Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

5525 - Προσκυνηματική επίσκεψη στην κορυφή του Άθω (video)
Τον περασμένο Αύγουστο ο φίλος Νίκος Παπαϊωάννου ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή του Άθω, με την ευκαιρία της πανήγυρης της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (6/19 Αυγούστου). Την προσκυνηματική του εμπειρία κατέγραψε στο υπέροχο video που ακολουθεί.

5524 - Η επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας στην Μονή Σίμωνος Πέτρας (φωτογραφίες)Άγιον Όρος, του Κώστα Τζιβανίδη
Tην Ιερά Μόνη Σίμωνος Πέτρας επισκέφθηκε πριν την αναχώρησή του από το Άγιο Όρος, την Δευτέρα, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιοχείας, Πατριάρχης Ιωάννης.
Στην πύλη της σκαρφαλωμένης στο βράχο Μονής τον Πατριάρχη Αντιοχείας, ο οποίος συνοδευοταν από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Μητροπολίτη Μιλήτου Απόστολο, ανέμεναν ο Καθηγούμενος Ελισαίος και η περί αυτόν Αδελφότητα.
Μετά την δοξολογία που τελέστηκε στο Καθολικό της Μονής και το θερμό καλωσόρισμα του αγίου Καθηγουμένου,  ο Πατριάρχης Ιωάννης, στην ομιλία του, εμφανώς συγκινημένος θυμήθηκε τις παλαιότερες επισκέψεις του στο Αγιώνυμον Όρος,

5523 - Παπά Φώτης Λαυριώτης, ο δια Χριστόν σαλός της Λέσβου – Αφιέρωμα στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

.......Μία σύγχρονη ασκητική μορφή που έζησε στα χρόνια μας στο νησί της Λέσβου, ο παπά Φώτης υπήρξε αναμφισβήτητα μία μορφή κολλυβαδικής εποχής, με αρχές και βιώματα οσίων ασκητών, που μόνο στα συναξάρια των Αγίων διαβάζουμε.
.......Ήταν διά Χριστόν σαλός. Αγιορείτης στο ξεκίνημα της ιερατικής του διακονίας, αλλά και μέχρι τέλους πιστός στις αρχές της μοναχικής πολιτείας, παρ’ όλο που έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του ένας περιπλανώμενος για την αγάπη του Χριστού μας.

5522 - Ψηφιοποιούνται οι θησαυροί του Αγίου Όρους, σε 5 γλώσσες!Μία ψηφιακή «κιβωτός» για το Άγιον Όρος
Ψηφιοποιούνται χιλιάδες κώδικες, παλαίτυπα, έγγραφα και έργα τέχνης
Το σχέδιο για τη δημιουργία μίας «ψηφιακής κιβωτού» της Αθωνικής Πολιτείας, η οποία θα περιέχει ψηφιοποιημένα εκατοντάδες χιλιάδες σπάνια τεκμήρια του Αγίου Όρους, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαου Δασκαλάκη, που δημοσιεύθηκε στη «Δι@ύγεια».

5521 - Μνήμη δικαίου... Γέροντος Χρυσοστόμου Εσφιγμενίτου!Του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη
Τήν ρημο τς ποταγς, τς αταπάρνησης, το σκητικο κα ρωικο  φρονήματος στεφανηφόρως διελθών, νέστιος και πολις κατ` νθρωπον, ορανοπολίτης, καίτοι ζν, κατά Θεόν, Γέρων Χρυσόστομος, σφιγμενίτης, τοτες τίς μέρες τς μνήμης τς σιακς καί μαρτυρικς μεταστάσεώς του καί τελευτς, ορανόθεν μς καλε, ναθεωροντας τν κβασιν τς ατο ναστροφς, νά μιμηθομε τήν πίστη του, νά μετρηθομε μέ τίς ρετές του και να γωνισθομε γιά νά μή βρεθομε λλιπες...

5520 - Ναι, αλλά…
Πολλές φορές η δικαιολογία μας τα χαλά όλα και φεύγει η χάρις του Θεού. Αν δεν δικαιολογεί ο μοναχός τον εαυτό του και ταπεινώνεται έρχεται πάλι η χάρις του Θεού.
Έλεγα σε κάποιον για αρκετή ώρα κάτι και αυτός μου είπε:
-Ναι, αλλά…
Και με αυτό το αλλά τα ανέτρεψε όλα.
Αυτό το αλλά ( δικαιολογία ) δεν έχει καθόλου αλάτι (χάρη, νοστιμιά).
Τα χαλάει όλα.
Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης