Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

5559 - Ο ταπεινός Μητροπολίτης Ουκρανίας Ονούφριος στο Δοχειάρι!!!Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, κατά  την  προσκυνηματική  του επίσκεψη  στο Άγιο Όρος δεν  παρέλειψε  να  περάσει  και  από  την  Ιερά  Μονή Δοχειαρίου, χωρίς  παρελάσεις και  άλλες  επισημότητες, χωρίς εγκόλπια, πατερίτσες και  προσωπικές  φρουρές!!!
Με την  τσάντα  του  στον  ώμο κατέβηκε στον αρσανά της  Μονής, πέρασε από το  λιοτρίβι που εκείνη  την  ώρα  εργαζόταν ευλόγησε  τους  αδελφούς  που εργάζονταν εκεί, γεύτηκε  με  πολύ  απλότητα  το  φρέσκο  λάδι που εκείνη  τη  στιγμή έβγαινε…
Το πρωί λειτούργησε ταπεινά στο  παρεκκλήσι  της  Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, όπως έκανε  πάντα όταν  έρχονταν  στην Μονή, με  ένα  διάκο  μόνο και  του  έψαλλαν  χορωδιακά τρείς  επίσκοποι  που  βρέθηκαν  προσκυνητές  στη  Μονή, όλα  ήταν  πολύ  κατανυκτικά…

5558 - Φωτογραφίες του Oleksandr Plyska από τις οικοδομικές εργασίες στην κορυφή του Άθω (2033 μ.)5557 - Η Αγιορειτική Εστία συμμετέχει στο πρόγραμμα του Open House Θεσσαλονίκη 2014!Η Αγιορειτική Εστία συμμετέχει στο πρόγραμμα του Open House Θεσσαλονίκη 2014! Σας περιμένουμε λοιπόν όλους για να σας ξεναγήσουμε στον κτίριο Νεδέλκου και να μάθετε την ιστορία του!!!
ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Εγνατίας 109
Το κτίριο σχεδιάστηκε το 1909 ως κλινική Νεδέλκου από τον αρχιτέκτονα Ξ. Παιονίδη. Το 1997 έγινε αποκατάσταση από τους Ι. Τρώντσιο & Σία, Τεκτονική Ο.Ε.-Μ. Λαζαρίδου
ΩΡΑΡΙΟ
15/11: 11.00-14.00
16/11: 11.00-14.00
φωτογραφία: Νίκος Αρβανιτίδης

5556 - Κρυβόταν στο Άγιον Όρος για να γλυτώσει τα ισόβια

Σε σκήτες και κελιά του Αγίου Όρους κρυβόταν τα τελευταία οκτώ χρόνια - ζώντας ως ερημίτης - ένας 48χρονος, καταδικασθείς σε τρις ισόβια για σωρεία οικονομικών εγκλημάτων που διέπραξε σε βάρος του Δημοσίου.
Πρόκειται, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά πληροφορίες, για πρώην δημοτικό υπάλληλο, ο οποίος, σύμφωνα με πόρισμα των οικονομικών ελεγκτών Αττικής, ως ελεγκτής εσόδων - εξόδων των δήμων Δάφνης και Υμηττού, καταχράστηκε, το διάστημα από το 1995 έως το 2002, το χρηματικό ποσό των 9 εκατ. ευρώ.

5555 - Ο Γέρων Νικόλαος της Κουτλουμουσιανής Σκήτης του Αγ. Παντελεήμονος

Ο Γέροντας Νικόλαος έζησε στην Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, με υποτακτικούς τους μοναχούς Μάξιμο και Σπυρίδωνα. Ο μακαριστός Γέροντας έφυγε από την Κύπρο για το Άγιο Όρος κοντά στο έτος 1890.
 Αξιοπρόσεκτη και αξιοθαύμαστη κρίνεται μια διήγηση που αναφέρεται στο Γέροντα, την οποία κατέγραψε ο Αγιορείτης μοναχός Μωυσής και την οποία ο συμπατριώτης μας μοναχός, συχνά έλεγε καλόκαρδα, στο μακαριστό Γέροντα Χερουβείμ. Η διήγηση σχετίζεται με τους καλύτερους «φίλους» του πατέρα Νικόλαου, που δεν ήταν άλλοι από τα ενοχλητικά έντομα κοριοί. Τα έντομα αυτά βρίσκονταν σχεδόν σε κάθε σπίτι και υποστατικό, τουλάχιστον στο γεωγραφικό χώρο της πατρίδας μας, μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, περίοδο κατά την οποία, άρχισε εντατικά η καταπολέμηση τους με εντομοκτόνα φάρμακα.

