Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

5541 - Η Παναγία οικονόμησε … Όρος 2014 (Μέρος 3)Στου Κουκουζέλη τη σπηλιά και τα πουλιά σιωπούνε...
Του Ταπεινού  ακούν φωνή, θαυμάζουν κι απορούνε!
Τροπάρια αγγελόφωνου  ακούγονται ακόμα...
Δεν θα σιγήσει ως την Αυγή  το αγιασμένο  στόμα!
Κορμός αθάνατος, γερός  στέκει και στέλνει ελπίδα
Κλαδιά υμνούν τον ουρανό,  τέτοια ποτέ δεν είδα!
Του Αθανασίου η ψυχή γίνηκε κυπαρίσσι
Και ξύλο ευσκιόφυλλο κανέναν δεν θ αφήσει!
Περήφανοι και θαρρετοί στέκουν και οι Λαυριώτες!
Πίστη που φλέγει  έχουνε, μακάριοι οι μη ειδότες!
Η Παναγία οικονομεί κι  ο Άγιος αγρυπνάει.
Σεργιάνι βγαίνει στις αυλές κι όλους τους ευλογάει!
Πόρτες χτυπά και τάλαντα μεσόνυχτου τα κρούει,
παρηγορεί αμαρτωλούς, με έλεος τους λούει ….

5540 - Πνευματικές σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας: Βαλαάμ και Άθως: έκθεση στην Ελληνοαμερικανική ΈνωσηΗ Ελληνοαμερικανική Ένωση φιλοξενεί την έκθεση «Πνευματικές σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας: Βαλαάμ και Άθως», από τις 10 έως τις 29 Νοεμβρίου 2014.
Επί πολλούς αιώνες τα έθνη της Ρωσίας και της Ελλάδας συνδέονται με την κοινή τους ιστορία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται σ’ αυτήν την έκθεση από τα δύο κέντρα πολιτισμού και ορθοδοξίας, της Ιερας Μονής του Βαλαάμ και του Αγίου Όρους στον Άθω, αποτελούν μια ιστορική μαρτυρία για την πνευματική ζωή και τη διάδοση του χριστιανισμού και του μοναχισμού στις χώρες μας, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο διατηρείται και μεταδίδεται η ζωντανή πνευματική παράδοση από γενιά  σε γενιά.

5539 - Θέση εργασίας στο Άγιο Όρος

5538 - Δυο συγκλονιστικές γραπτές αφηγήσεις μαρτύρων του φονικού σεισμού των 7,5 ρίχτερ, που έγινε στο Άγιο Όρος σαν σήμερα, το 19058 Νοεμβρίου 1905 (26 Οκτωβρίου π. ημ.)
Ολόκληρος ο κώνος του Άθω παρήλλαξεν ένεκα των καταπτώσεων των εκ μαρμάρου πετρωμάτων αυτού ...
Στις 10.30΄ το βράδι της 8ης Νοεμβρίου 1905, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 7 μίλια ανατολικά της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα, σημειώθηκε ο τρίτος σε μέγεθος σεισμός (7.5 ρίχτερ) στην ελληνική επικράτεια.
Ο Επίσκοπος Ροδοστόλου Χρυσόστομος στο βιβλίο του ΩΔΗ ΣΤΑ ΑΜΑΡΑΝΤΑ, ΣΤΟΝ ΑΘΩΝΑ, στις σελίδες 300-312, δημοσιεύει δυο γραπτά ντοκουμέντα και μαρτυρίες μοναχών που έζησαν την Βιβλική καταστροφή.