Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

5967 - Φωτογραφίες του Αγίου Όρους από Γερμανικό κλιμάκιο επιστημόνων που αποπειράθηκε το 1941 να λεηλατήσει τους θησαυρούς του.



Τον Ιούνιο του 1941 με εντολή των Ανωτάτων Στρατιωτικών Αρχών της Γερμανίας έφθασε στο Άγιον Όρος ο διαπρεπής βυζαντινολόγος καθηγητής του πανεπιστημίου του Μονάχου και γνωστός φιλοναζιστής δρ Φραντς Ντέλγκερ (Dr. Franz Dφlger). Τον καθηγητή Ντέλγκερ πλαισίωνε ομάδα από επιστήμονες και τεχνικούς με έγκριση της Ανωτάτης Αρχής της Γερμανικής Στρατιάς.

Σύμφωνα με γερμανικά έγγραφα η αποστολή είχε σκοπό τη μελέτη εγγράφων και χειρογράφων και τη φωτογράφηση των θησαυρών.
Στη διάρκεια της παραμονής τους στο Άγιον Όρος ο Ντέλγκερ και οι φωτογράφοι του γερμανικού Στρατού που τον συνόδευαν έκαναν 1.900 λήψεις (χειρόγραφα, εικόνες, μικρογραφίες, κειμήλια κ.ά.) και όλα αυτά τα στοιχεία αποτέλεσαν τη βάση για το σχέδιο αρπαγής θησαυρών του Αγίου Όρους. Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού προγραμματίστηκε για το Φθινόπωρο του 1943, αλλά απέτυχε.
Οι Γερμανοί προσπάθησαν να αρπάξουν τους θησαυρούς με το πρόσχημα της προστασίας τους από τυχόν συγκρούσεις. Όμως οι μοναχοί κατάφεραν να αφήσουν το Άγιον Όρος μακριά από τις συγκρούσεις κι έτσι δεν υπήρχε η «δικαιολογία» για να μεταφέρουν οι Γερμανοί τους θησαυρούς και τελικά να τους αρπάξουν.
Οι φωτογραφίες που δημοσίευω ανήκουν στην ομάδα του Φραντς Ντέλγκερ και τις βρήκα στη ρωσική σελίδα του Неофит.
Περισσότερα για την απόπειρα λεηλασίας του Αγίου Όρους από τους Γερμανούς μπορείτε να διαβάσετε σε δύο παλαιότερες αναρτήσεις μας:











































2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/2/15, 5:15 μ.μ.

    ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ . ΜΟΝΟ ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΑΝ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ , ΣΥΓΧΙΣΗΣ, ΠΟΛΕΜΩΝ, ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/2/15, 1:29 μ.μ.

    ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΣΜΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.
    ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή