Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

5447 - Οι Θεσσαλονικείς Όσιοι Συμεών και Θεόδωρος. Πρώτοι κατοικήτορες του Άθω και της Πανελλάδος Πολιούχοι (3)
Προηγούμενα (1) , (2)
Το Καρεώτικο βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ» εξέδωσε το 1985 στη σειρά ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ (αρ.4) βιβλίο 122 σελίδων, με τον τίτλο «ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΟΣΙΟΙ ΣΥΜΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΗΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΘΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΙ», των Ηλία Αναγνωστάκη και Ιερομονάχου Ιουστίνου.
Οι «Αγιορειτικές μνήμες» δημοσιεύουν το σημαντικό αυτό βιβλίο, που αποτελεί μία εξαιρετική πηγή για τον Άθω και τον ελλαδικό χώρο του 9ου αιώνα.


5446 - Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου στη Λαύρα των Σέρβων, την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου
5445 - Μας λείπει ο π. Μωϋσής Αγιορείτης, αλλά και ζει ανάμεσά μας.«Τι βρωτόν εξήλθεν εκ βιβρώσκοντος και από ισχυρού γλυκύ;» Κριτ. ιδ. 14 «Τι γλυκύτερον μέλιτος; και τι ισχυρότερον λέοντος;» Κριτ. ιδ. 18 «… άτινα εισίν αλληγορούμενα» Γαλ. δ. 24.
Σε εποχή πνευματικής πτωχείας, έδωκεν ο Θεός τον π. Μωϋσήν, Καθοδηγητήν του λαού, διά του λόγου του, γραπτού τε και προφορικού. Σε εποχή δυσκολότερη κι απ’ αυτήν που περιγράφει ο Προφήτης Ησαΐας στο Γ’ Κεφάλαιο του. «Ιδού ο δεσπότης Κύριος σαβαώθ αφελεί από της Ιουδαίας και από Ιερουσαλήμ ισχύοντα και ισχύουσαν, ισχύν άρτου και ισχύν ύδατος». Ησ. γ. I). Σε εποχή που επέτρεψε ο Θεός να ζήσουμε πείνα και δίψα πνευματική, που εξέλιπαν οι δυνάμεις οι πνευματικές και ανίσχυροι βαδίζουμε παραπαίοντες, ο Θεός έδωσεν άνδρα ισχυρό στο λόγο, άνδρα που εκόρεσε την πείνα μας και τη δίψα μας. Θρηνούμε ειλικρινά. Κλαίουμε και δακρύζουμε. Κι ας έχουμε γι’ αυτόν την βεβαιότητα της παρρησίας του στον Ουρανό.

5444 - Βίντεο από την λαμπρή υποδοχή της Παναγίας Παραμυθίας στον Αγίο Δημήτριο


5443 - Ομιλία Αγιορείτου Ιερομονάχου π. Αθανασίου ΣιμωνοπετρίτουΟμιλία του Αγιορείτου Ιερομόναχου π. Αθανασίου Σιμω­νο­πε­τρίτου με θέμα: «Διδαχές και θαύματα του Αγίου Γέροντος π. Παισίου του Αγιορείτου» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρου του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος .
Ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης είναι μια διακεκριμένη προσωπικότητα του Αγίου Όρους και έχει τιμηθεί από το Οικουμενικό μας Πα­τριαρχείο με τον τίτλο του Μεγάλου Υμνογράφου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

5442 – «Η Υπεραγία Θεοτόκος, ως πρότυπο πνευματικής ζωής» Αρχιμ Τύχων, Ηγούμενος Ι.Μ. Σταυρονικήτα (Ομιλία)
Ομιλία με θέμα: «Η Υπεραγία Θεοτόκος, ως πρότυπο πνευματικής ζωής» πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου του ομωνύμου Δήμου.
Ομιλήτης στον κατάμεστο από κόσμο ναό ήταν ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Σταυρονικήτα Αρχιμ. Τύχων, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων "ΔΗΜΗΤΡΙΑ - 2014".

5441 - Όσιος Κούξα της Οδησσού (†1964)Αγιορείτης Άγιος, Μνήμη 22 Οκτωβρίου
Διαβάστε τον βίο του Αγίου: 65 - Όσιος Κούξα της Οδησσού (†1964)