦ τὸ 1906 ἐκοιμήθη. Δεύτερος ἡγούμενός του ὑπῆρχε ὁ ἀρχιμανδρίτης Ἰωαννίκιος, τρίτος ὁ ἀρχιμανδρίτης Ἱερώνυμος, τέταρτος ὁ ἀρχιμανδρίτης Καισάριος, πέμπτος ὁ ἀρχιμανδρίτης Χαραλάμπης, ἕκτος ὁ ἀρχιμανδρίτης Δαμιανὸς καὶ ἕβδομος ὁ ἀρχιμανδρίτης Αἰμιλιανός, ἐπὶ τῆς ἡγουμενίας τοῦ ὁποίου καὶ ἐκοιμήθη.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

7003 - Τ’ ακρόσχοινια κρατώντας (ο καμπανάρης του Πρωτάτου)

Τ’ ακρόσχοινια κρατώντας
Του Βασίλη Χαραλάμπους
Κι ο καμπανάρης στου Πρώτου την Λαύρα
διαλαλούσε από τ’αψηλόν κωδωνοστάσιον
το δοξολόγημα π’ αρχινούσε.

7002 - Κουρά νέου Μοναχού στην Ι.Μ Δοχειαρίου (φωτογραφίες και βίντεο)

Του Ηλία Προύφα
Μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε χθες Παρασκευή εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Άγιον Όρος η κουρά του Δόκιμου Μοναχού Αντωνίου στην Ι.Μ Δοχειαρίου.
Την κουρά τέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γέροντας Γρηγόριος ο οποίος έδωσε στο νέο μοναχό το σπάνιο όνομα Μαρουθάς. 
Πρόκειται για μια συνήθεια του Καθηγουμένου Γρηγορίου να αναδεικνύει μέσα από τις μοναχικές κουρές όπως ο ίδιος λέει ονόματα Αγίων που έχουν ξεχαστεί. Το ίδιο παροτρύνει να κάνουν και πνευματικά του παιδιά όταν τον συμβουλεύονται ζητώντας την ευχή του για την ονοματοδοσία νηπίων 
Γιος ιερέα ο νέος Μοναχός Μαρουθάς «βάδισε επιτυχώς τους δρόμους των δοκιμασιών» κατά τον Γέροντα Γρηγόριο ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ήθος, την εντιμότητα και την καθαρότητα του νέου μοναχού καθώς και στο βίο του Οσίου Μαρουθά.

7001 - Ο Γέροντας Χαράλαμπος ο Διονυσιάτης. Ομιλία του Γέροντα Ιωσήφ Διονυσιάτη




Ακούστε την ομιλία πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:



Αρχιμανδρίτης Χαράλαμπος,
ηγούμενος της μονής Διονυσίου
(1913-2001)
(Φωτογραφία: Douglas Lyttle)

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

7000 - Κοιμήθηκε ο Μοναχός Παχώμιος Ζωγραφίτης (31/8/1957-21/8/2015)


Κοιμήθηκε στις 21 Αυγούστου στη Σόφια σε ηλικία 58 ετών ο Μοναχός Παχώμιος Ζωγραφίτης.

6999 - Φωτογραφίες από την σημερινή Πανήγυρη στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους
Γραφείο Τύπου Μητροπόλεως Φθιώτιδος
Στο Άγιον Όρος μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος κατόπιν αδείας και ευλογίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και προσκλήσεως του Πρωτεπιστάτου του Αγίου Όρους Γέροντος Παύλου Λαυρεώτου προκειμένου να προεξάρχει της Ιεράς Πανηγύρεως επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.

