Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

5631 - Ο Εσπερινός του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Ιερά Μονή ΒατοπαιδίουὉ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος σήμερα τὸ ἐσπέρας ἐχοροστάτησε κατὰ τὸν Ἐσπερινὸ τῆς Ἀγρυπνίας ποὺ τελεῖται εἰς τὴν Ἱερὰν Μεγίστην Μονὴν Βατοπαιδίου επὶ τῇ μνήμῃ τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρὸς ἡμῶν Ἰωάννου, Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, τοῦ Χρυσοστόμου, συγχοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λούμπλιν κ. Ἄβελ, ἐκ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Πολωνίας.
Τοὺς ψαλτικοὺς χοροὺς πλαισίωσαν ὁ π. Ἀντύπας ἐκ τοῦ Κελλίου τῆς Ἁγίας Ἄννης καὶ Βατοπαιδινοὶ πατέρες. 

5630 - Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας στις Καρυές και στην Ιερά Μονή Ιβήρων

Ἡ Α. Π.  ὁ Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος   εὐρισκόμενος ἐν Ἁγίῳ Ὄρει, ὡς προσκεκλημένος τῆς Ἱερᾶς Μεγίστης Μονῆς Βατοπαιδίου διὰ τὴν ἀγρυπνίαν ἐπὶ τῇ μνήμῃ τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρὸς ἡμῶν Ἰωάννου, Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, τοῦ Χρυσοστόμου, σήμερα 25ην Νοεμβρίου ἐ.ἔ. ἐτέλεσε τὴν Θείαν Λειτουργίαν εἰς τὸ Καθολικὸν τῆς Μονῆς.
Μετὰ τὸ πέρας τῆς θείας Λειτουργίας μετέβη εἰς Καρυὲς καὶ ἐπεσκέφθη τὴν Ἱερὰν Κοινότητα ὅπου καὶ ἐγένετο δεκτὸς ὑπὸ τοῦ Πρωτεπιστάτου Γέροντος Συμεῶνος Διονυσιάτου. Ἀκολούθως προσεκύνησε εἰς τὸν ναὸν τοῦ Πρωτάτου τὴν ἐφέστιον εἰκόναν τῆς Παναγίας «Ἄξιὸν Ἐστιν».

5629 - Γέροντας Γεώργιος Καψάνης «Περί εμπειρίας Θεού»


Ο μακαριστός Γέροντας Γεώργιος Καψάνης μιλάει «Περί της εμπειρίας του Θεού», την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στις 13:00, στην εκπομπή «Θεανθρώπινη Σοφία».

5628 - Μοναχός Ιωαννίκιος Ραβδούχος, ο παλιός αντάρτης[…] Φθάνοντας στη Μονή Κουτλουμουσίου, ο πρόεδρος και η συνοδεία του στάθηκαν για λίγη ώρα στην πρώτη μονή της αγιορείτικης περιοδείας τους. Η ξενάγηση δυστυχώς ήταν σύντομη, γιατί ο επόμενος σταθμός, λίγα μόλις μέτρα έξω από τον περίβολο της Μονής, το Κελί του Ραβδούχου με τις παλαιότερες αγιογραφίες του Αγίου Όρους, εκείνες των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου του 11ου αιώνα, μας περίμενε. Όρθιος στην πόρτα και με ένα διακριτικό χτύπημα της καμπάνας υποδέχθηκε τον Φάουστο Μπερτινότι ο Γέροντας Ιωαννίκιος, πρώην κομμουνιστής αντάρτης.
Η συνάντηση ήταν συγκινητική: Οι δύο άνδρες αγκαλιάστηκαν, φιλήθηκαν, κοιτάχθηκαν στα μάτια, σαν να ήταν παλιοί συναγωνιστές και σύντροφοι. Ο Γέροντας τον οδήγησε στο κελί, τον ξενάγησε στην εκκλησία, τον έβαλε να καθίσει στην κεφαλή του τραπεζιού, παραχωρώντας δηλαδή τη θέση του, του έφερε και καμπανάκι «για να αισθάνεται σαν το σπίτι του, στο έδρανο του προεδρείου της Βουλής». Και είπαν πολλά, με τη συνοδεία -όχι τη βοήθεια- αρκετού τσίπουρου, φτιαγμένου από τα χέρια του Γέροντα.[…]
Γιάννης Χρυσάφης
Δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13-05-07
Ολόκληρη η δημοσίευση: http://agioritikesmnimes.blogspot.gr/2014/02/4338.html

