Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

5394 - Αναμνήσεις από τα ταξίδια του Tomasz Moscicki στο Άγιο ΌροςΣτα πλαίσια του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου στην πόλη Τορούν της Πολωνίας, προβλήθηκαν, στον τοίχο του θεάτρου Baj Pomorski. φωτογραφίες από το Άγιο Όρος του Πολωνού φωτογράφου Tomasz Moscicki
Γράφει ο καλλιτέχνης στη σελιδα του στο facebook:
Niedzielny wieczór w Toruniu pod Bajem Pomorskim. Na ścianie teatru oglądaliśmy fotki z Athos. Jak ja się cieszę, że te zdjęcia żyją... Panie Dyrektorze!!! Serdeczne dzięki za zaproszenie i ten wieczór!!! Sunday evening in Toruń at Baj Pomorski theatre.

5393 - Αγρυπνία τώρα στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου

.......Αγρυπνία τελείται αυτή την ώρα στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου για την Παναγία την Γοργοϋπήκοο (Σύναξις 1/14 Οκτωβρίου). Θ’ ακολουθήσει η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά το τέλος της οποίας θα γίνει η Λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνος και η Ευλόγηση του δοχειού.
.......Των πανηγυρικών εκδηλώσεων προΐσταται ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος ενώ στο Μοναστήρι παρευρίσκονται -πλέον των 500- προσκυνητές από όλη την Ελλάδα, την Ρωσία, την Ουκρανία, την Ρουμανία και άλλες Ορθόδοξες χώρες.  

5392 - Εκκλησία και κοινωνία (Αρχ. Γεώργιος Καψάνης Γρηγοριάτης)

Ο χριστιανός έχει ευθύνη για την κοινωνική ζωή. Η ευθύνη αυτή του υπαγορεύει να εργασθή για την επικράτησι στην κοινωνία του θελήματος του Θεού για σωτηρία, αγάπη, δικαιοσύνη, ελευθερία και φιλανθρωπία μεταξύ των ανθρώπων. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η σωτηρία θεωρείται όχι μόνο σαν κάθετη σχέσι με το Θεό (προσωπικά), αλλά και σαν οριζόντια σχέσι με τους αδελφούς (κοινωνικά και εκκλησιαστικά). Η στάσι μας απέναντι στον αδελφό έχει συνέπεια στην σωτηρία μας και γι’ αυτό έχει ύψιστη σημασία για μας. Η κοινωνική αποστολή και δράσι του ανθρώπου, όπως και το εν γένει ήθος του, προσδιορίζεται αποφασιστικά από το «πιστεύω»» του, δηλαδή από τις κοσμοθεωριακές του αρχές και προϋποθέσεις, από τη φιλοσοφική του τοποθέτησι. Η πρακτική δράσι προϋποθέτει ένα γενικώτερο προσανατολισμό. Στη θεολογική γλώσσα λέμε ότι δόγμα και ήθος, θεολογία και ζωή, αλληλοπεριχωρούνται.

5391 - Η κατάκριση
Ομιλία του Γέροντα Εφραίμ Φιλοθεΐτη για την κατάκριση, με αφορμή διηγήσεις από την παράδοση των μοναχών.