Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014

5704 - Συνέδριο για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό – Φιλοθεΐτη στην ΘεσσαλονίκηΜε αφορμή τη συμπλήρωση 300 ετών από τη γέννηση του φωτισμένου διδάχου της ορθοδόξου πίστεως και ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (1714-1779), η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και υπό την αιγίδα του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, διοργανώνει Θεολογικό Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Ο Αγιορείτης Φωτιστής του Γένους», στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2014, στο Αμφιθέατρο της «Διακονίας» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.
Στο Συνέδριο αυτό θα παρουσιασθεί αναλυτικά το ιεραπο¬στολικό έργο και θα σκιαγραφηθεί η προσωπικότητα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ως διδασκάλου του Γένους και ως Αγιορείτη.

5703 - Το Βατοπαίδι ανταποκρίθηκε σε αίτημα του ΕΚΑΒ Θράκης και έκανε σημαντική δωρεάΤο πρωί της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου 2014 παραδόθηκε η δωρεά της Ιεράς Μόνης Βατοπαιδίου προς το ΕΚΑΒ Θράκης. Πρόκειται για εξειδικευμένο εξοπλισμό με απινιδωτές και οξύμετρα ενίσχυσης αναπνοής
Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μόνης Βατοπαιδίου γέροντας Εφραίμ ανέφερε πως «η Μονη ανταποκρίθηκε στην αίτηση του ΕΚΑΒ και μετά χαράς τα παραδίδουμε και ευχόμεθα να σωθούν ζωές»
Παρών στην συνάντηση ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος όπου και εξήρε την όλη πρόσφορα της Μόνης Βατοπαιδίου

5702 - Στο Άγιο Όρος με τον φακό του Αχιλλέα Πατσούκα

5701 - Η ψαλτική τέχνη στη Θεία Λατρεία. Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός


Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ μιλάει για την ψαλτική τέχνη στη θεία λατρεία κατά την εκδήλωση-έναρξη του Διεθνούς Μουσικολογικού και Ψαλτικού Συνεδρίου για τη Νέα Μέθοδο γραφής που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από τη 30η Οκτωβρίου έως τη 1η Νοεμβρίου 2014.

5700 - Επιστολή του Γέροντος Εφραίμ, Δικαίου της Ιεράς Σκήτης Αποστόλου Ανδρέου και Μεγάλου Αντωνίου Αγίου Όρους, για την «ίδρυση κατεύθυνσης ισλαμικών σπουδών στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης»

Ἐπιστολή Γέροντος Ἐφραίμ 
Δικαίου Ἱερᾶς Σκήτης Ἀποστόλου Ἀνδρέου καί Μεγάλου Ἀντωνίου Ἁγίου Ὄρους
γιά τήν «ἵδρυση κατεύθυνσης ἰσλαμικῶν σπουδῶν
στήν Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης»
ἀπευθυνόμενη 
πρός τούς Θεσσαλονικεῖς Ὀρθοδόξους Φοιτητές 
καί ὅλους τούς Χριστιανούς!
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014
Ἱερά Σκήτη Ἀποστόλου Ἀνδρέου & Μεγάλου Ἀντωνίου.

5699 - Ο Μοναχός Iωσήφ, της Βίγλας του Aγίου Όρους, για τις ισλαμικές σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης

«Καί καταντᾶ τό αὔριο
σάν αὔριο νά μή μοιάζει» (1)  (Κ.Π. Καβάφης)

Ἔκπληξη προξενεῖ ἡ ἀπόφαση γιά ἵδρυση τμήματος Ἰσλαμικῶν σπουδῶν στή Θεολογική σχολή τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου τῆς Θεσ/νίκης. Καθηγητές (ἄν καί μειοψηφία τοῦ συνόλου τῶν καθηγητῶν) καί ἐκπρόσωποι ὄλων τῶν κομμάτων διαφημίζουν μέ πάθος καί κάνουν το λάθος νά στηρίζουν τή θέση καί τήν ἄποψη αὐτή. Μάλιστα κάποιοι δέν διστάζουν νά χρησιμοποιοῦν ἀκόμη καί ψεύδη ἤ τή χλεύη γιά νά στηρίξουν τήν ἄποψή τους.
Ὅσοι συνηγοροῦν, ἤ ἔχουν πλήρη ἄγνοια γιά τό Ἰσλάμ, ἤ ἔχουν συμφέροντα, ἤ συμφωνοῦν μέ ἔργα καί πράξει στή βία, τόν πόλεμο καί τούς σκοτωμούς τῶν ἀπίστων ἤ ἀλλοπίστων, τήν οἰκτρή ὑποτίμηση τῶν γυναικῶν (ἰδιαιτέρως τῶν αἰχμαλώτων γυναικῶν), τήν ἀκύρωση τοῦ ὅρκου, τήν ἀποκοπή χεριῶν τῶν κλεπτῶν, τή νομοθέτηση τῆς ἀντεκδίκησης καί ὄλα τά ἄλλα πού διδάσκουν: 

5698 - Επίσκεψη του παπα Τρύφωνα στο Κελλί του παπα Τύχωνα του Ρώσου

Ο γέρο-Τρύφων, που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Χιλιανδαρινό Κελλί Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις Καρυές, γνωστό ως «Πατερίτσα», επισκέφθηκε κάποτε τον παπα-Τύχωνα στο κελλί του στην Καλιάγρα. Ήταν χειμώνας και ήθελε να τον συμβουλευθεί για κάποιο πνευματικό ζήτημα. 
Όταν πλησίασε στο Κελλί, βρήκε τον παπα-Τύχωνα έξω πάνω στα χιόνια, ντυμένο πολύ ελαφρά μέσα στο τσουχτερό χειμωνιάτικο κρύο, να κάνει μετάνοιες. Μόλις ο π. Τρύφων τον είδε να ταλαιπωρείται από το πολύ κρύο και να πέφτει μέσα στα χιόνια, τον λυπήθηκε επειδή ήταν ήδη και σε μεγάλη ηλικία και του λέει: «Γέροντα, δεν κρυώνεις;».