Κυριακή 10 Μαΐου 2015

6436 - Πριν 91 χρόνια, σαν σήμερα…


…ψηφίστηκε από την Έκτακτη Διπλή Σύναξη των Είκοσι Μονών 
ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους
Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
 






















.......Ο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ συντάχτηκε από μια πενταμελή επιτροπή στις Καρυές, ψηφίστηκε από την Έκτακτη Διπλή Σύναξι των Είκοσι Μονών στις 10 Μαΐου του 1924, και στη συνέχεια υποβλήθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία αφού τον έδωσε για επεξεργασία σε μια ειδική Επιτροπή που έλαβε υπόψη της και τις τροποποιήσεις που πρότεινε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προχώρησε στην κύρωσή του με το Νομοθετικό Διάταγμα της 10/16 Σεπτεμβρίου 1926.

3 σχόλια:

  1. O KXAO έλυσε πάμπολλα αγιορείτικα προβλήματα και ήρθε σε μία εποχή καίριων αποφάσεων και αλλαγών. Συν τοις άλλοις, οι μονές είχαν μόλις από μακρά περίοδο μεταξύ τους ερίδων, κυρίως για οροθετήσεις γαιών, ενώ συνολικά το Άγιον Όρος είχε με ένταση αποφασίσει να μείνει μακριά από τον εθνοφυλετισμό και τις πολιτικές σκοπεύσεις συγκεκριμένων κέντρων, ιδίως των Ρώσων. Διευθέτησε ζητήματα διαιτησίας και δικαστηρίων, παγίωσε τρόπους επίλυσης διενέξεων και καταστολής απειθάρχων, προς συμφέρον του ιερού τόπου. Είναι ευτύχημα η ύπαρξή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ισαάκ Σολωμού10/5/15, 11:55 μ.μ.

    Χαχαχαχαχαα!!!"...και καταστολής απειθάρχων,.....",χαχαχαχαχαχα!!Το ευχαριστήθηκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΩΝΙΤΗΣ12/5/15, 7:02 π.μ.

    Τα τελευταια ετη ποσες παραβιασεις του Καταστατικου Χαρτου εχουν υπαρξει;Oυκ ολιγαι και οι εν τω Αθω ηγουντες και οικουντες εθελοτυφλουν.Τα αποτελεσματα αποκαλυφθησονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή