Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

5749 - Η αρχιερατική μήτρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ στη Σκήτη Καυσοκαλυβίων

οκουμενικός πατριάρχης ωακείμ Γ΄ (1878-1884, 1901-1911), πονομαζόμενος «Μεγαλοπρεπής», πισκεπτόταν συχνά τήν περιοχή τς γιορειτικς ρήμου. 
Εδικότερα, «τό προσφιλές του προσκύνημα ταν Σκήτη τν Καυσοκαλυβίων», κατά τόν μακαριστό Γέροντα Γαβριήλ Διονυσιάτη[1]. δ διέμενε κυρίως στήν ρχοντική καί φιλόξενη Καλύβη τν ωασαφαίων[2], τς ποίας λλωστε τό νετο παρεκκλήσι το γίου Γεωργίου εχε γκαινιάσει τό 1887. Εχε γαπήσει τή Σκήτη, φο πρόσφερε, νάμεσα σέ λλα, τήν πάσης φύσεως μέριμνά του γιά τήν οκοδόμηση το σημερινο κωδωνοστασίου, ν νακαίνισε τό μαγειρεο καί τήν τράπεζα.

5748 - Στο Άγιο Όρος με τον φακό του Seraphim
5747 - Πανηγυρίζουν δυο μοναστήρια στο Άγιο Όρος 
Πανηγυρίζουν αύριο, εορτή του Αγίου Νικολάου (19/6 Δεκεμβρίου) στο Άγιο Όρος, οι Ιερές Μονές Σταυρονικήτα και Οσίου Γρηγορίου. 
Απόψε και στα δυο μοναστήρια θα τελεσθεί πανηγυρική Αγρυπνία.


Σχετικά:

5746 - Οι δοκιμασίες βοηθούν να συνέλθουν οι άνθρωποι - Γέρων Παΐσιος-Γέροντα, μαθαίνω για την ταλαιπωρία των δικών μου. Θα τελειώσουν ποτέ τα βάσανά τους;
-Κάνε υπομονή, αδελφή μου, και μη χάνεις την ελπίδα σου στον Θεό. Όπως κατάλαβα από όλες τις δοκιμασίες που περνούν οι δικοί σου, ο Θεός σας αγαπάει και επιτρέπει όλες αυτές τις δοκιμασίες για ένα λαμπικάρισμα πνευματικό ολόκληρης της οικογένειας.
Εάν εξετάσουμε κοσμικά τις δοκιμασίες της οικογένειάς σου, φαίνεστε δυστυχισμένοι. Εάν όμως τις εξετάσουμε πνευματικά, είστε ευτυχισμένοι, και στην άλλη ζωή θα σας ζηλεύουν όσοι θεωρούνται σε τούτη την ζωή ευτυχισμένοι.
Με αυτόν τον τρόπο ασκούνται και οι γονείς σου, μια που τον αρχοντικό τρόπο, τον πνευματικό, δεν τον γνωρίζουν ή δεν τον καταλαβαίνουν. Πάντως, κρύβεται ένα μυστήριο στις δοκιμασίες του σπιτιού σου, αλλά και σε ωρισμένα άλλα σπίτια, ενώ γίνεται τόση προσευχή! «Τις οίδε τα κρίματα του Θεού;». Ο Θεός να βάλη το χέρι Του και να δώση τέρμα στις δοκιμασίες.