Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

5726 - Ο Αγιορείτης Πρωτοψάλτης Μοναχός Ιάκωβος σε Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στη Θέρμη ΘεσσαλονίκηςΜε ιδιαίτερη χαρά η Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής του Κέντρου Πολιτισμού Ν. Ραιδεστού και ο χοραρχης Λεωνίδας  Βλαχόπουλος  σας προσκαλούν την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου  στο Δημοτικό  Θέατρο Θέρμης, σε μια Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής όπου  συμμετέχουν:
Η Χορωδία Βυζαντινής μουσικής Πολιτιστικού Νέας Ραιδεστού,
Ο Χορός των «Θεσσαλονικέων Υμνωδών»,
Ο Μοναχός Ιάκωβος  και
Ο βυζαντινός χορός Ηδύμελον.

Ώρα έναρξης 20.00
Είσοδος Ελεύθερη

5725 - Πανήγυρη Ιεράς Καλύβης Αγίου Γεωργίου Ιωασαφαίων (φωτογραφίες)


Στιγμιότυπα πό τήν Πανήγυρη τς ερς Καλύβης γ. Γεωργίου ωασαφαίων τς Σκήτης Καυσοκαλυβίων, κατά τή μνήμη τς νακομιδς τν ερν λειψάνων το γίου Γεωργίου το Τροπαιοφόρου, 3-16 Νοεμβρίου 2014. Κατά τήν Πανήγυρη, που χοροστάτησε μητροπολίτης δριανουπόλεως μφιλόχιος, κάρη μεγαλόσχημος μοναχός π. Μακάριος, συνοδεία το γέροντος τς Καλύβης, Νεοφύτου ερομονάχου.

5724 - Ρώσοι περιηγητές στο Άγιον ΌροςΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΑΙΜΙΛΙΟΣ Ν. ΤΑΧΙΑΟΣ
Ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.
Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Προτού να γίνει αναφορά στα υπάρχοντα  δεδομένα που έχει στη διάθεση του ο ερευνητής, ο οποίος μελετά τους Pώσους περιηγητές στον Άθω, κρίνεται πρωτίστως απαραίτητο να ανατρέξουμε στις απαρχές της γνωριμίας των Pώσων με το Άγιον Όρος. Οι Pώσοι, μετά τον εκχριστιανισμό τους, ήταν φυσικό να προστρέξουν για τη σύναψη γνωριμίας με τους τόπους, οι οποίοι αποτελούσαν την πηγή των χριστιανικών εμπειριών και αξιών, αυτών τις οποίες είχαν οικειοποιηθεί ήδη με την αποδοχή του βαπτίσματος.

5723 - Τα Πορίσματα του Συνεδρίου για τον άγ. Κοσμά τον Αιτωλό ως ΑγιορείτηΜε αφορμή τη συμπλήρωση 300 ετών από τη γέννηση του φωτισμένου διδάχου της ορθοδόξου πίστεως και ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (1714-1779), η Θεολογική Σχολή του Αρι­στο­τελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και υπό την αιγίδα του Πανα­γιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, διοργάνωσαν Θεο­λογικό Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Ο Α­γιορείτης Φωτιστής του Γένους», στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2014, στο Αμφιθέατρο της «Διακονίας» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.
Στο Συνέδριο αυτό παρουσιάσθηκε αναλυτικά το ιεραπο­στολικό έργο και σκιαγραφήθηκε η προσωπικότητα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ως διδασκάλου του Γένους και ως Αγιο­ρείτη.

5722 - Το Άγιο Όρος με τον φακό του Ангел Йорданов

5721 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Σκήτη του Αγίου Ανδρέα


.......Εορτάζεται αύριο (13.12/30.11) στο Άγιο Όρος η Μνήμη του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Πανηγυρίζει η Ιερά Βατοπαιδινή Σκήτη του Αγίου Ανδρέα μαζί με κελλιά και καλύβες των οποίων οι ναοί είναι αφιερωμένοι στον Άγιο. 
Φωτογραφίες από την πανήγυρη του 2012 στην Ι. Σκήτη του Αγίου Ανδρέα (δεξιά πάνω) και από την πανήγυρη στο Ιερό Λαυριωτικό Κελλί του Αγίου Ανδρέα στην Προβάτα, το 2011 (δεξιά κάτω).

5720 - Aθανάσιος μοναχός Καρεώτης, ο φωτογράφος (1899-1988)

Aθανάσιος μοναχός Καρεώτης,
ο φωτογράφος (1899-1988)