Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

5753 - Η επίσκεψη του Γεωργίου Λαμπάκη στο Άγιον Όρος (1901)

 Ο ιδρυτής του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών καθηγητής Γεώργιος Λαμπάκης με τον μητροπολίτη πρώην Καρπάθου και Κάσσου Νείλο στο κελλί των Σκουρταίων.
Στο τραπέζι η κάρα του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου
(Φωτογραφία: Συλλογή ΧΑΕ, Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, 1901)
Πηγή φωτογραφιών: http://athosphotoarchive.blogspot.gr

5752 - Χρύσανθος αρχιμανδρίτης Βατοπαιδινός

Χρύσανθος αρχιμανδρίτης Βατοπαιδινός (1835-1902)
(Φωτογραφία: Nicolay Andriomenos, Κωνσταντινούπολη)

5751 - Χριστουγεννιάτικες Ευχές του μακαρίου Γέρ. Σωφρονίου του Έσσεξ σε πνευματικό του τέκνοΗ αγαπητή εν Χριστώ αδελφή Παρασκευή -η οποία για λόγους ταπεινώσεως και μόνο, δεν θέλει να αναφέρουμε πλήρως τα προσωπικά της στοιχεία- και η οποία ήταν από τα πρώτα πνευματικά τέκνα του Γέροντα κατά τις σπουδές της στην Αγγλία, μας έστειλε σε φωτογραφίες χειρόγραφα κείμενα δύο τα οποία της έστειλε ο μακάριος Γέροντας Σωφρόνιος (Σαχάρωφ) του Έσσεξ.
α. Το πρώτο (φωτογραφίες 1 & 2)· αποτελούν την Ευχετήρια Κάρτα την οποία της έστειλε ο μακάριος τα Χριστούγεννα του 1967 όταν περνούσε (η παραλήπτρια) μία θλίψη στη ζωή της λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας το οποίο περνούσε κάποιο συγγενικό της πρόσωπο.
β. Η φωτογραφία 3 αντιγράφει την ιδιόχειρη αφιέρωση του Γέροντα προς την παραλήπτρια στις 15 Αυγούστου 1975 όταν της αφιερώνει το βιβλίο που έγραψε ο ίδιος «Γέρων Σιλουανός ο Αθωνίτης». Αναφέρει δε και κάποιο λόγο του Αγίου.