Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

5422 - Κοσμοσυρροή στα Τρίκαλα για την υποδοχή του Σιμωνοπετρίτικου Ιερού Κειμηλίου, της χειρός της Αγίας Μαρίας της ΜαγδαληνήςΜε τις πρέπουσες τιμές, υποδέχθηκαν πριν από λίγη ώρα εκατοντάδες Τρικαλινοί στην κεντρική πλατεία της πόλης το χέρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής.
Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr η Ενορία του Αγίου Αθανασίου Μπάρας είχε την ευλογία, να υποδεχθεί τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού και το αριστερό χαριτόβρυτο χέρι της Αγίας Ενδόξου Μυροφόρου και Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής που κατέφθασαν από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους και φυλάσσονται εκεί.
Τα Άγια Κειμήλια, μετέφεραν στα Τρίκαλα πατέρες από την προαναφερόμενη  Ιερά Μονή και τα υποδέχθηκε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος Νάσης, ενώ στην τελετή της υποδοχής, παραβρέθηκαν ο βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Ντίνος Μπάρδας, ο Αντιδήμαρχος Τρικκαίων Χρυσόστομος Κυρίτσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τρικάλων Ιωάννης Μπουτίνας, ο Διοικητής της ΣΜΥ Τρικάλων Ταξίαρχος Ευάγγελος Τραγαζίκης και ο Εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων Αστυνομικός Υποδιευθυντής Στέργιος Νίντος.

5421 - Φωτογραφίες από την σημερινή Πανήγυρη του Οσίου Ευδοκίμου στο Βατοπαίδι

Λαμπρή πανήγυρη επί τη μνήμη του Οσίου Ευδοκίμου τελέστηκε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

5420 - Αγρυπνία απόψε σε δύο Ιερές Μονές του Αγίου Όρους. Στη Γρηγορίου για τους Αγίους της και στην Ξενοφώντος για την Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας

Το απόγευμα του Σαββάτου 18 Οκτωβρίου η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου εορτάζει και πανηγυρίζει τη Σύναξη Πάντων των Γρηγοριατών Αγίων (6/19 Οκτωβρίου). Της εορτής θα προεξάρχει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμ. κ. Ελισαίος τον οποίο θα συνοδεύουν και άλλοι πατέρες της Μονής.

Το απόγευμα του Σαββάτου 18 Οκτωβρίου η Ιερά Μονή Ξενοφώντος πανηγυρίζει την επέτειο της αφίξεως στη Μονή τους από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου της Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Οδηγήτριας (6/19 Οκτωβρίου). Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα μεταβούν από την Ι.Μ. Μονή Βατοπαιδίου τόσο ο Καθηγούμενός της Αρχιμ. κ. Εφραίμ όσο και αρκετοί πατέρες της Μονής για να ψάλλουν.

5419 - Τρεις ομιλίες του Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινού σε Αθήνα και Πειραιά


Κυριακή 19 Οκτωβρίου
Ιερός Ναός Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο Μαρούσι
Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 στην ενορία του Αγίου Κοσμά Αμαρουσίου, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεγίστης Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ, με θέμα: «Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και η σύγχρονη πραγματικότητα». Η ομιλία γίνεται στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 300 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά στον ομώνυμο ενοριακό ναό, υπό τον γενικότερο τίτλο: «Για να τιμήσουμε τον Άγιο Κοσμά το κόσμημα του κόσμου».

5418 - Η ευχή και το Άγιον Πνεύμα

Η διδασκαλία του παππού μας Ιωσήφ και του Γέ­ροντος μας Έφραίμ, αποτελεί συνέχεια της διδασκα­λίας του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Η πείρα του Γέροντος μας Εφραίμ εις την νοεράν προσευχήν, όπως μας την παρέδωσεν, αποτελεί συνέχεια όλης της νηπτικής ασκητικής παραδόσεως.
Λέγει ο Γέροντας Εφραίμ: «Η καρδία του άνθρωπου είναι το κέντρον των υπέρ φύσιν, των κατά φύσιν και των παρά φύσιν κινήσεων. Τα πάντα ξεκινούν από την καρδίαν. Εάν η καρδία του ανθρώπου καθαρισθή, τότε βλέπομεν τον Θεόν. Ο Θεός είναι αθεώρητος· ο Θεός είναι Πνεύμα. Δύναται όμως να βασιλεύση εις την καρδίαν του ανθρώπου, όταν γίνη αυτή καθαρόν δοχείον.
Διά να γίνη δεκτικόν δοχείον η καρδία του ανθρώπου, πρέπει να γίνη καθαρή.
Δηλαδή, να γίνη καθαρή από ακάθαρτους λογισμούς. Διά να καθαρισθή όμως η καρδιά, πρέπει να μπη εις αυτήν κάποιο φάρμακον. Το φάρμακον αυτό είναι η νοερά προσευχή. Όπου πηγαίνει ο βασιλεύς, διώκονται οι εχθροί· και όταν μπη εις την καρδιά ο Χριστός, το όνομα Του το Άγιον, φυγαδεύονται των δαιμόνων οι φάλαγγες. Όταν ενθρονισθή μέσα καλά-καλά ο Χριστός, τότε υπάκουουν τα πάντα.

5417 - Η Ξενοφωντινή θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας και η σχέση της με την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας βρίσκεται σήμερα στην Ι. Μ. Ξενοφώντος. Μέχρι το 1730 βρισκόταν στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου, το έτος όμως αυτό μυστηριωδώς εξαφανίστηκε. Οι Πατέρες έψαξαν παντού στο Μοναστήρι, χωρίς αποτέλεσμα. Όταν ακούστηκε πως βρίσκεται στην Μονή του Ξενοφώντος απέστειλαν επιτροπή από Πατέρες, όπου την βρήκαν.
Οι μοναχοί της Ι.Μ. Ξενοφώντος δεν γνώριζαν πως έφτασε η εικόνα στο μοναστήρι τους και την έδωσαν πίσω στους Βατοπαιδινούς. Αλλά και πάλι έφυγε η Εικόνα και ξαναπήγε στην Ι.Μ. Ξενοφώντος. Εκεί την βρήκαν οι Βατοπαιδινοί. Κατάλαβαν, ότι η Παναγία ήθελε να μείνει εκεί η Εικόνα της. Γι’ αυτό και δεν την ξαναπήραν.
Προσκύνησαν και έψαλαν μπροστά στην Άγια Εικόνα ύμνους και παρακλήσεις και αποφάσισαν να στέλνουν τακτικά στην Ι.Μ. Ξενοφώντος κερί και λάδι για την Εικόνα. Από τότε την ονόμασαν «Οδηγήτρια» και ευρίσκεται στην Ι.Μ. Ξενοφώντος. 

5416 - Γρηγοριάτες Άγιοι

.......Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών...
Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
Οι Άγιοι της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους:
Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης (†1809)
Οσιομάρτυς Γεράσιμος
Η Μνήμη όλων των Γρηγοριατών Αγίων τιμάται στις 6/19 Οκτωβρίου

5415 - Όσιοι Συμεών και Θεόδωρος (9ος αι.)Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 18 Οκτωβρίου