Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

5503 - Ο Αγιορείτης Μοναχός που μίλησε με το διάστημα!

Ο Δοχειαρίτης Μοναχός Απολλώ περιγράφει την εμπειρία του από την συνομιλία με αστροναύτη του ρωσικού διαστημοπλοίου ΜΙΡ, μεσω ασυρμάτου!
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο 60ο τεύχος του διαδικτυακού περιοδικού «5-9 Report» το Νοέμβριο του 2006.

5502 - Η πιο συγκινητική στιγμή του Πατριάρχη Αντιοχείας στο Άγιον Όρος (φωτογραφίες)


Άγιον Όρος, του Κώστα Τζιβανίδη
Το απόγευμα της Πέμπτης ο Πατριάρχης Αντιοχείας επισκέφθηκε το Ιερό Κελλίον του Αγίου Νικολάου, Μπουραζέρι, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ιερομόναχο Γέροντα Αρσένιο και τους περί αυτόν εγκαταβιούντες πατέρες.
Κάποια στιγμή στο Αρχονταρίκι ο Πατριάρχης Ιωάννης είδε ένα πορτραίτο του κατά σάρκαν αδελφού του, Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου, η τύχη του οποίου αγνοείται, από τον Απρίλιο του 2013, όταν απήχθη από αγνώστους, μαζί με τον Συροϊακοβίτη Αρχιεπίσκοπο Χαλεπίου Ιωάννη, σε συριακό έδαφος κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο.

5501 - Επίσκεψις του Πατριάρχου Αντιοχείας στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου (πλούσιο φωτογραφικό υλικό)Ξεχωριστή ευλογία αποτελεί για την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου η επίσκεψη σ’ αυτήν του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννη. Ο Πατριάρχης αφίχθη στο Μοναστήρι περί την 11η πρωινή και αναχώρησε στις 15:30. Στους λόγους του, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στους πολλαπλούς ιστορικούς δεσμούς που παλαιόθεν συνδέουν το παλαίφατο Πατριαρχείο Αντιοχείας με τη Μονή Βατοπαιδίου. Τον Μακ. Πατριάρχη προσφώνησε ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Πανοσιολ. γ. Εφραίμ. Η προσφώνηση του Ηγουμένου καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη παρατίθενται κατωτέρω.
Ευχόμενοι στον Μακ. Ποιμενάρχη της πιο πολύπαθης σήμερα περιοχής του πλανήτη μας, η Παναγία Παραμυθία και οι Άγιοι της Ι. Μονής να σκεπάζουν τα βήματά του και να παρηγορούν το ταλαιπωρημένο και διωκόμενο ποίμνιό του.

5500 - Το Άγιον Όρος μέσα από το φακό του Părintele Vasile

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

5499 - Θερμή υποδοχή του Πατριάρχη Αντιοχείας στην Ιερά Μονή Ιβήρων

5498 - Καλόν Παράδεισο Παππού!

Εχθές το βράδυ, την ώρα που ελάμβανε χώρα το γεύμα μετά συνέδριο για την Νέα Γραφή της Βυζαντινής μουσικής στη Θεσσαλονίκη μάς ήρθε η είδηση: «Κοιμήθηκε ο παππούς ο Γαλακτίων…». Η αίθουσα ήταν γεμάτη από αγιορείτες και φιλαγιορείτες. Καταλάβαινε κάποιος εύκολα ότι για κάποια λεπτά όλοι χαμηλόφωνα συζητούσαν για το γεγονός αυτό. Την σοβαρότητα στα πρόσωπα την διαδεχόταν αμέσως σχεδόν ένα χαμόγελο, λες και όλοι προσπαθούσαν να μιμηθούν το χαμόγελο του γέρο – Γαλακτίωνα, του «παππού», όπως τον αποκαλούσαμε όλοι όσοι τον γνωρίσαμε από κοντά και ζήσαμε στιγμές μαζί του.
Καταγόταν από το Δενδροχώρι Τρικάλων, έγγαμος και πατήρ πέντε τέκνων εκ των οποίων τα δύο έγιναν μοναχοί, η Γερόντισσα Νικοδήμη, Ηγουμένη του Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια της Χαλκιδικής και ο π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, ιερομόναχος και Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Ο Γέρων Γαλακτίων εκάρη και ο ίδιος Μοναχός στην Σιμωνόπετρα, από τον τότε Ηγούμενο Γέροντα Αιμιλιανό, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και κατόπιν διετέλεσε ηγούμενος στην Ιερά Μονή του Κωνσταμονίτου, από όπου αργότερα παραιτήθηκε και επέστρεψε στην Μονή της μετανοίας του έως την κοίμησή του εχθές.

5497 - Ανακοίνωση Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου ανακοινώνει, ότι σήμερα το πρωί, 31.10.2014,  υλοποιήθηκε δικαστική απόφαση που αφορά το κατειλημμένο ακίνητό της στη Θεσσαλονίκη, με απομάκρυνση των καταληψιών και απόδοση του χώρου στην ίδια.
Καθώς οι ηγέτες της καταλήψεως αρνήθηκαν να παραδώσουν το ακίνητο, η εκτέλεση της αποφάσεως έγινε με τον ασφαλή τρόπο που μπορούν να εγγυηθούν μόνη η νόμιμη διαδικασία και η άψογη λειτουργία της δημοσίας δυνάμεως.  
Η Ιερά Μονή απευθύνει σήμερα, προς όσους συμμετέχουν στην κατάληψη των κτηρίων της εντός και εκτός Αγίου Όρους, μήνυμα συνεννοήσεως και καταλαγής.

5496 - Κρατείται μοναχός στο κονάκι της Μονής Εσφιγμένου στη Θεσσαλονίκη

Αστυνομικοί εισέβαλαν πριν από λίγη ώρα στο κονάκι της μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Βενιζέλου.
Οι αστυνομικοί, συνοδεία δικαστικών επιμελητών, ζήτησαν από τους ζηλωτές μοναχούς να εκκενώσουν το κονάκι, με βάση δικαστικό έγγραφο που είχε εκδοθεί πριν από μερικές ημέρες και με το οποίο διατάσσεται το διαμέρισμα να δοθεί στη νέα αδελφότητα που ζει στις Καρυές του Αγίου Όρους.

5495 - Η ησυχαστική παράδοση στο Άγιον Όρος από τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά έως σήμερα.Μωυσή Μοναχού Αγιορείτη
Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ήταν κυρίως Αγιορείτης. Στη θεοφώτιστη διδασκαλία του διδάσκει αυτό που συνάντησε και βίωσε στο Άγιον Όρος. Ο άγιος Γρηγόριος ήταν Αγιορείτης πριν γίνει Αγιορείτης, αφού είχε συνεχή τον σύνδεσμο με την ασκητική, ησυχαστική, αθωνική ζωή. Όταν αναγκάσθηκε να εξέλθει του φίλτατου Αγίου Όρους προς υπεράσπιση του ησυχασμού, παρέμεινε ακραιφνής Αγιορείτης παρά τις πολεμικές, τις διώξεις, τις τιμές και τις δόξες, μέχρι τη μακαρία κοίμησή του1.