6998 - Αποσπάσματα από επιστολές του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή (†28-8-1959)

Ο μακάριος Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής κοιμήθηκε το 1959 με οσιακό τρόπο την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους, δηλαδή σαν σήμερα. Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από επιστολές του σε νεοελληνική απόδοση. Οι πρωτότυπες επιστολές έχουν εκδοθεί στο βιβλίο, Γέροντος Ιωσήφ, Έκφρασις μοναχικής εμπειρίας, έκδ. Ιερά Μονή Φιλοθέου, Άγιον Όρος 2008 (όγδοοη έκδοση).
Περί νοεράς προσευχής – Προς νέον ερωτήσαντα περί προσευχής
(αποσπάσματα από επιστολές 1 και 2)
Η πράξη της νοεράς προσευχής είναι να βιάσεις τον εαυτό σου να λες συνεχώς την ευχή με το στόμα αδιαλείπτως. Στην αρχή γρήγορα να μην προφθάνει ο νους να σχηματίζει λογισμό μετεωρισμού. Να προσέχεις μόνο στα λόγια: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Όταν αυτό πολυχρονίσει, το συνηθίζει ο νους και το λέει και γλυκαίνεσαι σαν να έχεις μέλι στο στόμα σου και θέλεις όλο να το λες. Αν το αφήνεις στενοχωριέσαι πολύ.

6997 - Φωτογραφίες από την σημερινή Πανήγυρη στην Ιερά Μονή Ιβήρων

Του Αιμίλιου Πολυγένη
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους.
Στο Καθολικό της Μονής τελέστηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.
Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Λαγκαδά, Λιτής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Παλμύρας Ιωάννης και Ηγούμενοι του Αγίου Όρους.
Να αναφερθεί ότι στη Θεία Λειτουργία παρέστη ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, Αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών και χιλιάδες πιστοί από διάφορα μέρη του κόσμου.

6996 - Η Αθωνιάδα Ακαδημία κατά τη δεύτερη περίοδο από το 1842 ως το 1940










Κωνσταντίνου Νικηφόρος Μικραγιαννανίτης αρχιμ.,
Η Αθωνιάδα Ακαδημία κατά τη δεύτερη περίοδο από το 1842 ως το 1940
Θεσσαλονίκη 1999

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Η Διδακτορική Διατριβή του Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρου, σε ψηφιακή μορφή, εδώ: http://athoslibrary.blogspot.gr

6995 - Σαν σήμερα, στις 28/15 Αυγούστου 1959, κοιμήθηκε ο Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής

Ιωσήφ μοναχός ο ησυχαστής (1897-1959)
(Φωτογραφία: Μακάριος Νεοσκητιώτης)
Τὰ περὶ τῆς κοιμήσεώς του τὰ περιγράφει πολὺ γλαφυρὰ ὁ Γέροντας Ἐφραὶμ ο Φιλοθεΐτης εἰς τὸ βιβλίον «Προθύμως Ἀνάβαινε», τὸ ὁποῖον εἶναι ἔκδοσις τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Φιλοθέου:
«Ἡ ἀγάπη του πρὸς τὴν Παναγίαν μας εἶναι ἀνωτέρα πάσης περιγραφῆς. Μόνον ποὺ ἀνέφερε τὸ ὄνομά της τὰ μάτια του ἔτρεχαν. Τὴν παρακαλοῦσε ἀπὸ καιρόν, νὰ τὸν πάρη, νὰ ξεκουρασθῆ. Καὶ τὸν εἰσήκουσεν ἡ Παντάνασσα. Τὸν ἐπληροφόρησε ἕνα μήνα πρὶν διὰ τὴν ἀναχώρησίν του. Μὲ ἐκάλεσε τότε ὁ Γέροντας καὶ μοῦ ὑπέδειξε τί νὰ ἑτοιμάσωμε. Ἐπεριμέναμε.
Τὴν παραμονὴν τῆς κοιμήσεώς του -14 Αὐγούστου 1959- ἐπέρασε νὰ τὸν ἴδη ὁ κ. Σχοινᾶς ἀπὸ τὸν Βόλον· ἦσαν γνώριμοι πολύ.
-Τί κάμετε, τοῦ λέγει, πῶς ἔχει ἡ ὑγεία σας;
-Αὔριον, Σωτήρη, ἀναχωρῶ διὰ τὴν αἰώνιαν πατρίδα. Ὅταν ἀκούσῃς τὶς καμπάνες, νὰ ἐνθυμηθῆς τὸν λόγον μου.
Τὸ βράδυ εἰς τὴν ἀγρυπνίαν τῆς Κοιμήσεως τῆς Παναγίας μας ὁ Γέροντας συνέψαλλε ὅσον ἠδύνατο μὲ τοὺς πατέρας. Εἰς τὴν Θείαν Λειτουργίαν τὴν ὥραν ποὺ ἐκοινώνησε τὰ Ἄχραντα Μυστήρια εἶπε· «ἐφόδιον ζωῆς αἰωνίου».
Ξημέρωσε 15η Αὐγούστου. Ὁ Γέροντας κάθεται στὴν μαρτυρική του πολυθρόνα στὴν αὐλὴ τοῦ ἡσυχαστηρίου μας. Περιμένει τὴν ὥραν καὶ τὴν στιγμήν.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

