Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014

5692 - Ο Γέρων Γαβριήλ ο ΝεοσκητιώτηςΆλλος ενάρετος και ευλαβής γέρων εις την Ιεράν αυτήν Σκήτιν ήτο ο γέρων Γαβριήλ, αντάξιος της θείας σκέπης και προνοίας. Ούτος έζησεν εις την πλησίον του Κυριάκου καλύβην του Αγίου Χαραλάμπους, επιμελητής ακριβέστατος της πνευματικής εργασίας της νήψεως.
Τον μακάριον αυτόν γέροντα υποπτέφθη κάποιος κακοποιός ότι θα είχε χρήματα και παραμόνευε κάθε νύκτα κεκρυμμένος εις την αυλήν, διά να εξέλθη ο γέρων και να του επιτεθή απαιτών τον θησαυρόν.

5691 - Στην έρημο του Αγίου Όρους με τον φακό του Miloš Petrović
5690 - Ομιλία Ιερομονάχου Νικόδημου Λαυριώτη: Η θέση και οι ενέργειες της Ιεράς Κοινότητος εν σχέσει με το ζήτημα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένουγραφείο ειδήσεων Amen.gr
Το Σάββατο, 29 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ι. Μ. Πεντέλης εσπερίδα με θέμα: «Το σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Η περίπτωση της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου», η οποία οργανώθηκε από τους Φίλους της Μονής. Στην εκδήλωση αυτή, στην οποία μίλησαν και οι Πέτρος Βασιλειάδης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ (διαβάστε σχετικό άρθρο του Εδώ), και Μιχάλης Γεωργιάδης, ερευνητής, μεγάλη εντύπωση προξένησε η άγνωστη στο ευρύτερο κοινό επίσημη θέση του Αγίου Όρους για το θέμα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.
Με μια τεκμηριωμένη, νηφάλια και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία ο γέροντας ιερομόναχος Νικόδημος Λαυριώτης, αντιπρόσωπος της Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και επί κεφαλής της ιεροκοινοτικής επιτροπής επίλυσης του χρονίζοντος αυτού προβλήματος, έδωσε «το περίγραμμα της επίσημης θέσης του Αγίου Όρους για την αντιμετώπιση αυτής της άκρως επικινδύνου σχισματικής καταστάσεως». Υπενθυμίζεται ότι η παλαιά Αδελφότητα, που έχει κηρυχθεί σχισματική από το Οικουμενικό Πατριαρχείο - στην πνευματική δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται το Άγιον Όρος - εξακολουθεί, παρά τις αποφάσεις των αρμοδίων εκκλησιαστικών Αρχών και της ελληνικής Δικαιοσύνης, να παραμένει στο Μοναστήρι, αρνούμενη να το εγκαταλείψει.
Ο γέροντας Νικόδημος, αφήνοντας αιχμές και κατά της επίσημης πολιτείας, η οποία με την αδράνειά της να επιβάλει το νόμο στην ουσία συνεργεί στην κατάλυση του αυτοδιοίκητου του Αγίου Όρους, ανέφερε ότι οι άνθρωποι αυτοί «διαπράττουν σφετερισμό εξουσίας», ενώ στο Όρος εδώ και καιρό ανεξέλεγκτα «εισέρχονται και εξέρχονται άνθρωποι αγνώστου προελεύσεως και αγνώστων στοιχείων», οι δε καταληψίες «μαζί με τους εναπομείναντες παλαιοτέρους φωνασκούν ότι διώκονται κ.λπ. εξακολουθούν δε να προβάλλουν μία εικονική πραγματικότητα διωγμού». Και κατέληξε λέγοντας, ότι «το Άγιον Όρος πληγώθηκε καίρια από το σχίσμα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου»!
Ολόκληρη η ομιλία του γέροντα Νικοδήμου Λαυριώτη έχει ως εξής:

5689 - Ο Αϊ-Νικόλας τιμάται ιδιαίτερα στο Άγιον ΌροςΙερά Μονή Σταυρονικήτα
Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου