Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

5741 - «Η Κυρία Θεοτόκος»
Ο Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, μιλάει για την Κυρία Θεοτόκο, την Παναγία. Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στις 13:00, στην εκπομπή «Θεανθρώπινη Σοφία».

5740 - Δύο νέοι μοναχοί προσπαθούν να ξαναδώσουν ζωή στο εγκαταλελειμμένο ιστορικό κελί «Άξιον Εστί» του Αγίου Όρους!Συνέντευξη στη Στέλλα Μεϊμάρη
Δυο νέοι μοναχοί, ο πατέρας Φιλούμενος και ο πατέρας Λουκιανός, προσπαθούν να ξαναδώσουν ζωή στο εγκαταλελειμμένο ιστορικό κελί «Άξιον Εστί» του Αγίου Όρους.
Ο πατέρας Λουκιανός μιλάει αποκλειστικά στο «pentapostagma.gr» για το μεγάλο θαύμα που συντελέστηκε πριν από χρόνια σε αυτό το κελί και στο οποίο οφείλεται η ονομασία του και ζητάει τη βοήθεια όλων μας για την αναστήλωση του.

5739 - Επιμνημόσυνος λόγος για τον π. ΓαλακτίωναΤου Θανάση Νάστα
Συνήθως οι εκφωνητές επιμνημόσυνων λόγων προσπαθούν με επαίνους χωρίς μέτρο να τιμήσουν τον κεκοιμημένο. Εμείς αντίθετα θα εκφωνήσουμε τον ακόλουθο επιμνημόσυνο λόγο με προσήλωση στην πραγματική πολιτεία του π. Γαλακτίωνος χωρίς ίχνος υπερβολής, για να καταδειχθεί ότι  o εξαγιασμός και η σωτηρία του κάθε χριστιανού όχι μόνο δεν έχει ανυπέρβλητες δυσκολίες αλλά και ότι είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό.
 Στο Συναξαριστή του Νοεμβρίου διαπιστώνουμε τη θαυμαστή πολιτεία του Αγίου Γαλακτίωνος και της συζύγου του Αγίας Επιστήμης, που συναποφάσισαν τον 3ο μ.Χ. αιώνα να χωρίσουν, διότι «εξελέξαντο την αγαθήν μερίδα», που στην περίπτωσή τους ήταν να ακολουθήσουν το Μοναχικό βίο.
Μα πιο αξιοθαύμαστο είναι το ότι αυτή η πνευματική αναζήτηση του αγαπημένου ζευγαριού καταγράφτηκε ως πράξη και εμπειρία της εκκλησίας, που ποδηγέτησε και ποδηγετεί ανά τους αιώνες και μέχρι σήμερα έγγαμα ζευγάρια στην απάρνηση των εγκοσμίων και στον έρωτα της Μοναχικής ζωής.

5738 - Γέροντας Εφραίμ: «Ο Θεός δεν θα μας αφήσει στο έλεος της κρίσης»ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
«Είστε αισιόδοξος Γέροντα Εφραίμ ότι θα ξεπεραστεί η κρίση και η αδιέξοδη κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια», ήταν η ερώτηση που απευθύναμε στον γνωστό όσο και πολυσυζητημένο Αγιορείτη μοναχό, τον Ηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, αρχιμανδρίτη Εφραίμ, την στιγμή του αντιδώρου, στο τέλος της Θείας λειτουργίας στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών, το πρωί της Δευτέρας 15 Δεκεμβρίου 2014 και η άμεση δίχως περιστροφές, ευγενική και αισιόδοξη απάντηση του ήταν πως «ο Θεός δεν θα αφήσει» και δεν θα εγκαταλείψει τους ανθρώπους.

5737 - Ρήματα Ζωής: Με τι στέκεται ο κόσμος;Ο κόσμος στέκεται με την προσευχή. Και όταν αδυνατίσει η προσευχή, τότε ο κόσμος θα χαθεί.
Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης