Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

5714 - Και άλλο κλαπέν κειμήλιο του 10ου αιώνα επιστρέφουν οι Αμερικανοί στο Άγιο ΌροςΤο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Duke, πρόκειται να παραδώσει άμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και αυτή με τη σειρά της στην ελληνική, ένα βυζαντινό χειρόγραφο του 10ου αι., που έχει στην κατοχή του, και το οποίο προέρχεται από την Αγιορείτικη Μονή Διονυσίου.
Η είδηση γνωστοποιήθηκε με αφορμή την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

5713 - Φωτογραφίες και βίντεο από τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του μακαριστού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄Εκδήλωση μνήμης για τον μακαριστό Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ (1834-1912) με τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντος του στο προαύλιο της Θεολογικής Σχολής, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014.
Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από την καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Αφροδίτης Λίτη με τη χορηγία της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης υπό την προεδρία του Πανεπιστημιακού Καθηγητού της Ιατρικής Σχολής κ. Θεοδώρου Δαρδαβέση.
Η ιδέα της δημιουργίας ανδριάντος προς τιμήν του μακαριστού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄, όπως και η διοργάνωση τριήμερου διεθνούς συνεδρίου το 2012, 100 έτη μετά την κοίμησή του, οφείλεται στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα Νανάκη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης στον τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, ο οποίος και εκφώνησε μία εκ των βασικών ομιλιών.

5712 - Με την αγιορειτική ράβδο του ο Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής στον ανδριάντα που στήθηκε στην πόλη του, τη ΘεσσαλονίκηΔείτε την είδηση των αποκαλυπτηρίων εδώ
και τις αναρτήσεις μας εδώ

5711 - Ζωντανή μετάδοση του θεολογικού συνεδρίου για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό-ΦιλοθεΐτηΑπευθείας μετάδοση: συνέδριο «Άγιος Κοσμάς Αιτωλός», 
Θεσσαλονίκη (πρωινές συνεδρίες)
Παρακολουθήστε ζωντανά από την pemptousia.tv τις πρωινές συνεδρίες του θεολογικού συνεδρίου για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό στη Θεσσαλονίκη, στις 9:30 το πρωί της Τετάρτης. Θα μεταδοθούν επίσης η απογευματινή συνεδρία και η λήξη των εργασιών του συνεδρίου με την ανακοίνωση των θεολογικών συμπερασμάτων (στις 4:45 το απόγευμα).

Σχετικό, η χθεσινή εναρκτήρια συνεδρία:

5710 - Εκδήλωση αφιερωμένη στη Παράδοση του Αγίου ΌρουςΣτα πλαίσια της διοργάνωσης των σεμιναρίων «Ξενόπουλος διδάσκει…», πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2014 στο Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς της Θεσσαλονίκης μια βραδιά αφιερωμένη στην Παράδοση του Αγίου Όρους.
Η artionrate, διοργανώτρια εταιρεία της Έκθεσης προϊόντων Αγίου Όρους και των σεμιναρίων για την τεχνική της αγιογραφίας υπό τον άρχοντα Αγιογράφο Κωνσταντίνο Ξενόπουλο ετοίμασε και την παράλληλη εκδήλωση – αφιέρωμα στην παράδοση του Αγίου Όρους.