Δείτε φωτογραφίες του Γέροντα Ιωαννίκιου:

5627 - Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης: Τον εγωιστή άνθρωπο ο εγωισμός τον ρεζιλεύει και τον θεατρίζειΣήμερα θα μιλήσουμε για την μεγάλη πνευματική ασθένεια που λέγεται εγωισμός.
Ο εγωισμός είναι ένα παράλογο πάθος που μαστίζει κυριολεκτικά όλο το ανθρώπινο γένος· όλοι οι άνθρωποι πάσχουμε από αυτή τη μεγάλη ασθένεια. Τον εγωιστή άνθρωπο ο εγωισμός τον ρεζιλεύει και τον θεατρίζει. Αυτόν τον εγωισμό καλούμεθα από το Θεό να αγωνιστούμε, να τον καταπολεμήσουμε, για να απαλλαγούμε απ’ αυτόν.
Ο παλαιός άνθρωπος είναι η εμπαθής κατάσταση της ψυχής και στην κυριολεξία είναι εγωισμός.
Όλα τα πάθη, όλα τα αμαρτήματα, όλες οι πτώσεις, έχουν την αρχή τους, την αφετηρία τους στον εγωισμό. Μεγάλο κακό. Δεν αφήνει τον άνθρωπο ήσυχο· τον τυραννά νύχτα -μέρα. Όλοι γενικά οι άνθρωποι πάσχουν από αυτό το κακό, και περισσότερο από όλους εγώ ο αμαρτωλός.
Στον πρώτο καιρό που ήμουνα κοντά στον άγιο Γέροντά μου, όταν πρωτοπήγα κοντά του εκεί σ’ εκείνον τον απαράκλητο τόπο της ερήμου, εκεί κοντά σ’ αυτόν τον άνθρωπο, γνώρισα και είδα στην πράξη τον εγωισμό μου.
Όταν ήμουν στον κόσμο, οι άνθρωποι της Εκκλησίας με νόμιζαν ότι ήμουν ένα αγιασμένο παιδί. Εγώ αντιδρούσα σ’ αυτούς τους χαρακτηρισμούς, πλην όμως σιγά-σιγά οι έπαινοι μου κάνανε κακό. Και το κακό, αυτό το είδα στη πράξη, όταν έβαλα την κατά Θεόν αρχή να θεραπευθώ ψυχικά από όλα μου τα πάθη.

5626 - Άγνωστο πορτρέτο του μοναχού Κωνσταντίνου του Καρεώτη, του διά Χριστόν σαλού

Η Αγιορειτική Προσωπογραφία δημοσιεύει (http://athosprosopography.blogspot.gr/2014/11/blog-post_25.html) για πρώτη φορά φωτογραφία του άγνωστου πορτρέτου του μοναχού Κωνσταντίνου του Καρεώτη, του διά Χριστόν σαλού, για τον οποίο έγραψε ο Γέρων Παΐσιος (http://agioritikesmnimes.blogspot.gr/2012/03/990.html).
Εδώ ο Κωνσταντίνος φωτογραφίζεται, υποχρεωτικά, για την έκδοση δελτίου ταυτότητας με σκούφο και ράσο δανικά και καθαρά. Αλλά αχτένιστος όμως!
Η φωτογραφία είναι του Χρήστου Ζέγκου (1961)