Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

6565 - Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και των Κολλυβάδων Πατέρων

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και με κάθε ιεροπρέπεια, τελέσθηκε την 4η προς 5η του μηνός Ιουνίου, Ιερά Αγρυπνία κατά την διάρκεια της οποίας έλαβαν χώρα, τα εγκαίνια του νεόδμητου Ιερού Ναού της περιοχής του Προφήτη, προς τιμήν του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και των εν Αγίω Όρει διαλαμψάντων Κολλυβάδων Πατέρων.
Οι Ιερές Ακολουθίες ξεκίνησαν με την υποδοχή των Μαρτυρικών Λειψάνων τα οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, μετέφερε στον υπό εγκαινιασμό Ιερό Ναό της ενορίας του Προφήτη, εναποθέτοντάς τα όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων, επί του Αγίου Δισκαρίου εις την Αγία Τράπεζα, ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των Λειψάνων η οποία περιέχει Μαρτυρικά τροπάρια εντός του Ιερού Βήματος και εν συνεχεία χοροστάτησε του Εσπερινού των Εγκαινίων. 

Ακολούθησε ο Όρθρος όπου εψάλλει ο Κανόνας της Πεντηκοστής, των Εγκαινίων ενός Ναού καθώς και ο Κανόνας του τιμωμένου Οσίου Πατρός Νικοδήμου του Αγιορείτου, ενώ εν συνεχεία ακολούθησε η Τελετή Εγκαινίων του Ναού και η Πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών παρέστησαν οι Οσιολογιώτατοι Μοναχοί Μάξιμος Ιβηρίτης και Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, εκπρόσωποι των Τοπικών αρχών καθώς και πλήθος πιστών, οι οποίοι προσήλθαν για να παραστούν συμπροσευχόμενοι στο σπουδαίο αυτό γεγονός της επαρχίας μας, παρακολουθούντες με την δέουσα κατάνυξη και ευλάβεια την πανίερο αυτή πράξη και τα τελούμενα κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθίων, ενώ τα αναλόγια του Ναού κόσμησε με την παρουσία του ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γρηγορίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιερά μας Μητροπόλεως κ. Ιωάννης Λιάκος, συμπαραστατούμενος από τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο και την χορωδία «Απόστολος Παύλος». 
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Οσιολογιώτατος μοναχός Μάξιμος Ιβηρίτης, ο οποίος το έτος 2012, είχε παραστεί ως Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους μαζί με σύσσωμη την Ιερά Κοινότητα κατά την Τελετή της Θεμελιώσεως του Ναού. Ο π. Μάξιμος με τον μεστό και γεμάτο νοήματα θεολογικό λόγο του, αναφέρθηκε στο ιστορικό των εγκαινίων ενός ναού από την περίοδο της Παλαιάς Διαθήκης ως τα Βυζαντινά έτη, έκανε εκτενή αναφορά στο χρονικό της επισκέψεως της Ιεράς Κοινότητος μέσα στα πλαίσια του εορτασμού των Ελευθερίων της πόλεως του Λαγκαδά και την θεμελίωση του νέου αυτού Ναού το 2012, ενώ αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο Βίο και το έργο του Αγίου Νικοδήμου και την προσφορά των Κολλυβάδων Πατέρων στο πνευματικό τομέα μέσα από τον Αγιορείτικο χώρο αλλά και γενικότερα στο υπόδουλο τότε γένος, τονίζοντας ότι σε μια εποχή κρίσης που ζούμε πρέπει να αναζητούμε σωστά πρότυπα, ανατρέχοντας στους βίους των Αγίων μας που είχαν ως πρότυπο τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, και να τους επικαλούμεθα συνεχώς στις προσευχές μας, ώστε να βρούμε βοήθεια και παρηγοριά.
Προ της απολύσεως της πρώτης πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης, ευχαρίστησε όλους όσους εκοπίασαν και προσέφεραν τα μέγιστα εμφανώς και αφανώς, ώστε να οδηγηθούμε στην σημερινή μεγάλη ημέρα της πνευματικής αναψυχής των Εγκαινίων ενός Ναού, όπου και αποτελεί πραγματικό κόσμημα για την Τοπική μας Εκκλησία, καθώς και καρπό πίστεως και αγάπης όλων εκείνων που με τις προσωπικές τους θυσίες βοήθησαν στην αποπεράτωσή του, ώστε από σήμερα να θεωρείται ένας τόπος πνευματικής αναφοράς και μέτρο πνευματικής ποιότητος για όλους μας.





















Περισσότερες φωτογραφίες: http://webtv.imlagada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου