Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

5466 - O Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και ο Μητροπολίτης Λεμεσού στην Ι. Μητρόπολη Φθιώτιδος

Στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος βρέθηκε το Σάββατο 25 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος συνοδευόμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου π. Εφραίμ, προκειμένου να προσκυνήσουν το ιερό Σκήνωμα του οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος στην Ιερά Μονή Αγάθωνος.
Τον Σεβασμιώτατο και τον άγιο Καθηγούμενο υποδέχθηκε αρχικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας, όπου προσκύνησαν την εφέστιο Εικόνα της Παναγίας και το χαριτόβρυτο Λείψανο της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, το οποίο από χθες ευρίσκετε στη Λαμία.

5465 - Πώς γίνεται γνωστό στον άνθρωπο το θείο θέλημα;

       Με την επίμονη αναζήτησή του και την άρνηση του δικού μας θελήματος. Την αυταπάρνηση εφάρ­μοσε και ο Κύριός μας με την απόλυτη υπακοή προς τον Πατέρα. Ο Θεός δεν κινείται με πάθος ή λάθος ή υστεροβουλία ή αγνωσία ή αδυναμία. Επειδή «γνωρίζει τα πάντα πριν να γίνουν», αλάνθαστα εκφράζει το θέλημά του, για τη συνοχή και ασφά­λεια των όντων, είτε μερικά, είτε ολικά κατά την παρουσιαζόμενη ανάγκη.
Τα κτίσματα, κάτω από την ατέλεια του πεπε­ρασμένου και τρεπτού της φύσεώς τους, έρχονται σε σύγκρουση με το θείο θέλημα, αφού πολλές φορές το τελευταίο δε συμφωνεί με τα δικά τους συμφέροντα και σκοπούς. Τα σύμπαντα, ως αιτιατά, δεν μπορούν από μόνα τους να προάγονται προς το κα­λύτερο, προς την τελειότητα, χωρίς τη συνεκτική δύναμη του Δημιουργού.

5464 - Η Λαμία υποδέχθηκε το Ιερό Λείψανο της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, από την Ι. Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους

Με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη ο Φθιωτικός λαός υποδέχθηκε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου στις 5.00 το απόγευμα τον ιερό Λείψανο της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, από την Ιερά Μονή του Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους.
Η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου έγινε στην πλατεία Ελευθερίας όπου παρουσία του Ιερού Κλήρου, του Διοικητού του ΚΕΥΠ Ταξιάρχου Δημητρίου Φακάκη, εκπροσώπων της Περιφερείας και του Δήμου και του ευσεβούς λάου, που παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες κατέφθασε να υποδεχθεί την Αγία Αναστασία, το παρέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και εν συνεχεία σχηματίστηκε πομπή στην οποία συμμετείχαν νέοι και νέες, άγημα του στρατού, οι ιερόπαιδες με τα λάβαρα και τα εξαπτέρυγα και μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου εψάλη δέηση.

5463 - «Το Εικόνισμα. Εικών του Αοράτου». Έκδοση της Ιεράς Σκήτης Προφήτη Ηλία Αγίου Όρους

Ο Egon Sendler καθολικός ιερέας, γεννήθηκε στην Σιλεσία της Πολωνίας του 1923. Σπούδασε στο Μόναχο, τη Ρώμη και το Παρίσι, Ιστορία της Βυζαντινής Τέχνης. Δημιουργική, πνευματική προσωπικότητα, μιλούσε Γαλλικά, Ρωσικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Πολωνικά, συγγραφέας, δάσκαλος, θεολόγος και καλλιτέχνης με ειδικότητα στην Αγιογραφία της Ανατολικής Εκκλησίας.
Το 1981 συνέγραψε το βιβλίο «Το Εικόνισμα. Εικών του Αοράτου. Στοιχεία Θεολογίας, Αισθητικής και Τεχνικής». Τακτικός επισκέπτης-προσκυνητής στο Άγιον Όρος διέθεσε τα δικαιώματα μετάφρασης και έκδοσης του έργου του αυτού στα Ελληνικά στην Ιερά Σκήτη, η οποία και το εξέδωσε το 2014 λίγους μήνες πριν την αποδημία του σε μετάφραση από τα Αγγλικά του Αθανασίου Οικονόμου.

5462 - Έκθεση ζωγραφικής του Tim Vyner στην Αγιορειτική Εστία (φωτογραφίες)

24 Οκτωβρίου 2014 - 28 Φεβρουαρίου 2015

5461 - Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης: και στην κόλαση να πάω δεν φοβάμαιΈλεγα κι εγώ στον Γέροντα: «Γέροντα, και στην κόλαση να πάω δεν φοβάμαι, αρκεί την ευχή να λέω».
Τόση γλυκύτητα, τόση χαρά σου παραδίδει μέσα αυτή η ευχούλα -μικρή είναι, αλλά πόση δύναμη έχει!- οπότε λές, και στην κόλαση να πάω δεν φοβάμαι, θα λέω την ευχή και στην κόλαση.
Αυτά δέστε τα, γιατί τα περάσαμε και τα παραδίδομε και σε σας.
Πηγή: Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, Έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου «Άγιος Εφραίμ» Κατουνάκια Αγίου Όρους, Α’ έκδοση 2000.