6994 - Χιλιάδες πιστοί συνόδευσαν την Πορταΐτισσα (φωτογραφίες)

Του Αιμίλιου Πολυγένη
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ξεκίνησαν οι εορτασμοί σήμερα, Πέμπτη 27 Αυγούστου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους.
Χιλιάδες πιστοί συνόδευσαν την Εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας από το Ιερό Παρεκκλήσιο όπου φυλάσσετε, προς το Καθολικό της Μονής όπου τελέστηκε ο μικρός εσπερινός.
Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών, Λαγκαδά κ. Ιωάννου, Βρεθένης κ. Θεοκλήτου, του Θεοφ. Επισκόπου Παλμύρας κ. Ιωάννου (Πατριαρχείο Αντιοχείας), του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Γέροντος Προδρόμου και του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμ. Ναθαναήλ.

6993 - Ιερομόναχος Αβέρκιος Αγιαννανίτης (1822 – 27 Αυγούστου 1915)

Ιερά Σκήτη Αγίας Άννης
Με μεγάλη υπακοή ζούσε στην Καλύβη του Τιμίου Προδρόμου της σκήτης της Αγίας Άννης. Ο Γέροντάς του ήταν αρκετά αυστηρός, ο σπουδαίος Πνευματικός Γρηγόριος Μικραγιαννανίτης († 1899). Νέος ήλθε από την Αγχίαλο της Βουλγαρίας. Ήταν ανεψιός του ενάρετου μητροπολίτη Σμύρνης Βασιλείου (1882-1910). Μιλούσε άριστα τα βουλγαρικά και τα ελληνικά.
Στους υποτακτικούς του έλεγε: «Ο μοναχός ο Αγιαννανίτης δεν επιτρέπεται να έβγει έξω από τη σκήτη, διά να μη χάση τον δρόμον της πρακτικής αρετής, η οποία ανεβάζει τον μοναχόν εις τα ύψη της εσωτερικής εργασίας». Πολλοί έφθαναν στο κελλί του για να εξομολογηθούν. Συνήθιζε να λειτουργεί συχνά και ανυπόδητος. Λόγος απρόσεκτος δεν βγήκε ποτέ από το στόμα του. Δεν άφηνε περαστικό να μην τον φιλοξενήσει, να μην τον παρηγορήσει με λόγους αγίων πατέρων. Άλλοτε άφηνε το κέρασμα, πέντε-έξι σύκα ξερά κι ένα ποτήρι νερό στην είσοδο, έκανε υπόκλιση και αναχωρούσε, για να μην περιπέσει σε αργολογία.

