Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

5432 - Γέροντας Εφραίμ: «Ο ελληνικός λαός έχει στην καρδιά του την Παναγία» (Ομιλία)

Άγιος Δημήτριος | Αιμίλιος Πολυγένης
Ομιλία με θέμα: "Η σημερινή παρουσία της Παναγίας στό Άγιο Όρος" πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου του Δήμου Αγίου Δημητρίου στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων "ΔΗΜΗΤΡΙΑ - 2014".
Ομιλητής ήταν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, ο οποίος με τον πνευματικό του λόγο συγκίνησε τους πιστούς.
Ο Γέροντας Εφραίμ ανέφερε διάφορα θαυμαστά γεγονότα της Παναγίας από το Άγιον Όρος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Παναγία δίδαξε με την σιωπή της.

5431 - Φωτογραφίες του Αγίου Όρους από Γάλλο στρατιώτη κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο


A French airforce soldier made pictures at Panteleimonos and Xiropotamou during his stay there. This is the guestroom of Panteleimonos destroyed by fire in 1968. Here some other images of this room where VIP’s were welcomed.5430 - Κύριλλος ο εκ Φουρνά των Αγράφων, διδάσκαλος στη Σχολή της Κοζάνης, ο και κοινός του Αγίου Όρους πνευματικόςΚωνσταντνος Σπ. Τσιώλης
    Κύριλλος πρέπει ν γεννήθηκε στς ρχς τς τρίτης δεκαετηρίδος το 18ου αώνα στν Φουρν τν γράφων, καθς κοιμήθη πέργηρος τ 1805, πως ναφέρουν ο πηγές. Μαθήτευσε στν κε σχολ Γραμμάτων μ διδάσκαλο τν  Θεοφάνη τν κ Φουρν.  Κατόπιν, μ τν συνδρομ κα π τν κηδεμονία το πνευματικο του πατρός, το μητροπολίτου Λιτζς κα γράφων Νεκταρίου το ξ ωαννίνων, μετέβη, γι νώτερες σπουδές, στν πρωτεύουσα πόλη τς πείρου, στ πιό σημαντικ πνευματικ κέντρο τς ποχς,

5429 - Γέροντας Συμεών Γρηγοριάτης (1830 – 20 Οκτωβρίου 1905)

Ο κατά κόσμον Σπυρίδων Αγγελίδης και μακάριος αυτός άνδρας γεννήθηκε στην Τρίπολη της Πελοποννήσου το 1830. Το 1852 ήλθε στη μονή Αγίου Παύλου με τρεις φίλους του. Κατά τον ηγούμενο Σεραφείμ (†1960): «Αποβαλών πάσαν κοσμικήν υλοφροσύνην, μετά ζήλου και αυταπαρνήσεως επεδόθη υπακούων τω καθηγουμένω και τοίς λοιποίς πατράσι και δοκιμασθείς εις διαφόρους υπηρεσίας μετωνομάσθη Συμεών». Κατόπιν χειροτονήθηκε διάκονος και διακόνησε τη γραμματεία της μονής. Στη συνέχεια αποπεράτωσε τις σπουδές του στην Αθωνιάδα Ακαδημία και διακόνησε και τη γραμματεία της Ιεράς Κοινότητος.
Οι θερμές παρακλήσεις των Γρηγοριατών πατέρων τον έφεραν στον ηγουμενικό θρόνο της ιεράς μονής Γρηγορίου το 1859, αφού πρώτα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. 
Στη μονή τον οδήγησε ο Γέροντάς του Σωφρόνιος Αγιοπαυλίτης (†1882).

5428 - Οι Θεσσαλονικείς Όσιοι Συμεών και Θεόδωρος. Πρώτοι κατοικήτορες του Άθω και της Πανελλάδος Πολιούχοι (1)Οι Όσιοι Συμεών και Θεόδωρος γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, και ήταν αδέλφια. Ήλθαν στον Άθω, μαθήτεψαν στον Όσιο Ευθύμιο τον Νέο, χειροτονήθηκαν ιερείς και χρημάτισαν σοφοί διδάσκαλοι του Όρους, διακρινόμενοι για την ασκητικότητά τους.
Το Καρεώτικο βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ» εξέδωσε το 1985 στη σειρά ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ (αρ.4) βιβλίο 122 σελίδων, με τον τίτλο «ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΟΣΙΟΙ ΣΥΜΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΗΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΘΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΙ», των Ηλία Αναγνωστάκη και Ιερομονάχου Ιουστίνου.
Το βιβλίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ο Βίος των δύο αγιορειτών αναδεικνύεται μία εξαιρετική πηγή για τον Άθω και τον ελλαδικό χώρο του 9ου αιώνα.
Οι δύο αυτάδελφοι και θεσσαλονικείς Κύριλλος και Μεθόδιος, που ανέλαβαν την εξωτερική ιεροποστολή της αυτοκρατορίας, δεν ήσαν αγιορείτες. Οι επίσης αυτάδελφοι και θεσσαλονικείς Συμεών και Θεόδωρος, που ανέλαβαν την εσωτερική ιεραποστολή, ήσαν αγιορείτες. Συνοπτικά μπορούμε να πούμε πως οι μεν έδρασαν από την Εγνατία και επάνω και οι δε από την Εγνατία και κάτω.
Η τιμή προς τον απόστολο Ανδρέα έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η Κωνσταντινούπολη τον προβάλλει ως πολιούχο και ως ισοστάσιο προς τον απόστολο Πέτρο.
Ο αγιορειτικός μοναχισμός του 9ου αιώνα, εν πολλοίς άγνωστος, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η αλλαγή στην αυτοκρατορική δυναστεία και η ίδρυση της Μεγίστης Λαύρας "συσκότισαν" τον χρυσό αυτόν αιώνα για τον μοναχισμό.
Τα μεγάλα μοναστικά κέντρα της Ανατολής χάνονταν και τα Βαλκάνια είχαν πολλά προβλήματα. Η συγκρότηση και οργάνωση του μοναχισμού στον Άθω, με βάση την ιστορική διαδρομή του, δικαίωσε την αυτοκρατορική πολιτική της Κωνσταντινούπολης.
        Οι Αγιορειτικές μνήμες ξεκινούν σήμερα την δημοσίευση ολόκληρου του βιβλίου.

5427 - Ο Άγιος Γεράσιμος ΚεφαλληνίαςΑγιορείτης Άγιος
Μνήμη 20 Οκτωβρίου