Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

5537 - Πρόσφατο θαύμα της Παναγίας της ΓοργοϋπηκόουΟ Δημήτριος Δημητρακόπουλος  από  τα  Φάρσαλα μας  διηγείται ένα  πρόσφατο  θαύμα  της  Παναγίας  της  Γοργοϋπηκόου, όπως  αυτός  το  έζησε, προς  δόξαν  της Παναγίας μας.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 η Ιερά Εικόνα  της  Παναγίας  της  Γοργοϋπηκόου, από την Ιερά Μονή  Δοχειαρίου ήταν  στο Μετόχι της Ιεράς  Μονής στον  Σοχό  Θεσσαλονίκης, εγώ μάζευα ντομάτες στα  Τρίκαλα στο  χωριό Παλιόπυργος, είχε πολλές  βροχές και  δυσκόλευε την  συγκομιδή  της  ντομάτας.
Ένας παραγωγός με  πολύ καλή παραγωγή ντομάτας με πήγε  στο  χωράφι  του  να δώ για  να  την  μαζέψω.
Ο  καιρός ήταν δύσκολος  και  βροχερός, αδύνατο να μαζέψω ντομάτες και  του  είπα  πως  θα   φύγω  να  πάω  να  προσκυνήσω την Ιερά  Εικόνα  της  Παναγίας  της  Γοργοϋπηκόου στο  Σοχό, έβαλε  το  χέρι  στην τσέπη του,  μου  έδωσε  20  ευρώ για  να  του ανάψω  μια  λαμπάδα στη  χάρη της να τον  βοηθήσει να μαζέψει την  παραγωγή. Του είπα  ότι θα παρακαλέσω  την Γοργοϋπήκοο και  να  μη  φοβάται.

5536 - Ο παιδαγωγικός χαρακτήρας των εικόνων - Ιερομόναχος Βενέδικτος, Δικαίος της Νέας ΣκήτηςΟ Ιερομόναχος Βενέδικτος, Δικαίος της Νέας Σκήτης,
μιλάει για τη θεολογία και λειτουργία των εικόνων στη λατρεία της Εκκλησίας. 

5535 - Εσπερινός των Αρχαγγέλων-Ψάλουν Βατοπαιδινοί πατέρες


Πύλη Ιεράς Μονής Δοχειαρίου

Οι Άγγελοι είναι σχεδόν πανταχού παρόντες στο λατρευτικό χώρο της Εκκλησίας. Με το θρίαμβο της διδασκαλίας των εικόνων η απεικόνιση των Αγγέλων λαμβάνει νέες διαστάσεις. Αρχίζουν να παίρνουν συγκεκριμένους ρόλους και να είναι αναπόσπαστα πρόσωπα στα χριστολογικά και θεομητορικά εικονογραφικά θέματα. Όσο προχωρούμε στην ιστορία της χριστιανικής τέχνης και στο χρόνο οι Άγγελοι εικονίζονται στην ουράνια φρουρά του Χριστού, είτε Αυτός εικονίζεται ως Παντοκράτορας, είτε εικονίζεται ως σαρκωμένος λόγος, στην εικονογραφία της Παναγίας, ως βοηθοί και συνεργάτες στο σωτηριολογικό και λυτρωτικό έργο του Χριστού, ως φρουροί των ναών και ως ψυχοπομποί. Όπως κι όπου κι αν εικονίζονται εκφράζουν το θριαμβευτικός χαρακτήρας της Βασιλείας των Ουρανών και της σωτηρίας του κόσμου.
Ηχογραφήματα από τον Εσπερινό της εορτής της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Δυνάμεων.

5534 - Η Παναγία οικονόμησε … Όρος 2014 (Μέρος 2)Πρωτεύουσα η πιο μικρή, χωρά στην αγκαλιά της
τα τέκνα όλα του Θεού, τα νέα, τα παλιά της…
Αδέλφια είναι εν Χριστώ πολυαγαπημένα
Στα χείλια έχουν την ευχή, ψηλά αφιερωμένα…
Η Παναγία οικονομεί ο Άγιος μετανίζει
Χτυπά την πέτρα με ραβδί, νεράκι ξεχειλίζει.
Δροσίζει χώμα και ψυχές που σφάλισαν ανοίγει…
Αστείρευτο το ευλόγησε, με θάλασσα το σμίγει.
Δέκα το πρωί και οι Καρυές ήδη είχαν σχεδόν ολοκληρώσει το ζωγράφημα της ημέρας… Κοινός ο προορισμός, Ένα το μέσο…. Αρμονία ασυνήθιστη στον έξω κόσμο… Μοναχοί με βήμα αέρινο πηγαινοέρχονται σε διακονήματα.. Διαβάτες λαϊκοί κινούνται ειρηνικά με πραότητητα, ταπείνωση και υπομονή, λες κι ένα αόρατο χέρι τους μπόλιασε με της μακαριότητας τα εκλεκτά τα τέκνα, έστω και για λιγοστές ώρες, αυτές της παραμονής τους στα μέρη του Άθωνα… 

5533 - Αγιορείτικες αναμνήσεις (1)-Ευλογείτε πατέρα Ησαΐα!
-Ω τον κ. καθηγητή! ελάτε, περάστε!
Έτσι λοιπόν αφού προσκυνήσαμε στο ταπεινό ναϊδριο, με τους τρείς Ρουμάνους που συνόδευα, και ψάλαμε “η Παρθένος σήμερον του Υπερούσιον Λόγον και η γη το σπήλαιον.. ” έμεινα με τον πατέρα Ησαΐα να θυμηθούμε την τελευταία ευλογία από τον γέροντα, αρχές Ιουνίου του 1993!
Τον προηγούμενο μήνα εκείνης της χρονιάς, διακονούσαμε στο ναό του Πρωτάτου μια μεγάλη αποστολή του Ομίλου Φίλων Αγίου Όρους με πρόεδρο τον Δημ. Μουρελάτο (ταξ.εα).