6992 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος για την Κοίμηση της Θεοτόκου

Απόψε θα γίνει Αγρυπνία στο Άγιο Όρος για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου (15/28 Αυγούστου). 
Γιορτάζουν:

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

6991 - Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης στην Αυστραλία για ένα μήνα κατά το έτος 1977. «Η μεγαλύτερη ευλογία που δέχτηκε ποτέ η ήπειρος της Αυστραλίας»

Η επίσκεψη του Αγίου Παϊσίου στην Αυστραλία έμεινε ιστορική. Είκοσι χρόνια αργότερα ένας Έλληνας μετανάστης είπε: «Όσοι Έλληνες έρχονται στην Αυστραλία, έρχονται για να πάρουν. Νομίζουν ότι εδώ είμαστε πλούσιοι· δεν ξέρουν πόσο αγωνιζόμαστε. Μόνο ένας Μοναχός, ο Πατήρ Παΐσιος, όταν ήρθε και τον ρωτήσαμε: -Τί θέλετε να σας δώσουμε;, απάντησε: -Εμείς ήρθαμε να πάρουμε λίγο από τον πόνο σας». Οἱ ομογενείς των πόλεων, από τις οποίες πέρασε, ένιωσαν ότι ένας Άγιος πέρασε από τον τόπο τους και τον ευλόγησε. Σήμερα πιστεύουν ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ισως ευλογία που δέχτηκε ποτέ η ήπειρος της Αυστραλίας. Ο Πατήρ Παΐσιος όμως, όταν επέστρεψε στο Άγιο Όρος, είπε: «Καλύτερα να πήγαιναν στην Αυστραλία δύο Πνευματικοί παρά εγώ. Το πετραχήλι είναι αυτό που χρειάζεται κανείς εκεί μακριά, στην ξενιτειά»

6990 - Λεύκωμα προσκυνητών Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους





Επισκεφθήκαμε το Άγιον Όρος μέσα στο καλοκαίρι του 2015 και προσκυνήσαμε στην (προσωρινή) έδρα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, στο εσφιγμενίτικο κονάκι Καρυών, γευόμενοι την αβραμιαία φιλοξενία και αγάπη των Εσφιγμενιτών πατέρων. Με άδειά τους φωτογραφίσαμε και δημοσιεύουμε τις έγγραφες αφιερώσεις Πατριαρχών, μητροπολιτών, ιερέων και λαϊκών που πέρασαν από τη μονή. Μέσα από τις γραμμές των προσκυνητών αναδεικνύεται η αγάπη προς τους Εσφιγμενίτες και το αγιορείτικο ήθος, η προσδοκία της επίλυσης του προβλήματος κατάληψης του βασικού κτηριακού συγκροτήματος της μονής και το πνεύμα ενότητας και ομόνοιας που διέπει την Εκκλησία.

Καλή ανάγνωση! (Εδώ: http://enotitapnevmatos.blogspot.gr)

6989 - Το προσκύνημα του Αγιορείτη Επισκόπου Λαμψάκου κ. Μακαρίου στο Άγιο Όρος

Το Άγιον Όρος επισκέφθηκε ο Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος για μια ακόμη φορά, συμμετέχοντας στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου. Πιστός στην ετήσια επίσκεψή του, αποδέχθηκε και φέτος την πρόσκληση του Καθηγουμένου Γέροντος Χριστοδούλου και βρέθηκε στην Μονή της μετανοίας του.
Ιερά Επιστασία
Πρώτος σταθμός του σεβαστού Ιεράρχου ήταν η Ιερά Κοινότητα στις Καρυές. Εκεί συναντήθηκε με τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Παύλο Λαυρεώτη, με τον οποίο αντάλλαξε ευχές και συζήτησε θεολογικά και εκκλησιαστικά θέματα. Οι δυο άνδρες είχαν την ευκαιρία να αναπολήσουν κοινά αγιορειτικά βιώματα που σημάδεψαν τα πρώτα χρόνια της μοναχικής τους πορείας. Ο Πρωτεπιστάτης προσέφερε το σημαντικό έργο του «Λαυρεωτικόν Αγιολόγιον» στον Επίσκοπο και τη συνοδεία του. Ας σημειωθεί ότι τον Επίσκοπο Λαμψάκου συνόδευαν φοιτητές του Ινστιτούτου Θεολογικών Σπουδών στο Σαμπεζύ.

6987 - Διακο-Ιωαννίκιος Σιμωνοπετρίτης, ο περιφρονημένος (†1987)

i) Πρόλογος
Μὲ τὴν ἄφιξή μας στὴν Δάφνη τὸν Σεπτέμβριο τοῦ 1973 συναντήσαμε, ἀνάμεσα στοὺς ἄλλους, καὶ ἕναν γεροδεμένο, ὑψηλό, λευκὸ καὶ πολὺ φαλακρὸ γέροντα μᾶς εἶπαν ὅτι εἶναι καὶ αὐτὸς Σιμωνοπετρίτης, ὁ διακο-Ἰωαννίκιος, ποὺ μένει στὸν Δοντᾶ· «βίος καὶ πολιτεία!» Εἶχε κατεβῆ στὴν Δάφνη γιὰ τὰ ψώνια τῆς ἑβδομάδος καὶ θὰ ἀνέβαινε, κουβαλώντας τα στὴν πλάτη, μία ὥρα δρόμο ὣς τὸ ἀγρόκτημα τοῦ Δοντᾶ.
Μία ἀπὸ τὶς πρῶτες ἡμέρες τῆς ἐγκαταστάσεώς μας στὴν Σιμωνόπετρα, ἀκοῦμε ξαφνικὰ φωνὲς χαρούμενες, πρόσχαρες, ποὺ ἀπευθύνονταν στὸν παπα-Σίμωνα γεμᾶτες εὐχὲς γιὰ τὰ νέα καλογέρια. Συνηθισμένοι τὶς ἡμέρες ἐκεῖνες στὶς ἐκπλήξεις, βγήκαμε κάπως περίεργοι νὰ δοῦμε τὶ συμβαίνει, καὶ βλέπουμε μπροστά μας τὸν διακο-Ἰωαννίκιο.
-Νὰ ζήσετε, νὰ ὑπηρετήσετε τὸν Ἅγιο Σίμωνα στὸ Μοναστήρι του, νὰ βοηθήσετε τὰ γεροντάκια, νὰ μὴν τὰ περιφρονήσετε καὶ νὰ κάνετε ὑπομονή· χωρὶς ὑπομονὴ δὲν πᾶμε στὸν Παράδεισο. Ἡ Παναγία, ἡ μαννούλα μας, νὰ σᾶς ἔχη καλά. Δὲν θὰ σᾶς ἀφήση ποτέ, ἂν πιστὰ τὴν ὑπηρετῆτε, μᾶς εὐχήθηκε καὶ ἀνέβηκε στὸ Ἀρχονταρίκι.

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

6986 - Γέροντας Χριστόδουλος Κουτλουμουσιανός: «Να ανερχόμεθα συνεχώς στο όρος της προσευχής και της αγάπης»

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου
Γέροντας Χριστόδουλος
ομιλεί στην τράπεζα της Μονής για τα θεολογικά μηνύματα
της εορτής της Μεταμορφώσεως.

6985 - Φωτογραφίες του Αγίου Αριστοκλή του Αθωνίτη (1848-1918)

Άγιος Αριστοκλής ο Αθωνίτης (1848-1918)
(Φωτογραφία: P.A. Ponomareva, Μόσχα 1893/4)




















.......Οι φωτογραφίες του Αγίου Αριστοκλή του Αθωνίτη (Μνήμη 24 Αυγούστου - εδώ), από την εποχή που ήταν Αγιορείτης μοναχός, δημοσιεύονται στη σελίδα Αγιορειτκή Προσωπογραφία.

