Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

5440 - Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης: ο Γέροντας τους οικονομάει όλουςΑν εσύ μόνο για τον εαυτό σου έχεις μέριμνα, ο Γέροντας που είναι τόσες ψυχές απάνω σ’ αυτόν και κρεμνιούνται;
Εσύ θα πας να πεις τον λογισμό σου, ο άλλος θα πάει να πει τον λογισμό του, ο άλλος τον λογισμό του.
Και τότες ο Γέροντας τι γίνεται;
Όλους τους βαστάζει ο Γέροντας;
Ε, βέβαια, τώρα δεν βαστάζει ο Γέροντας καθολικά, ο Χριστός τους βαστάζει όλους.
Εντούτοις όμως ο Γέροντας τους οικονομάει όλους
Πηγή:Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, Έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου «Άγιος Εφραίμ» Κατουνάκια Αγίου Όρους, Α’ έκδοση 2000.

5439 - H Λαμία υποδέχεται το Ιερό Λείψανο της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας από την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους. Κάλεσμα του ΜητροπολίτηΜητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος
Πρός
τό Φιλόθρησκο πλήρωμα
τς καθ’ μς ερς Μητροπόλεως.

δελφοί καί τέκνα τς κκλησίας.
άν δέν εχαμε τούς γίους Πρεσβευτάς καί τήν συμπαθοσα γαθότητα το Θεο, ζωή μας θά ταν γεμάτη περιπέτειες καί δοκιμασίες πό τίς καθημερινές μας διολισθήσεις στό κακό καί στήν μαρτία.
Ο γιοι καί ο γιες τς κκλησίας μας εναι ο γνήσιοι δελφοί καί φίλοι μας, πού μς συμπαθον, μς στηρίζουν καί παρακαλον τόν φιλεύσπλαχνο Κύριό μας γιά τήν σωτηρία μας.
νάμεσα στό νέφος τν Μαρτύρων καί στά κατομμύρια τν γίων μφαίνουσα θέση, λόγ τς παρρησίας της νώπιον το Θεο, κατέχει γία σιομάρτυς ναστασία Ρωμαία, ποία ντός τν προσεχν μερν θά πισκεφθε τήν Μητρόπολή μας.
γία ναστασία θυσίασε πολλά χάριν το Χριστο, γι’ατό λαβε μεγάλη χάρη, μέ τήν ποία χει γεμίσει λόκληρη τήν ρθοδοξία.

5438 - Τι απάντησε ο Γερο Παΐσιος στον καθολικό που τον ρώτησε αν σωθούν μόνον οι Ορθόδοξοι

  Κάποιος καθολικός ρώτησε το Γέροντα:
- Μόνο οι Ορθόδοξοι είναι κοντά στο Θεό και μόνο αυτοί θα σωθούνε; Ο Θεός είναι με όλο τον κόσμο.
- Εσύ μπορείς να μου πεις πόσος κόσμος είναι κοντά στο Θεό; Έχουμε διαφορές. Είμαστε φυσικά παιδιά του ενός Πατέρα, αλλά μερικά μένουν στο σπίτι και μερικά γυρίζουν έξω.
Πηγή: Γέροντος Παϊσίου «Χαριτωμένες Διδαχές, με παραβολές και παραδείγματα», εκδόσεις «Βρυέννιος», Θεσσαλονίκη 2003

5437 - Οι Θεσσαλονικείς Όσιοι Συμεών και Θεόδωρος. Πρώτοι κατοικήτορες του Άθω και της Πανελλάδος Πολιούχοι (2)
Προηγούμενο (1)

Το Καρεώτικο βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ» εξέδωσε το 1985 στη σειρά ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ (αρ.4) βιβλίο 122 σελίδων, με τον τίτλο «ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΟΣΙΟΙ ΣΥΜΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΗΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΘΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΙ», των Ηλία Αναγνωστάκη και Ιερομονάχου Ιουστίνου.

Οι «Αγιορειτικές μνήμες» δημοσιεύουν το σημαντικό αυτό βιβλίο, που αποτελεί μία εξαιρετική πηγή για τον Άθω και τον ελλαδικό χώρο του 9ου αιώνα.

5436 - Ο Πατριάρχης Σερβίας στο Άγιο Όρος (Φωτογραφίες)φωτορεπορτάζ του Κώστα Τζιβανίδη

Με λαμπρότητα και κατά την αγιορείτικη τάξη και παράδοση η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο που πραγματοποιεί επίσημη προσκυνηματική επίσκεψη στην Αθωνική Μοναστική Πολιτεία.
.......Η επίσημη υποδοχή του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Σερβίας έγινε από τον  Πρωτεπιστάτη Γέροντα Συμεών Διονυσιάτη και τα άλλα μέλη της Ιεράς Επιστασίας στην πλατεία των Καρυών. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος και η αντιπροσωπεία του περπάτησαν στα σοκάκια της διοικητικής πρωτεύουσας του Αγίου Όρους, με προορισμό τον αρχαίο ναό του Πρωτάτου.
Διαβάστε την συνέχεια:

5435 - Εκδήλωση για τον μακαριστό Γέροντα Γεώργιο Καψάνη (Ομιλίες)Του Αθανάσιου Θανόπουλου
Εκδήλωση για τον μακαριστό Γέροντα Γεώργιο Καψάνη πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 20 Οκτωνριου 2014, από τον σύλλογο «Οι φίλοι του Αγίου Όρους» στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρίας στην οδό Πανεπιστημίου.
Για τον μακαριστό Γέροντα Καψάνη μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο Ιερομόναχος π. Λουκάς Γρηγοριάτης και ο κ. Δημήτριος Καψάνης, αδελφός του μακαριστού Γέροντα Γεωργίου.

5434 - Όσιος Φιλόθεος ο ΔιονυσιάτηςΑγιορείτης Άγιος
Mνήμη 21 Οκτωβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:

5433 - Όσιος Ιλαρίων ο ΑθωνίτηςΑγιορείτης Άγιος
Μνήμη 21 Οκτωβρίου (και 14/2)

Διαβάστε τον βίο του Αγίου: