Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

5414 - Ομιλία π. Λουκά Γρηγοριάτη για τον μακαριστό Γέροντα Γεώργιο (Καψάνη) στην Αθήνα

Την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρίας (επί της Πανεπιστημίου) στην Αθήνα και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί ​​ομιλία από τον Ιερομόναχο π. Λουκά Γρηγοριάτη για το μακαριστό Γέροντα Γεώργιο (Καψάνη) Γρηγοριάτη.

5413 - Φωτογραφίες από το σπήλαιο του Αγίου Ακακίου του Καυσοκαλυβίτη

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΑ. ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓ. ΑΚΑΚΙΟΥ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
.

5412 - Στα βήματα των περιηγητών ζωγράφων του 19ου αιώνα

Ένας μοναδικός θεσμός, που αναδεικνύει την ακτινοβολία του Αγίου Όρους, η καθιέρωση δηλαδή της υποτροφίας «DOUG PATTERSON – ROYAL COLLEGE OF ART – MOUNT ATHOS CENTER» που απονέμεται σε ένα γνωστό καλλιτέχνη της Μεγάλης Βρετανίας, με σκοπό να επισκεφθεί το Άγιον Όρος και να αποτυπώσει την καθημερινή ζωή στην Μοναστική Πολιτεία, τα αρχιτεκτονικά συγκροτήματα, το φυσικό περιβάλλον, παρουσιάζει εφέτος στην Αγιορειτική Εστία τα αποτελέσματά του.
Ο βρετανός ζωγράφος ΤΙΜ ΒΑΪΝΕΡ (TIM VYNER) καθηγητής στο πανεπιστήμιο ΒΑΤH της Βρετανίας,  που υπήρξε ο πρώτος υπότροφος, επισκέφθηκε το Άγιον Όρος τρείς φορές, φιλοξενήθηκε στις Μονές, τις Καρυές, σε σκήτες και κελιά, περπάτησε στα μονοπάτια του, έζησε την καθημερινή ζωή με τους μοναχούς και τους προσκυνητές και αποτύπωσε με ένα σύνθετο και πρωτότυπο τρόπο εικόνες, εντυπώσεις, φευγαλέες στιγμές των πολυήμερων διαμονών του εκεί.

5411 - Αναμνήσεις και εμπειρίες από τον μακαριστό Γέροντα Γεώργιο Γρηγοριάτη

Εν Πειραιεί15-10-2014
Γράφει ο Πρωτοπρεβ. π. Άγγελος Αγγελακόπουλος,
εφημ. Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Νέας Καλλιπόλεως Πειραιώς
Η άκτιστος Χάρις τού Τρισαγίου Θεού παρέσχε στήν ελαχιστότητά μας τήν μεγίστη ευλογία νά γνωρίσω καί νά συναναστραφώ μέ μία από τίς μεγαλύτερες μορφές τού συγχρόνου Αγιορειτικού μοναχισμού, τόν άγιο Καθηγούμενο τής Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου, παν. αρχιμ. κυρό Γεώργιο Γρηγοριάτη. Όντως ο Γέροντας υπήρξε σκεύος εκλογής, αυθεντικός, γνήσιος καί βιωματικός θεολόγος, οικουμενικός διδάσκαλος, παγκόσμιος πατήρ καί φωστήρ τής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Από τή μικρή δεκατριάρχονη εμπειρία γνωριμίας μας μέ τόν μακαριστό Γέροντα Γεώργιο, θά προσπαθήσουμε νά καταγράψουμε μερικές σκέψεις καί γεγονότα. Η αγάπη καί τό ενδιαφέρον τού Γέροντος γιά τούς νέους είναι πασίγνωστα. Αυτά τά χαρακτηριστικά έδειξε καί σ’εμάς.

5410 - Ομιλία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτου Γέροντα Αλεξίου

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου μίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Αλέξιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους. 

Ακούστε την ομιλία και δείτε φωτογραφίες εδώ: http://in-ad.gr

5409 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου για τον Όσιο Ευδόκιμο τον ΒατοπαιδινόΠανηγυρίζει η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου για την μνήμη της ανακομοιδής των ιερών λειψάνων του Οσίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού (5/18 Οκτωβρίου). Η πανήγυρις αρχίζει απόψε με ολονύχτια Αγρυπνία, η οποία θα συνεχιστεί αύριο με την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Της Πανηγύρεως θα προεξάρχει και θα χοροστατήσει σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωρόθεός Β᾿
Σχετικά: