Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

5519 - Με Αγιορειτική παρουσία τελείται τώρα η αγρυπνία για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη (φωτογραφίες)
Με την παρουσία πλήθους πιστών τελείται αυτή την ώρα η Αγρυπνία επί τη εορτή του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Γεωργίου του Νέου και Ομολογητού στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στην Σίψα της Δράμας.
Χοροστατεί ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, ενώ συμπροσεύχονται ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος και ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος.
Αύριο στις 8 π.μ. θα τελεσθεί Πολυαρχιερατική πανηγυρική  Θεία  λειτουργία και λιτάνευση των Ιερών  Λειψάνων του Οσίου.

5518 - Δύο Αγιορείτες για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη (†4 Νοεμβρίου 1959)

5517 - Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος στη Σίψα για την εορτή του Αγίου Γεωργίου ΚαρσλίδηΤην Τρίτη 4 Νοεμβρίου η Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Σίψας πανηγυρίζει επί τη εορτή του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Γεωργίου του νέου και ομολογητού.
Στις ιερές ακολουθίες θα συμπροσευχηθούν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ Εφραίμ και ο έχων Αγιορειτική πνευματική καταγωγή Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, προσκληθέντες από τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο.
Οι ιερές ακολουθίες θα τελεσθούν ως εξής:

5516 - Σ. Καλαφάτης: Το Άγιον Όρος αλλιώςΟ φωτογράφος αποτυπώνει επί έξι χρόνια μοναχούς, κοσμικούς και τοπία του πιο γνωστού αβάτου στον κόσμο
«Στο Αγιον Ορος δεν γεννιούνται άνθρωποι». Αυτή η φράση, αυταπόδεικτη αλλά και τόσο αναπόδραστα νομοτελειακή, σου χαράσσεται στο μυαλό όταν διαβάζεις το κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες του Στράτου Καλαφάτη στο λεύκωμα «Athos. Τα χρώματα της πίστης» (εκδόσεις Αγρα). Μια γνωστή διαπίστωση η οποία υπενθυμίζει μια εντυπωσιακή ιδιαιτερότητα, ακόμη πιο εντυπωσιακή από τη γενεσιουργό αιτία της, το περίφημο άβατο. Θυμίζει δυστοπικό σενάριο σε υποφωτισμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως το Αγιον Ορος είναι ένας τόπος που ελάχιστα έχει να κάνει με το φανταστικό. Οι ιστορίες του ανδροκρατούμενου κόσμου του εκτυλίσσονται σε μια παλέτα που διαθέτει περισσότερα χρώματα από το αυστηρά μονοχρωματικό μαύρο των ρασοφόρων μοναχών.

5515 - Δοχειαρίτικη ψαλτική παράδοσηΣτην Ιερά Μονή Δοχειαρίου έζησε μεταξύ του τέλους του ιη΄αιώνος και αρχές ιθ΄αιώνος ο Κοσμάς μοναχός Δοχειαρίτης ο Ρόδιος, ο μελοποιός. Πρόκειται για μια σημαντική φυσιογνωμία της αγιορείτικης ψαλτικής παράδοσης με πλούσιο μελοποιητικό, εξηγητικό και καλλιγραφικό έργο. Διακρίθηκε λόγο και της καλλιφωνίας του στην ψαλμωδία για αυτό και τον καλούσαν συχνά  στις αγιορείτικες αγρυπνίες Μεταξύ των συνθέσεών του συγκαταλέγεται και ο Πολυέλεος «Δούλοι Κύριον» σε ήχο Πρωτόβαρυ, που ψάλλεται και σήμερα στις αγιορείτικες ακολουθίες.

5514 - Ο Προηγούμενος της Ι.Μ. Γρηγορίου, Αρχιμ. Γεώργιος (†2014), στην Πεμπτουσία FMΟ μακαριστός Γέροντας Γεώργιος Καψάνης μιλάει για τη δύναμη της προσευχής. Σήμερα Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στις 13:00, στην εκπομπή «Θεανθρώπινη Σοφία»

5513 - Όσιος Ποιμήν ο Ζωγραφίτης (†1620)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 3 Νοεμβρίου

Ο βίος του Αγίου: