Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

5564 - Το Άγιο Όρος με τη ματιά του φωτογράφου Μιχάλη Κωνσταντινίδη
5563 - Η πανήγυρη της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου ΌρουςΣτις 11 Νοεμβρίου (29 με το Παλαιό Ημερολόγιο) πανηγύρισε η Ιερά Μονή Γρηγορίου Αγίου Όρους, με την ευκαιρία της μνήμης της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας.
Στην εφετινή πανήγυρη συμμετείσαν περί τους 300 μοναχούς και λαϊκούς προσκυνητές. Της πανηγύρεως προέστη, κατόπιν προσκλήσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.

5562 - «Πνευματικές σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας: Βαλαάμ και Άθως»

Οι φωτογραφίες είναι του φίλου Μιχάλη Μουτζίκου, 
που επισκέφθηκε χθες την Έκθεση

Κατερίνα Χουζούρη
Η Ρωσία και η Ελλάδα συνδέονται με την κοινή τους ιστορία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση «Πνευματικές σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας: Βαλαάμ και Άθως», από τα δύο κέντρα πολιτισμού και ορθοδοξίας, την Ιερά Μονή του Βαλαάμ και το Άγιο Όρος, αποτελούν μια ιστορική μαρτυρία για την πνευματική ζωή και τη διάδοση του χριστιανισμού και του μοναχισμού στις δύο χώρες, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο διατηρείται και μεταδίδεται η ζωντανή πνευματική παράδοση, από γενιά σε γενιά.
Οι φορείς που συνεργάζονται για την πραγματοποίηση της έκθεσης είναι: Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Multimedia Art Museum της Μόσχας /Μουσείο «Οίκος Φωτογραφίας της Μόσχας», η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American University/Hellenic American College, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η Ρωσική Εθνική Βιβλιοθήκη και ο εκδοτικός οίκος «Indrik» της Μόσχας. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ημέρες ρωσικού πολιτισμού στην Ελλάδα» και θα διαρκέσει έως τις 29 Νοεμβρίου 2014, στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

5561 - Βίντεο από την συνάντηση του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου με τον Πατριάρχη Κύριλλο - Патриарх Кирилл встретился с настоятелем афонского монастыря св. Павла архим. Парфением

.......Χθες Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014, στο γραφείο του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου στην Chisty Lane πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πατριάρχου με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους. Αρχιμανδρίτη Παρθένιο.
Μεταξύ άλλων οι δύο άνδρες συζήτησαν και την τεράστια απήχηση που είχε τον περσινό χειμώνα η μεταφορά των Τιμίων Δώρων των Μάγων στη Ρωσία. Ο Πατριάρχης είπε πως αυτό το γεγονός «έχει αφήσει ένα φωτεινό ίχνος στην πνευματική ζωή του λαού».

5560 - Όσιος Νείλος ο ΜυροβλύτηςΑγιορείτης Άγιος
Μνήμη 12 Νοεμβρίου


Διαβάστε τον βίο του Αγίου: