Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

5591 - H αυτομεμψία στα κείμενα του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού



Αυτομεμψία, τέχνη τεχνών, είσοδος όλων των αρετών! Πλούσια είναι η πνευματική ασκητική παράδοση γύρω απ’ αυτήν την διδασκαλία, και ο Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής αποτελεί έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό διδάσκαλο και εφαρμοστή.
Όντως είναι δύσκολος ο αγώνας κατά του εαυτού μας, κατά του εγωισμού, κατά της αυτοδικαιώσεως, ιδιαιτέρως δε του σύγχρονου ανθρώπου, που είναι γέννημα της καταχρηστικής κοινωνίας, στην οποία παλεύει ο άνθρωπος να εξαφανίζει τον άλλον για να υπάρχει αυτός και μόνον.
Όμως όσο είναι αυτή η τέχνη δύσκολη, τόσο είναι και απαραίτητη. Γι’ αυτό η συμβολή του Γέροντος Ιωσήφ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη σήμερα.
Η μελέτη μας θα παρουσιάσει πώς ο γέροντας διδάσκει την πρακτική της αυτομεμψίας.

5590 - Αφιέρωμα στη Σαρακοστιανή Αγιορειτική κουζίνα (φωτογραφίες)


5589 - Τα αγιορειτικά μετόχια



Τ μετόχια, δηλαδ διοκτησίες ο ποες σχεδν κατ κανόνα ερίσκοντο μακράν π τ οκοδομικ συγκροτήματα τν μονν τς ρθόδοξης νατολς, πετέλεσαν διαχρονικ καθοριστικς σημασίας θεσμ γι τν πιβίωση κα τν νάπτυξή τους. Ατ σχυσε κόμη περισσότερο γι τ σύνολο τν μονν το γίου ρους, φόσον γεωλογικ μορφολογία τς θωνικς χερσονήσου δν παρεχε τος πόρους γι τν πιβίωση τν ερν καθιδρυμάτων.

5588 - Θ’ Διεθνές Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας «Η εξακτίνωση του Αγίου Όρους στον Ορθόδοξο κόσμο: τα μετόχια»






Θ’ Διεθνές Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας
«Η εξακτίνωση του Αγίου Όρους στον Ορθόδοξο κόσμο: τα μετόχια»

Πρόγραμμα συνεδρίου

5587 - «Οι άγιοι, πλανώμενοι, πέτυχαν τη μισθαποδοσία του Θεού»







Ο Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης μιλάει για το πώς οι Άγιοι, «πλανώμενοι εν όρεσι, εν σπηλαίοις, εν οπαίς της γης», κατόρθωσαν να πετύχουν τη μισθαποδοσία του Θεού.