6984 - Σκέψεις και εικασίες γύρω από τη φιάλη της ιεράς μονής Μεγίστης Λαύρας στο Άγιον Όρος

Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο του Γαλλοελβετού περιηγητή
FRED BOISSONNAS (Φρεντερίκ Μπουασονά),
με θέμα : ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΕΝ ΕΤΕΙ 1930. Εκδόσεις ΑΜΜΟΣ 1994.




















Βογιατζής Σωτήρης,
Σκέψεις και εικασίες γύρω από τη φιάλη της ιεράς μονής Μεγίστης Λαύρας στο Άγιον Όρος
29ο Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, σ.26-27.
Αθήνα 2009

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

6983 - Ο πόθος της Ηπειρώτισσας δασκάλας και η παρουσία της Παναγίας στη ζωή της.

Η Αλεξάνδρα Ανδρίκου γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό του νομού Πρεβέζης, Παναγιά, και έμεινε ορφανή από πολύ μικρή. Μεγάλωσε στο ορφανοτροφείο Ιωαννίνων, αγαπούσε τα γράμματα και την αξίωσε ο Θεός να σπούδασε δασκάλα.
Στο διπλανό χωριό, για πολλά χρόνια, έρχονταν κάθε καλοκαίρι ένας Ολλανδός φιλέλληνας και τον φιλοξενούσε ένας συγγενής τους.
Ο Ματθαίος ήταν μορφωμένος, μιλούσε πολλές γλώσσες και είχε την θέση του διευθυντού σε μια μεγάλη εταιρεία στην πατρίδα του, βοηθούσε σε όλες τις αγροτικές εργασίες του χωριού με πολύ προθυμία και ήταν αγαπητός σε όλους.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

6981 - Ιερομόναχος Νικόδημος Καυσοκαλυβίτης (1880-24 Αυγούστου 1936)

Πατρίδα του ήταν η ξακουστή Σμύρνη, στην οποία γεννήθηκε το 1880. Τελείωσε το εκεί Σχολαρχείο και το 1897 ήλθε στο αγιότεκνο Άγιον Όρος και στην αγιοτρόφο σκήτη των Καυσοκαλυβίων.
Στην αρχή υποτάχθηκε στον αγιογράφο Γέροντα Νικόδημο τον Σερραίο († 1907) στην Καλύβη των Αγίων Πάντων, του οποίου έλαβε και το όνομα, και κατόπιν στον Γέροντα Αρσένιο († 1956), τον άριστο ξυλογλύπτη, από τον οποίο έμαθε και αυτός μ’ επιτηδειότητα την ξυλογλυπτική τέχνη. Τον Γέροντα Αρσένιο ακολούθησε στην Καλύβη της Ζωοδόχου Πηγής.
Κατά τον παπα-Μάξιμο τον Καυσοκαλυβίτη: «Επροχώρησε ανδρείως τον δρόμο της αφιερωμένης ζωής. Κάθε σαρκική κλίση και επιθυμία εσφάγη στον βωμό του πνεύματος».

6980 - Μοναχός Βησσαρίων Διονυσιάτης (1878 – 24 Αυγούστου 1952)

Ο ευλογημένος αυτός άνθρωπος του Θεού γεννήθηκε στη Χαλκίδα της Εύβοιας το 1878. Λαϊκός ονομαζόταν Ευάγγελος Γεωργίου Ζαρκάδης. Νέος είδε σε όραμα την αγία μεγαλομάρτυρα Παρασκευή, η οποία τον παρηγόρησε για κάποιο λυπηρό οικογενειακό περιστατικό και του είπε ότι θα γίνει μοναχός.
Προσήλθε στην ιερά μονή Διονυσίου το 1903. Εκάρη μοναχός σε αυτή το 1906. Διακρίθηκε ως μοναχός με πολλή ταπείνωση, θερμή πίστη και μακαρία απλότητα. Ως οικονόμος στο μετόχι της μονής στα Μαριανά Χαλκιδικής δέχθηκε την επίσκεψη του Τιμίου Προδρόμου, που του υπέδειξε τον τόπο πεσμένου ναού του, τον οποίο ο Βησσαρίων ανήγειρε.

