Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

5460 - Από Αγιορείτη καλόγερο - Εξομολογείσθε τω Κυρίω. Ψαλμός ΡΛΕ΄5459 - Οι Θεσσαλονικείς Όσιοι Συμεών και Θεόδωρος. Πρώτοι κατοικήτορες του Άθω και της Πανελλάδος Πολιούχοι (4)
Προηγούμενα (1), (2), (3)
Το Καρεώτικο βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ» εξέδωσε το 1985 στη σειρά ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ (αρ.4) βιβλίο 122 σελίδων, με τον τίτλο «ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΟΣΙΟΙ ΣΥΜΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΗΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΘΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΙ», των Ηλία Αναγνωστάκη και Ιερομονάχου Ιουστίνου.
Οι «Αγιορειτικές μνήμες» δημοσιεύουν το σημαντικό αυτό βιβλίο, που αποτελεί μία εξαιρετική πηγή για τον Άθω και τον ελλαδικό χώρο του 9ου αιώνα.

5458 - Πως μπορούμε να βοηθήσουμε όσους έχουν τάσεις αυτοκτονίας;

Κυκλώστε τους ανθρώπους που έχουν τάσεις αυτοκτονίας με εντατικές προσευχές
Για μια νέα κοπέλα, που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, συνέστησε στους γονείς να την περικυκλώσουν προστατευτικά με εντατικές προσευχές, όσο το δυνατόν περισσοτέρων ανθρώπων. Αυτό έγινε, και η κοπέλα σώθηκε από υποτροπές.
Να αλλάξεις συντροφιές
Σε μια νέα, που είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, συνέστησε ν ἀλλάξει απαραιτήτως τις συντροφιές της, που την επηρέαζαν αρνητικά, και να κάνει συντροφιά με χριστιανές νέες της αρεσκείας της, που μαζί τους να μπορεί να συζητά ευχάριστα, να πηγαίνει εκδρομές και να επισκέπτονται ναούς, όπου θα παρακολουθούν Ιερές ακολουθίες. Φρόντισε μάλιστα να αναθέσει σε μια καλή κοπέλα, που τον επισκεπτόταν τακτικά, να αναλάβει εκείνη την πρωτοβουλία της προσεγγίσεως.
Από το βιβλίο “Ανθολόγιο Συμβουλών Γέροντος Πορφυρίου”

5457 - Γνωρίζετε ότι το μοναδικό τεχνητό καταφύγιο που υπάρχει σήμερα στο Άγιο Όρος βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα;Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της νότιας παραλίας του Άθω. Με τη σημερινή του μορφή κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι το μοναδικό τεχνητό καταφύγιο που υπάρχει σήμερα, σε όλη τη χερσόνησο και είναι κόσμημα της υψηλής σχεδίασης και τεχνολογίας της εποχής. Στις αρχές του 20ου αιώνα γνώρισε ημέρες δόξας, καθώς αποτέλεσε σταθμό για τα καράβια που έρχονταν από την Οδησσό, αλλά και σημείο στρατηγικής σημασίας για τις τσαρικές επεκτατικές τάσεις στο Αιγαίο. Φιλοξενούσε έως και 3.000 προσκυνητές εργάτες και τεχνίτες. Είναι κατασκευασμένο σε επαφή με τα περιφερειακά βοηθητικά κτίρια της Μονής και αποτελείται από τα εξής τμήματα:
α) προβλήτα,
β) κρηπιδότοιχους,
γ) κυματοθραύστες

5456 - Σαν σήμερα, το 1968, η μεγάλη πυρκαγιά στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος


5455 - Δεν γίνεται να ζεις στη φύση και να είσαι άθεοςΧθες βράδυ κοιμηθήκαμε παρέα με βροχές και σκληρούς αέρηδες. Το νερό κτυπούσε τα πορτοπαράθυρα και σε συνδυασμό με τον δυνατό άνεμο προσπαθούσε να ξυπνήσει τους φόβους μας. Το ιλαρό φως του καντηλιού και η εικόνα Εκείνου που μας αγαπάει δεν άφηναν περιθώρια στις σκιές να ξεμυτίσουν. Ένα ζεστό κρεβάτι, μια όμορφη συντροφιά και η θαλπωρή των ανθρώπινων σχέσεων, είναι γεύση παραδείσου, που όμως τα πάθη μας, και η τελειοθηρική εμμονή μας για κάτι δήθεν «ανώτερο» και «ιδιαίτερο» δεν μας αφήνουν εκτιμήσουμε και να χαρούμε. Είναι αυτή η αδυναμία μας, να αποδεχθούμε την έλλειψη των πραγμάτων, που μας κάνει εξαντλητικά να αναζητούμε το τέλειο.

5454 - Η Εκκλησία προϋπόθεσις της Σωτηρίας (Αρχιμ. Γεώργιος Καψάνης Γρηγοριάτης †2014)Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την Αποστολή της ενορίας ως ευχαριστιακής εκκλησιαστικής κοινότητος, εάν δεν συνειδητοποιήσουμε την σημασία της Εκκλησίας για την σωτηρία μας.
Η Εκκλησία κατά την Ορθόδοξο πίστι μας είναι προϋπόθεσις της σωτηρίας μας. Γι' αυτό και στο Σύμβολο της πίστεως, αφού ομολογήσουμε πίστι στα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος, ομολογούμε ότι πιστεύουμε και εις Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν.
Είναι γνωστός ο λόγος του Αγίου Κυπριανού ότι: "εκτός της Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία" ή ότι: "δεν δύναται να έχη τον Θεόν Πατέρα εκείνος, όστις δεν έχει την Εκκλησία μητέρα".
Η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού, στο οποίο ο Χριστός δια των Αγίων Μυστηρίων μάς συσσωματώνει και μάς κάνει μέλη Του. Δια του Χριστού ενωνόμεθα και κοινωνούμε με την αγία Τριάδα και μεταξύ μας. Έτσι τα πρώην διασκορπισμένα τέκνα του Θεού "συνάγονται από τον Χριστό εις έν" (Ιωάν. ια', 52). Γινόμεθα και πάλι οικείοι του Θεού, λαός του Θεού. Βασίλειον Ιεράτευμα.
Η ένωσις του Θεού με τους ανθρώπους, που υπήρχε στον Παράδεισο και διασπάσθηκε λόγω της Αποστασίας και αμαρτίας των πρωτοπλάστων, αποκαθίσταται τώρα δια του Χριστού στην Εκκλησία.