Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

5369 - Πόνος και δάκρυ


Ο Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης μιλάει για την σημασία του πόνου και της θλίψης στη ζωή του Χριστιανού.

5368 - Μνημόσυνο μακαριστού Αρχιμ.Γεωργίου Καψάνη από τον Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμέων

Στίς 5 Ὀκτωβρίου, πρώτη Κυριακή τοῦ μηνός Ὀκτωβρίου, ἄρχισε νά λειτουργεῖται καί πάλι τό Παρεκκλήσιο τοῦ Παντοκράτορος τοῦ ὁμωνύμου Χριστιανικοῦ Ἱδρύματος Νεότητος στό Παλαιό Φάληρο.
Μέ τήν εὐκαιρία αὐτή ἡ Μητρόπολή μας, ἡ Ἐνορία τοῦ Ἀγίου Ἀλεξάνδρου καί φυσικά τό Ἵδρυμα τοῦ Παντοκράτορος ἀποφάσισαν νά τιμήσουν τή μνήμη τοῦ ἀοιδίμου ἡγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ὁσίου Γρηγορίου Ἁγίου Ὄρους Ἀρχιμ. π. Γεωργίου Καψάνη, ὁ ὁποῖος ὑπήρξε καί ὁ ἱδρυτής τοῦ Ἱδρύματος.
Κατά τή θεία Λειτουργία ἱερούργησε ὁ Σεβασμ. Μητροπολίτης μας κ. Συμεών καί ἐν συνεχείᾳ ἐτέλεσε τό μνημόσυνο τοῦ μακαριστοῦ Γέροντος.

5367 - Η Ιστορία της Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Παντάνασσας της Βατοπαιδινής

Η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παντανάσσης είναι φορητή του 17ου αιώνα. Βρί σκε ται στο αριστερό προσκυνητάριο του βορειανατολικού κίονα του Καθολικού της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου.
Μια ημέρα ένας νέος, που ήταν από την Κύπρο, μπήκε στο ναό και πήγε να προσκυνήσει την εικόνα. Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός είδε να αστράφτει ξαφνικά το πρόσωπο της Παναγίας, και μια αόρατη δύναμη έρριξε τον νεαρό καταγής. Μόλις συνήλθε εξομολογήθηκε με δάκρυα στους πατέρες ότι ζούσε με απιστία καταφρονώντας τις εντολές του Θεού και επιδιδόταν στην μαγεία. Έτσι η θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου έπεισε το νέο να αλλάξει ζωή και να γίνει πιστός άνθρωπος.
Η εικόνα αυτή έχει επίσης την ειδική χάρη από το Θεό να θεραπεύει την φοβερή ασθένεια του καρκίνου. Είναι γνωστές πάρα πολλές περιπτώσεις καρκινοπαθών, που έχουν θεραπευθεί στις ημέρες μας, μετά από ανάγνωση του Παρακλητικού Κανόνα της Παναγίας της Παντανάσσης.

5366 - Ο Πολυέλεος στην αγιορείτικη ψαλτική παράδοση

Οι Πολυέλεοι είναι μελοποιημένοι στίχοι ορισμένων ψαλμών που ψάλλονται στην ακολουθία του Όρθρου, μετά τα Καθίσματα, και τις Μεγάλες Αγρυπνίες.
Οι σπουδαιότεροι πολυέλεοι στην ιστορία της βυζαντινής μελοποιΐας είναι ο λεγόμενος «Λατρινός» Δούλοι Κύριος σε ήχο α’ και ο λεγόμενος «Κουκουμάς» Δούλου Κύριον σε ήχο α΄του μαίστορα Νικολάου Κουκουμά.
Στην σημερινή λειτουργική ζωή του Αγίου Όρους έχουν επιβληθεί νέες συνθέσεις συντομότερες, οι οποίες είναι αριστουργήματα. Στο Άγιον Όρος είθισται να ψάλλεται ο Πολυέλεος Δούλοι Κύριον σε ήχο πλ. α΄του Πέτρου Πελοπονησίου, ο Πολυέλεος «Εξομολογείσθε τω Κυρίω» με ακροτελεύτιο ημιστίχιο «ότι εις τον αιώνα το έλεος αυτού Αλληλούια», και Eκλογή αφιερωμένη στο εορταζόμενο πρόσωπο της πανηγύρεως.

5365 - Οσιομάρτυς Μακάριος από την Κίο της Βιθυνίας (†1590)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 6 Οκτωβρίου