Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

5550 - Οδοιπορικό στο Περιβόλι της Παναγιάς (109 φωτογραφίες και βίντεο)Γράφει ο Κώστας Κατσαρός
Ένα ταξίδι στο Άγιο Όρος πάντα μένει στη μνήμη όσων συμμετέχουν.
Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, μια ομάδα είκοσι δύο κατοίκων από την περιοχή μας και με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Πατέρα Επιφάνιο, ξεκίνησε για ένα προσκύνημα στο Άγιο Όρος που εξαρχής λόγω του αριθμού των συμμετεχόντων δεν θα ήταν συνηθισμένο.
Η αποστολή έφτασε αργά το βράδυ στην Ουρανούπολη και μετά το δείπνο κατέλυσε σε ξενοδοχείο της περιοχής για να διανυκτερεύσει.

5549 - Η κολυμβήθρα που βαπτίστηκε ο Γέροντας ΠαΐσιοςΣήμερα, Δευτέρα 10 Νοεμβρίου η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκη.
Ο Όσιος Αρσένιος βάπτισε τον γέροντα Παΐσιο, μικρό στα Φάρασα και απαίτησε από τους γονείς του να δοθεί το δικό του όνομα Αρσένιος και όχι το όνομα Χρήστος που ήταν του παππού του.
Τότε είπε χαρακτηριστικά με προφητικό νόημα: «Εσείς καλά θέλετε να αφήσετε άνθρωπο στο πόδι του παππού, εγώ δεν θέλω να αφήσω καλόγηρο στο πόδι μου;»
Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr δημοσιεύει την πέτρινη κολυμβήθρα που βάπτιστηκε ο Γέροντας Παϊσιος από τον Όσιο Αρσένιο.
Να αναφερθεί ότι την κολυμβήθρα είχαν οι Τούρκοι και μέσα εκεί άλεθαν στάρι, πρόσφατα βρέθηκε και με ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Συλλόγου Φαρασιωτών επεστράφει σε Μουσείο του χωριού.

5548 - Ιερομόναχος Μακάριος Αγιορείτης (1812-10 Νοεμβρίου 1913)

Ο Καλύμνιος ασκητής και ιερομόναχος Μακάριος Κουλιανός μόναζε στο Άγιον Όρος επί δεκαετίες. Το 1899 επέστρεψε στο νησί του ο γαλήνιος αυτός άνθρωπος του Θεού, ο βιβλικός νηστευτής, σε ηλικία 87 ετών. Γιατί ο ηλικιωμένος αυτός Αγιορείτης άφησε το Περιβόλι της Παναγίας; Απάντηση δίνει μία σύντομη βιογραφία του. «Εγκατέλειψε το πνευματικό μεγαλείο του Αγίου Όρους υπακούων σε επαναλαμβανόμενη επί πενταετίαν υπόδειξη της Υπεραγίας Θεοτόκου». Η Παναγία λοιπόν επανειλημμένα του είπε ν’ αφήσει το Περιβόλι της. Φοβούμενος καμία καλοστημένη δαιμονική παγίδα επί μία πενταετία προσευχόταν θερμά, αν είναι θείο θέλημα να εξέλθει στον κόσμο. Η Παναγία τον βεβαίωσε σίγουρα γι’ αυτή την έξοδο.

5547 - Ο Γέροντας Παΐσιος για τον ανάδοχό του Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη (Μνήμη 10 Νοεμβρίου)