Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

5625 - Ρήματα Ζωής: Πως μπορεί να φτάσει κάποιος σε μέτρο αγιότητος;Άνθρωπος ο οποίος επαινεί τον πλησίον του και κατακρίνει τον εαυτό του, φθάνει σε μέτρα αγιότητος.

Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης

5624 - Τέλος στα μυθεύματα περί κατάργησης του άβατου του Αγίου Όρους
Ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας περί Αβάτου του Αγίου Όρους
Ο Μοναχός Βλάσιος Αγιορείτης δηλώνει στον τοπικό τύπο της Μεσσηνίας, και ειδικότερα στις εφημερίδες «Θάρρος» και «Φωνή» της 22ας Νοεμβρίου 2014, ότι «δεν υπεγράφη στο  Busan κατάργηση του Αβάτου του Αγίου Όρους» και ομολογεί ότι το άρθρο του τον περασμένο Αύγουστο «έλαβε σάρκα και οστά βάσει εσφαλμένων εντύπων-κειμένων, που έπεσαν στα χέρια μου, αγνώστου προελεύσεως».

5623 - Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος στο Βατοπαίδι

Α. Π.  Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος   π τς Δευτέρας 24ης Νοεμβρίου, τ σεπτ δεί το Παναγιωτάτου Οκουμενικο Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, πραγματοποιε προσκυνηματικν πίσκεψιν ες τ γιον ρος, κατόπιν εγενος προσκλήσεως το Καθηγουμένου τς ερς Μεγίστης Μονς Βατοπαιδίου ρχιμ. φραίμ, π’ εκαιρί τς γρυπνίας π τ μνήμ το ν γίοις Πατρς μν ωάννου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, το Χρυσοστόμου.

5622 - Πεπραγμένα 9ου Διεθνούς Συνεδρίου της Αγιορειτικής Εστίας για τα αγιορείτικα μετόχιαOλοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Θ’ Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε η Αγιορειτική Εστία. Το Συνέδριο έφερε τον τίτλο: «Η εξακτίνωση του Αγίου Όρους στον Ορθόδοξο κόσμο: τα μετόχια» και πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης από τη 21η έως τη 23η Οκτωβρίου 2014.
Η έναρξη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου με τους Χαιρετισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον οποίο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους την οποία εκπροσώπησε ο Γέρων Βαρνάβας Βατοπαιδινός, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου της Αγιορειτικής Εστίας Γιάννη Μπουτάρη.

5621 - Λόγος περί αγάπης

Ο Κύριος και Σωτήρ μας Ιησούς Χριστός μας παρέδωσε τελείαν διδασκαλίαν περί της σωτηρίας μας. Και αυτά τα οποία μας εδίδαξε, ο Ίδιος πρώτα τα εφήρμοσε. Είναι «ο ποιήσας και διδάξας» (Πρβλ. Ματθ. ε’ 19). Μας έφερε ως παράδειγμα αληθινής αγάπης τον Καλό Σαμαρείτη. Αλλά ο κατ’ εξοχήν Καλός Σαμαρείτης ήταν ο Ίδιος ο Κύριος, ο οποίος επήρε την βασανισμένη ανθρωπίνη φύσι από τους ληστάς, τους δαίμονας δηλαδή, τα πάθη, την κακία των ανθρώπων και την ανέστησε και την εζωοποίησε διά του σταυρικού Του θανάτου και της Αναστάσεως Του.
Όλοι γνωρίζουμε τώρα ότι η τελεία χριστιανική αγάπη είναι καθολική, είναι αγάπη προς όλους, και προς τους εχθρούς μας ακόμη. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι, αλλά δυσκολευόμαστε να το βιώσουμε.

5620 - Παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος για το Άγιο Όρος

Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ και το ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΑΝΟS σας προσκαλούν στην παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ  «ΑΘΩΣ – ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ» που θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS (Σταδίου 24) την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014, ώρα 8.30 μ.μ.
H φωτογραφική εργασία του Στράτου Καλαφάτη «Άθως – Τα χρώματα της πίστης» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 και ολοκληρώθηκε το 2013. Συνολικά χρειάστηκαν εικοσιπέντε επισκέψεις στην Αθωνική Πολιτεία και ένα σύνολο διακοσίων ημερών φωτογράφισης, για να παρουσιάσει μια σύγχρονη εκδοχή για το τοπίο και τους ανθρώπους σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το ομότιτλο λεύκωμα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΑΓΡA (δίγλωσση έκδοση – 142 έγχρωμες φωτογραφίες – εισαγωγή Νίκου Ξυδάκη – σελ. 216).

5619 - Η Ι.Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής υποδέχθηκε την Παναγία τη Γοργοϋπήκοο από την Ι.Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους

Τήν Κυριακή τό ἀπόγευμα, 23η Νοεμβρίου 2014, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμων, πλαισιούμενος ὑπό τοῦ ἱεροῦ Κλήρου, τῶν μοναχικῶν ταγμάτων, παρουσίᾳ δέ τοῦ Ἀντιδημάρχου Κομοτηνῆς κ. Γεωργίου Ζηλούδη καί πλήθους Λαοῦ, ὑπεδέχθη ἀντίγραφον τῆς θαυματουργοῦ εἰκόνος τῆς Παναγίας τῆς Γοργοϋπηκόου ἀπό τήν Ἱερά Μονή τοῦ Δοχειαρίου τοῦ Ἁγίου Ὄρους στήν Ἱερά Μονή Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου Πανδρόσου.
Μετά τήν ὑποδοχήν, ἡ ἐπιβλητική εἰκών τῆς Θεομήτορος ἐτοποθετήθη εἰς προηυτρεπισμένον προσκυνητάρι καί ἐπηκολούθησε δοξολογική δέησις, πρό τῆς ἀπολύσεως τῆς ὁποίας ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων εὐχαρίστησε

5618 - Η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία στην ιστορία και το παρόν

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία του κοινωνικού συνόλου με αποτέλεσμα να υφίσταται αδήριτη ανάγκη για αντίστοιχη προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στα νέα κοινωνικά δεδομένα.
Η διαπολιτισμική εκπαίδευση αποτελεί την απάντηση σε αρκετά από τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αναφύονται στην εκπαιδευτική διαδικασία από τις αλλαγές που έχουν επισυμβεί στο κοινωνικό σύνολο, καθώς προσεγγίζει σημαντικά ζητήματα όπως αυτά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας, του ρατσισμού, του δικαιώματος στην εκπαίδευση κ.ά.