Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

5494 - Έκτακτη είδηση: Εκοιμήθη ο Προηγούμενος Γαλακτίων ΣιμωνοπετρίτηςΚοιμήθηκε ειρηνικά σε ηλικία 95 ετών ο Προηγούμενος Γαλακτίων Σιμωνοπετρίτης. Ήταν κατά σάρκα πατέρας της ηγουμένης της μονής της Ορμύλιας μοναχής Νικοδήμης και του ιερομονάχου Αθανασίου Σιμωνοπετρίτη. Εκάρη μοναχός στη Σιμωνόπετρα προ τεσσακονταετίας περίπου.

5493 - Μοναδικό video! Δείτε το: Στην κορυφή του Άθω για την αγρυπνία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος


030LAconfidential

5492 - Οι ακατάλυτοι δεσμοί Θεσσαλονίκης Αγίου ΌρουςΑπό τα μέσα του 9ου αιώνα, όταν ο άγιος Ευθύμιος ο Νέος αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη για να μονάσει στον Άθω, στη χερσόνησο που έμελλε στους επόμενους αιώνες να γίνει το νέο μεγάλο κέντρο του χριστιανικού μοναχισμού, δεν έπαψε ποτέ ο εναγκαλισμός του Αγίου Όρους και της πόλης του αγίου Δημητρίου να είναι θερμότατος. Στο πέρασμα των αιώνων η βυζαντινή μητρόπολη του Θερμαϊκού τροφοδοτούσε με λεγεώνες ασκητικών μορφών την Αθωνική Πολιτεία, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία (μετόχια) που τα μοναστήρια διατηρούσαν στη Θεσσαλονίκη τούς εξασφάλιζαν την ομαλή λειτουργία.

5491 - Εικαστική περιήγηση στο Άγιον ΌροςΟ Tim Vyner επισκέφτηκε το Άγιον Όρος τρεις φορές μέσα σε διάστημα ενός έτους (2013-14) αξιοποιώντας την υποτροφία Doug Patterson/RCA για να εικονογραφήσει το σύνολο των είκοσι Ιερών Μονών. Τα πρώτα σχέδια υλοποιήθηκαν εκ του σύνεγγυς, ενώ οι σειρές ολοκληρώθηκαν και πήραν την τελική τους μορφή στο εργαστήριό του στην Αγγλία.
Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα είχε τη δυνατότητα να εντρυφήσει στην επίδραση των διαφορετικών εποχών στο τοπίο, τις ασχολίες των μοναχών, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές των επισκεπτών, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη δραστηριότητα της κάθε μονής, έτσι ώστε να διαμορφώσει εν τέλει ένα ολοκληρωμένο, συνθετικό πορτρέτο της Αθωνικής πολιτείας που υπερβαίνει την ιμπρεσιονιστική αποτύπωση της στιγμιαίας εντύπωσης και ενσωματώνει το προσωπικό βίωμα της επαφής με την πνευματικότητα και την καθημερινή ζωή στην χερσόνησο του Άθω.

5490 - Αφιέρωμα στον Παπα Φώτη Λαυριώτη, τον δια Χριστόν σαλό της ΛέσβουΕσπερίδα αφιερωμένη στη μεγάλη και αγία προσωπικότητα του παπά Φώτη Λαυριώτη, που έμεινε γνωστός ως ο δια Χριστόν σαλός της Λέσβου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τρίμηνου προγράμματος καθημερινών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...» και είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν πλήθος πιστών που κατέκλυσε την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

5489 - Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας στο Άγιο Όρος