5554 - Εκδήλωση της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου για τον Άγιο Γεράσιμο Παλλαδά (Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2014)

Με την ευκαιρία της επετείου των 300 χρόνων από την κοίμηση του αγίου Γερασίμου Παλλαδά (1714-2014), πατριάρχη Αλεξανδρείας, η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου διοργανώνει εκδήλωση την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Caravel και ώρα 7:00 μ.μ. προς τιμή του αγίου, όπου θα προβληθεί το πρόσωπο και το έργο του αγίου Γερασίμου, που τυγχάνει άγνωστο στο ευρύ κοινό.

5553 - Άξιον εστίν - Ψάλει η αδελφότητα των Θωμάδων

Η εκκλησιαστική ψαλμωδία αποτελεί γέννημα της λειτουργικής πράξης της Εκκλησίας. Για τις ανάγκες της λατρείας έχει καθιερωθεί η ποικιλία και εναλλαγή της ψαλμωδίας κατά τη διάρκεια των ακολουθιών, όχι για να καταπολεμείται η φυσική κόπωση και χαλάρωση, αλλά κυρίως για να διατηρείται το πνεύμα των προσευχομένων νηφάλιο. Έτσι με τη πάροδο των χρόνων δημιουργήθηκε ένας μεγάλος ηχοχρωματικός πλούτος μελών, οι οποίοι δημιουργούν μια ψυχοπνευματική ευχαρίστηση.
Μέρος αυτού του αρίφνητου πλούτου της εκκλησιαστικής μουσικής κατά καιρούς χορωδιακά σύνολα και ψάλτες μεταφέρουν στους ομόδοξους Ρώσους, οι οποίοι ακολουθούν το δυτικοευρωπαικό μουσικό σύστημα στις λατρευτικές τους συνάξεις. Οι αδελφότητα των Θωμάδων του Αγίου Όρους βρέθηκε στη φιλόξενη χώρα της Ρωσίας και μετέφερε το άκουσμα της αγιορειτικής ψαλμωδίας.

5552 - Ο καθένας μας καλούμαστε να γίνουμε Άγιο ΌροςΟ Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...»: «Ο καθένας μας καλούμαστε να γίνουμε Άγιο Όρος»
Δεν περιορίζεται η Χάρη του Θεού σε έναν γεωγραφικό χώρο. Και το Άγιο Όρος δεν είναι ένας χώρος γεωγραφικός, ούτε ένας τόπος, αλλά ένας τρόπος ζωής. Μπορεί να ζεις γεωγραφικά στο Άγιο Όρος αλλά με κοσμικό τρόπο και ο νους σου να είναι στον κόσμο και η ζωή σου και η νοοτροπία σου να είναι κοσμική. Και μπορεί να ζεις στον κόσμο αλλά η καρδιά σου και ο νους σου να είναι στο Άγιο Όρος, να είναι στο Θεό, να είναι στην προσευχή. Και αυτό να είναι πραγματικά ο μεγάλος θησαυρός σου που σε κάνει να είσαι ο ίδιος  Άγιο Όρος.

5551 - «Αγιορείτικες εμπειρίες» στη ΛευκάδαἩ Ἱερά Μητρόπολις Λευκάδος καί Ἰθάκης στή συνεχῆ προσπάθειά της γιά τήν πνευματική καλλιέργεια τοῦ Χριστεπωνύμου πληρώματος τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, προσκαλεῖ τόν Ἱερό Κλῆρο καί τόν εὐσεβῆ Λαό τήν ΚΥΡΙΑΚΗ, 16η Νοεμβρίου 2014 καί ὥρα 6.00 μ.μ. στήν αἴθουσα τοῦ Δημοτικοῦ Κινηματογράφου «ΑΠΟΛΛΩΝ»,  στήν ὁμιλία πού θά πραγματοποιήσει ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης π. Ἐφραίμ, Καθηγούμενος τῆς Ἱ. Μεγίστης Μονῆς Βατοπαιδίου Ἁγ. Ὄρους, με θέμα: «Ἁγιορείτικες Ἐμπειρίες».
.......Ἡ πρόσκληση εἶναι ἀνοιχτή σέ ὅλους, ὅσους ἐπιζητοῦν τόν πνευματικό ἐπιστηριγμό τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας, ἀναζητώντας σωτήρια διέξοδο ἀπό τίς δυσκολίες τῶν καιρῶν.