Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

5586 - Η Παναγία οικονόμησε … Όρος 2014 (Μέρος 5)Σε όποιο μέρος κι αν σταθείς,  σ’ ακολουθάει  η ματιά της
Μεσίτρια  αχειροποίητη σου λέει τα μυστικά της.
Μητέρα Προδρομίττισσα φωνή μου μη παρίδης!
Μη σταματάς γλυκύτητα σ όλους να μεταδίδεις!
Αμαρτωλών η δύναμις, υπόσχεση πρεσβεία
Η Εγγυήτισσα η Κυρά σώζει την Αιγυπτία!
Απ’ του Ουρανού τις άκριες  κρέμεται σπηλιαράκι
Κλωστή ηλιαχτίδα το βαστά πάνω απ το θαλασσάκι.
Σαρακοστές με δάκρυα και αγώνες περασμένες…
Στου βράχου το απαράκλητο μορφές ηγιασμένες
Χαράδρα που αντιλαλεί ευχή εις τον αιώνα!
Μεγαλοσχήμων  τα μαλλιά πίσω από την Εικόνα!
(Νώντας Σκοπετέας)

5585 - Διακονήματα με τον φακό του Μοναχού Ευθυμίου Ζωγραφίτη
5584 - Kαταλανική αποζημίωση μετά 700 έτη στη Μονή Βατοπαιδίου για τις καταστροφές που προκάλεσαν στο Άγιο Όρος Aλμογάβαροι πολεμιστέςTου Φαιδωνα Χατζηαντωνιου
Δημοσιεύτηκε στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21/8/2005

Σήμερα, που, μέσα από στενόχωρες δοσοληψίες γραφειοκρατικού και οικονομικού χαρακτήρα, η ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας έχει μπει σε μία περίοδο δοκιμασίας, ένα αλλιώτικο αεράκι αισιοδοξίας φυσάει από την Καταλωνία, μεταφέροντας εικόνες από το όραμα μιας κοινής πατρίδας που προσπαθεί να συμπληρώσει τις χαμένες ψηφίδες στο μωσαϊκό του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ολοκληρώνεται αυτό τον καιρό στη Μονή Βατοπεδίου η αναστήλωση ενός μνημείου, που χρηματοδοτείται από την καταλανική κυβέρνηση ως συμβολική αποζημίωση των καταστροφών που οι Καταλανοί είχαν προκαλέσει στο Aγιον Oρος στις αρχές του14ου αιώνα.

5583 - «Γαλατικό χωριό» στο Άγιον Όρος!Σ΄ έναν ευλογημένο τόπο που αναβλύζει αγιότητα, μια ομάδα 120 μοναχών ανοίγει την αγκαλιά της σε κάθε ορθόδοξο, Έλληνα ή ξένο, φτωχό ή πλούσιο, ένθεο ή άθεο που αναζητεί απαντήσεις για τη σωτηρία της ψυχής. Δε ζητάει «διαπιστευτήρια» πίστης, δεν απαιτεί αυστηρή τήρηση του μοναχικού τυπικού (για όσους δεν αντέχουν) αλλά διδάσκει με τη συμπεριφορά και την αγάπη της. Πρόκειται για την αδελφότητα της Μονής Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος που υποδέχεται καθημερινά δεκάδες (ή και εκατοντάδες τα Σαββατοκύριακα) επισκέπτες.

5582 - Όσιος Γεννάδιος ο δοχειάρης

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 17 Νοεμβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου: