Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

5784 - Η εικονογραφία της Θείας Γεννήσεως σε χρυσοκέντητα υφάσματα του Αγίου Όρους

.......Η Δρ. Ελένη Βλαχοπούλου Αρχαιολόγος και διδάσκουσα στο τμήμα της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης μιλάει για τα εκκλησιαστικά υφάσματα με την εικονογραφία της Γέννησης του Χριστού στο Άγιον Όρος.

 

5783 - Χιόνια στο Άγιο Όρος (φωτογραφίες)

5782 - Αγιορείτικες ιστορίες για την ψαλτικήΤο Άγιον Όρος είναι ένας ευλογημένος τόπος άσκησης και προσευχής. Ορθά αποκαλείται ως το Περιβόλι της Παναγίας γιατί είναι έντονη η παρουσία της Μητέρας όλων μας, σ΄αυτή την αγιασμένη γωνιά της πατρίδας μας. Πολλές ιστορίες διδακτικές γεμάτες σοφία όταν τις διαβάζουμε μας οδηγούν σ΄ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων. Ιστορίες πραγματικές που αποπνέουν το άρωμα της ορθόδοξης ευσέβειας και πνευματικότητας και οικοδομούν όλους όσοι έχουν αγαθή προδιάθεση και θέλουν να ωφεληθούν.
Στην σκήτη της Αγίας Άννας υπήρχε ένας μοναχός με το όνομα Προκόπιος από την Καλύβα των Εισοδίων της Θεοτόκου. Επειδή ήταν παράφωνος οι Πατέρες απέφευγαν να του μάθουν μουσικά. Είχε όμως σφοδρή και έντονη επιθυμία να μάθει να ψάλλει σωστά για να δοξολογεί κι αυτός τον Θεό όπως και οι άλλοι αδελφοί.

5781 - Το «έστρωσε» στο Άγιο ΌροςΔιαβάζουμε στη σελίδα του Καρεώτη Μοναχού Ισαάκ Δήμπαλας:
"Σήμερα στις 3 περίπου το πρωί το χιόνι άσπρισε το Περιβόλι της Παναγίας με τσουχτερό κρύο. Λίγο όμως".
Να σημειωθεί ότι χθες δεν εκτελέσθηκαν τα δρομολόγια προς και από το Άγιο Όρος, ενώ οι προβλέψεις της ΕΜΥ τα καθιστούν αμφίβολα για τις επόμενες ημέρες.

Φωτογραφία (2010): Prodromos Agioros Karies

5780 - Άγιος Νεομάρτυς και Οσιομάρτυς Γεδεών ο Καρακαλληνός


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 30 Δεκεμβρίου