Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

5667 - Παγκράτιος αρχιμανδρίτης Βατοπαιδινός (†1894)
Προσήλθε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου μετά το 1830. Διετέλεσε ηγούμενος στα μετόχια της Μονής στη Μολδοβλαχία. Το 1857 δωρίζει περίτεχνο άγιο Ποτήριο, το 1858 αναλαμβάνει τα έξοδα της επιχρύσωσης του δεσποτικού θρόνου του καθολικού, το 1882 ανακαινίζει τα παρεκκλήσια της Αγίας Τριάδος, των Αρχαγγέλων και των Τριών Ιεραρχών, το 1885 δωρίζει τον μεγάλο πολυέλαιο του καθολικού, που κατασκευάστηκε στη Βιέννη, καθώς και τους πολυελαίους των παρεκκλησίων της Αγίας Ζώνης και του Αγίου Δημητρίου.
Κοιμήθηκε το 1894 στη Μονή Βατοπαιδίου, ενώ η κάρα του σώζεται στο χώρο του ιερού βήματος όπου φυλάσσονται τα άγια λείψανα, δείγμα της ενάρετης διαγωγής του ανδρός.
(Βατοπαιδινή Προσωπογραφία, 
Ημερολόγιο Μονής Βατοπαιδίου 2014)

5666 - Η αρετή της υπακοής στην πνευματική ζωή

Ο Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης μιλάει για την αρετή της υπακοής στην πνευματική ζωή 
και αναφέρει ωφέλιμη ιστορία που έλαβε χώρα στη Σκήτη του Μεγάλου Βασιλείου στα Κατουνάκια.

5665 - Περί του Γέροντος ΠορφυρίουΟ Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος μιλάει περί του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου. Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, ημέρα κοίμησής του, στις 13:00, στην εκπομπή «Θεανθρώπινη Σοφία».

5664 - Η Κυρία Θεοτόκος, μάνα και προστάτιδα του Αγίου Όρους

Ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, σε ομιλία του στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι, μιλάει για την έντονη παρουσία της Παναγίας ως μητέρας και σκέπης των μοναχών.

5663 - Το Ιστορικό Μουσείο της Ιεράς Παντοκρατορινής Σκήτης του Προφήτη Ηλία στο Άγιο Όρος

5662 - Το Ιερό Παντοκρατορινό Κελλί Άξιόν Εστίν στην Καψάλα

Η Καψάλα είναι μια περιοχή του Αγίου Όρους η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην πρωτεύουσα Καρυές και στις Ιερές Μονές Παντοκράτορος και Σταυρονικήτα. Παλαιότερα αποτελούσε Σκήτη γι’ αυτό τα κτίσματα που βρίσκονται εκεί ονομάζονται Καλύβες και όχι Κελλιά. Οι περισσότερες σήμερα Καλύβες είναι κατεστραμμένες,  ενώ η σημαντικότερη από τις υπάρχουσες, είναι αυτή του Άξιόν Εστιν.
Η φωτογραφία (κλικ για μεγέθυνση) δείχνει ένα μέρος της Καψάλας, όπως αυτή φαίνεται από το Ι.Κ. Μαρουδά και από υψόμετρο 520 μ.
Η σελίδα του Ι. Κελλιού Άξιόν Εστιν:

5661 - Λαμπρή υποδοχή της Παναγίας Γερόντισσας, από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους, στο Τσέρι της ΚύπρουΤου Λουκά Παναγιώτου
Σε κλίμα ιερής κατάνυξης, ο πιστός λαός του Δήμου Τσερίου, υποδέχθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής 28 Νοεμβρίου, την εικόνα της Παναγίας Γερόντισσας από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.
Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα είναι δώρο του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου A' του Κομνηνού προς την Αγιορείτικη Μονή και αποτελεί αντίγραφο της ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας της «Γοργοεπηκόου», που βρισκόταν στην «εν Κωνσταντινουπόλει» Ιερά Μονή Παντοκράτορος, η οποία είχε κτιστεί από τον ίδιο τον αυτοκράτορα και απεικονίζει την Παναγία ολόσωμη σε στάση δέησης.

5660 - Γέρων Γαβριήλ ο Καυσοκαλυβίτης (1916-2010)Η ζωή της πλειοψηφίας των αγιορειτών πατέρων, όπως και όλων των Αγίων, συνιστά εξάπαντος ένα αφανές, τεράστιο, ακατάληπτο και άρρητο μυστήριο, ένα μυστικό γεγονός. Ο Θεός επιτρέπει ενίοτε να αποκαλύπτονται τα ύψη, οι αρετές και τα θαυμαστά της αγιότητος των μεγάλων αυτών αγωνιστών του Πνεύματος, που πέταξαν τα πάντα από πάνω τους «ίνα Χριστόν κερδήσωσι» (Φιλ. 3:8). Και τούτο, προς δόξαν των τέκνων Του (Α’ Βασ. 2:30) και για πνευματική ωφέλεια και ενίσχυση των υπολοίπων αδελφών Του εν Εκκλησία. Οι εραστές αυτοί του Ιησού, οι ήρωες του Παρακλήτου, στην αόρατη μάχη τους κατά του αρχεκάκου όφεως, φτάνουν στα ακρότατα όρια της υψοποιού ταπεινώσεως και αποφεύγουν την πρόσκαιρη και μάταιη δόξα των εγκοσμίων, επιθυμούν δε και την μετά θάνατον αφάνεια και αδοξία, πλήρεις όντες της άκτιστης δόξης και «εκστατικής» ευτυχίας, που βιώνουν στους κόλπους της Τριαδικής Θεότητος.

5659 - Καλό μήνα, καλό χειμώνα!