Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014

5546 - Όσιος Ακάκιος ο ΚαυσοκαλυβίτηςΜόλις κυκλοφόρησε, πό τήν Καλύβη το γίου κακίου
τό νέο βιβλίο το μοναχο Παταπίου Καυσοκαλυβίτου

(κολουθον ποσπάσματα πό τά Προλεγόμενα το συγγραφέα)
ποψη τι τό γιον ρος πρξε λειμώνας συχαστικς βιοτς μόνο κατά τόν 14ο αώνα, ποχή τς δογματικς θεμελίωσης το συχασμο, νασκευάζεται πλήρως. Διότι ν καί ο στορικές συνθκες κατά τούς πόμενους πέντε αἰῶνες, λόγω τς τουρκικς κυριαρχίας, πρξαν τραγικές γιά τόν θωνα, μως δέν φαίνεται νά διέκοψαν τήν αώνια συχία του. Πάντα βρίσκονταν ρημοπολτες μοναχοί «ν σπηλαίοις καί ρεσι διαιτώμενοι», πού βίωναν καί μεταλαμπάδευαν στούς πιγενομένους οκιστές το θωνα σβεστη καί νόθευτη τήν γιορειτική συχαστική παράδοση.

5545 - Γέροντας Αβιμέλεχ ο ΑγιορείτηςΑΝΤΩΝΙΟΣ ΕΜΜ. ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗΣ
ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΒΙΜΕΛΕΧ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ
[Έκδοση «Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας»,
Ιεράπετρα 2011, σχ. 8ο (24Χ17), σσ. 278]

ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Επάξια επαίνων και πολλών ευχαριστιών είναι η εργώδης και δημιουργική προσπάθεια που χρόνια τώρα καταβάλλει ο κ. Αντώνης Εμμ. Στιβακτάκης- φωτεινός και ακάματος δάσκαλος και συγγραφέας, από το Ηράκλειο και γαμπρός Αϊβασιλειώτης- να συγκεντρώσει και καταγράψει τον βίο και την πολιτεία όλων εν γένει των Κρητών μοναχών και Αγιορειτών Πατέρων, που μετέβησαν από την Κρήτη στο αγιώνυμο Όρος και μόνασαν εκεί με αξιότητα και καινότητα ζωής.

5544 - «Οι Φύλακες του Άβατου» στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου5543 - Αγιορείτης ήταν ο πρώτος που εισηγήθηκε την αγιοκατάταξη του αγίου ΝεκταρίουΟ υπεραιωνόβιος και ενάρετος ησυχαστής Αβιμέλεχ -είχα την ευτυχία να τον συναντήσω και απολαύσω των ευχών και νουθεσιών του- υπήρξε φίλος αγαπητός και επιστήθιος του Μητροπολίτου Πενταπόλεως αγίου Νεκταρίου, με τον οποίο διατηρούσε αλληλογραφία και από τον οποίο προσκαλούμενος τον επεσκέπτετο στην Αίγινα και με την προτροπή του ωμίλει νουθετκώς στις μονάζουσες της Μονής, που είχε εκεί ιδρύσει. Στους δισταγμούς και τις εκ ταπεινοφροσύνης αντισσήσεις του, «Συ ο φωτισμένος και πεπειραμένος ιεράρχης και διδάσκαλος προτρέπεις εμέ τον ουτιδανόν να παραινέσω και νουθετήσω τας μοναχάς;» Ο άγιος Νεκτάριος αντέτεινε εξ ίσου ταπεινοφρόνως: «Εγώ ομιλώ και διδάσκω εκ μελετών και εκ θεωρίας, συ εξ αγιορειτικής πείρας και πράξεως».

5542 - Μνήμη τριών Δοχειαριτών Αγίων
Όσιος Ευθύμιος ο Δοχειάρης
Όσιος Νεόφυτος ο Δοχειαρίτης
Όσιος Βαρνάβας ο Δοχειαρίτης

Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 9 Νοεμβρίου