6979 - Πανηγυρικός Εορτασμός στο Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι Παναγίας Τρύγης στη Λήμνο

H Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας διατηρεί στην νήσο Λήμνο, στό χωριό Προπούλι, ιστορικό μετόχι από του 14ου αιώνος, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στό ναΰδριο του Ιερού Μετοχίου, το οποίο έκτισε ο Σιμωνοπετρίτης Μοναχός Αγάπιος το έτος 1706,  φυλάσσεται η θαυματουργός ιερά εικόνα της Παναγίας Τρύγης η οποία τυγχάνει ιδιαιτέρως αγαπητή στόν πληθυσμό της νήσου.
Πολλά θαύματα της εικόνος αυτής μαρτυρούνται από τούς κατοίκους της νήσου μέχρι σήμερα, ιδιαιτέρως δε σε μικρά παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Η ιερά αύτη εικών συν τοις άλλοις αποτελεί εξαίρετο δείγμα εκκλησιαστικής εικονογραφίας, όπου η Παναγία εικονίζεται με λευκό αντί ερυθρού πέπλου, πράγμα ιδιαιτέρως σπάνιο καί αποδεικτικό της προστασίας της Παναγίας στο νησί. Οι κάτοικοι όταν δέχονται τα θαύματά της την αναγνωρίζουν από το λευκό πέπλο ως την Παναγία του τόπου τους.

6978 - Συντρόφεμα του’γινε

Η σπηλιά του μοναχού Ιωακείμ
Του  Β. Χαραλάμπους
Συντροφιά με τ’  αναπάντεχο σφύριγμα του σιρόκου
οδοιπορούσαμε κατά τον βορρά
όπου του μαρτυρίου η βραχοσπηλιά
του Γέροντος Ιωακείμ του ‘’ληστού’’.

Σε κάτι τέτοια βράχια
αποζητά και τ’ αγέρι το πάλαιμα.
Δύσβατο κι απάτητο τούτο το μονοπάτι
βραχοστράτι που φαντάζει ατέλειωτο.

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

6975 - Από το προφορικό Γεροντικό του Αγίου Όρους

Για την Romfea.gr | Σπύρος Συμεών
Θαυμαστή φανέρωσης του Αγίου Σπυρίδωνος. Πριν λίγες δεκαετίες μόλις στο κελί του Αγίου Σπυρίδωνος που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την Μονή του Κουτλουμουσίου οι Κερκυραίοι, όπως είναι γνωστοί οι 2 μοναχοί που εγκαταβιώνουν μέχρι και σήμερα στο κελί αυτό λόγω της καταγωγής τους από την Κέρκυρα, ετοιμάζονταν για την πανήγυρη του Αγίου Σπυρίδωνος στις 12 του Δεκέμβρη.
Όπως συνηθίζεται στις πανηγύρεις των κελιών αλλά και των μοναστηριών του Αγίου Όρους μετά το πέρας της ολονύχτιας αγρυπνίας ετοιμάζεται τράπεζα επίσημη για όλους όσους παρευρέθηκαν στην αγρυπνία και το ''επίσημο'' φαγητό της τραπέζης αυτής είναι το ψάρι.
Οι Κερκυραίοι όμως εκείνο το διάστημα δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο και ήτο στεναχωρημένοι.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

6974 - Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός θα τελέσει Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Γοργοεπηκόου στη Μάνδρα Αττικής






.......Την Κυριακή 23 Αυγούστου στις 07:30 ο Γέροντας Εφραίμ ο Βατοπαιδινός, θα τελέσει Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας  Γοργοεπηκόου.
.......Το  Μοναστήρι βρίσκεται  στη Μάνδρα Αττικής στην κορυφή της οροσειράς, με θέα τη θάλασσα της Ελευσίνας.