Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

5598 - Η θεολογία της γκρίνιαςΜοναχός Μωυσής, Αγιορείτης (†2014)
Από καιρό ήθελα να γράψω για το φαινόμενο αυτό. Δίσταζα. Τελικά, όπως βλέπετε, το αποφάσισα. Ίσως με τα παρακάτω να κρίνω και τον εαυτό μου. Μάλλον. Από ετών παρατηρείται το φαινόμενο μιας συνεχούς γκρίνιας για τα εκκλησιαστικά δρώμενα από διάφορους κληρικούς, λαϊκούς και μοναχούς, θεολόγους και μη, γνωστούς, ειδικούς, ονομαστούς (δεν θα ήθελα ν’ αναφέρω ονόματα εδώ), με βιβλία κι άρθρα, σε περιοδικά κι εφημερίδες, για τα κακώς κείμενα, για τους κακούς χριστιανούς, τους λαθεμένους κληρικούς, τους αβαθείς αρχιερείς, τις ανοημάτιστες εορτές, τις αντιπαραδοσιακές εθιμοτυπίες, τις λατρευτικές απροσεξίες, τα αήθη ήθη, τ’ αθεολόγητα κηρύγματα, τη νοσηρή λαϊκή ευσέβεια και λοιπά πολλά γνωστά. Θα προσπαθήσω να ’μαι σύντομος.

5597 - Ο πρώτος Διοικητής Αστυνομίας του Αγίου Όρους γράφει στο βιβλίο επισκεπτών στα Καυσοκαλύβια, σαν σήμερα το 1912


Έλληνες κρατικοί λειτουργοί κατά την ανάβασή τους στην κορυφή του Άθω.
Στο κέντρο ο ανθυπομοίραρχος Κωνσταντίνος Βεργογιαννόπουλος
(μέσα Νοεμβρίου 1912)

Ο πρώτος Διοικητής Αστυνομίας του Αγίου Όρους, ανθυπομοίραρχος Κωνσταντίνος Βεργογιαννόπουλος, γράφει, την 19η Νοεμβρίου 1912, στο βιβλίο επισκεπτών της αδελφότητας των Ιωασαφαίων στα Καυσοκαλύβια:

5596 - Λαοθάλασσα στα Θυρανοίξια Ναού της Μελβούρνης, προϊστάμενος του οποίου είναι ο π. Γεώργιος Φράγκος, απόφοιτος της Αθωνιάδας (φωτογραφίες)Τήν Κυριακή 16η Νοεμβρίου 2014 τελέσθηκαν τα  Θυρανοίξια  του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Της Θεοτόκου North Altona, μετά πάσης εκκλησιαστικής  μεγαλοπρέπειας υπό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανού, τη συμμετοχή των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου πλαισιομένων από των Πανοσιολογιωτάτων Αρχιμανδρίτων Κυρίλλου Ζήση και Συνεσίου Φράγκου και των Ιερέων Π. Δημοσθένη Νικολάου, Π. Εμμανουήλ Ιωαννίδη και Π. Γεωργίου Φράγκου Προΐστάμενου του Ναού.

5595 - Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Μητροπολίτη Ρούσε κ. Ναούμ (Πατριαρχείου Βουλγαρίας) στην Ιερά Μονή Ζωγράφου Αγίου Όρους

Μετά από πρόσκληση της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Ζωγράφου Αγίου Όρους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρούσε κ. Ναούμ εκ του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, μετέβη στο Άγιον Όρος να λειτουργήσει και να συνομιλήσει με τους πατέρες της Μονής. Τον Μητροπολίτη συνόδευε ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος, Ηγούμενος της Μονής Μπασάρμποβο.

5594 - Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης: «Η πρακτική μέθοδος της προσευχής κατά τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή»

Για την πρακτική μέθοδο της προσευχής όπως τη δίδαξε ο Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής, θα μιλήσει ο Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης.
Σήμερα Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 13:00, στην εκπομπή «Θεανθρώπινη Σοφία».

5593 - Οι 33 επιστημονικές εργασίες οι οποίες θα ανακοινωθούν στο 9ο Διεθνές Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας (21-23/11/2014)Το Θ΄ Διεθνές Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας με θέμα: «Η εξακτίνωση του Αγίου Όρους στον Ορθόδοξο κόσμο: τα μετόχια» θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης από 21-23 Νοεμβρίου 2014
Η διοργάνωση του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου  με θέμα τα μετόχια του Αγίου Όρους θα δώσει την ευκαιρία για μία ολιστική προσέγγιση του φαινομένου: τη μελέτη των αγιορειτικών μετοχίων όχι μόνον ως ενός μοναστικού οικονομικού θεσμού μεταβαλλόμενου στη διαχρονία, αλλά ως παράγοντα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, ως μέσου εξακτινώσεως της αγιορειτικής λειτουργικής πρακτικής και λατρευτικής εμπειρίας και ως παράγοντα. 
Στο Συνέδριο θα ανακοινωθούν οι εξής εργασίες:

5592 - Όσιος Ιωσήφ ο ΜυροβλύτηςΑγιορείτης Άγιος
Μνήμη 19 Νοεμβρίου