Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

5350 - Ημερίδα για τον πατρο-Κοσμά τον Αιτωλό-Φιλοθεΐτη και τον Χριστόφορο ΠαπουλάκοΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΕΦΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΟ - ΚΟΣΜΑ ΤΟΝ ΑΙΤΩΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟ ΣΤΑ ΤΡΟΠΑΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Δελτίο τύπου εκ του Ιερού Ναού
Κοιμήσεως Θεοτόκου Τροπαίων - Γορτυνίας.
Με πρωτοβουλία της ιστορικής ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Τροπαίων Αρκαδίας και της «Ενωμένης Ρωμηοσύνης» συνδιοργανώθηκε υπό την αιγίδα και με την αρωγή της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, της Περιφερείας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας, Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κοσμάς ο Αιτωλός και Χριστοφόρος ο Παπουλάκος: Οι εθνομάρτυρες και προστάτες της Ρωμηοσύνης».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Τροπαίων. Ίσως ήταν η μοναδική επιστημονική ημερίδα που έλαβε μέρος στην Πελοπόννησο με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 300 ετών από την γέννηση του Πατρο-Κοσμά.  Αφιερώθηκε επίσης στον Προφήτη Παπουλάκο ο οποίος,  με το φωτισμένο κήρυγμά του, έσπειρε τον λόγο του Θεού και στην περιοχή της Γορτυνίας.

5349 - Ρήματα ζωής: Κάνεις υπακοή; Θα σου βγει σε καλό


Πολλές φορές κι εμείς, να πούμε, ως Γέροντες μπορεί να κάνουμε κι ένα λάθος. Εσύ όμως που θα κάνεις υπακοή, θα σου βγει σε καλό, δεν θα σου βγει σε κακό! Ποτές η υπακοή δεν βγαίνει σε κακό, διότι είναι μίμησις Χριστού.
Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης

5348 - Ρήματα Ζωής: Τι θέλουν τα παιδιά μας;

 

Δεν πρέπει να κάνουμε στα παιδιά μας συνέχεια υποδείξεις. Πρέπει να δίνουμε καλό παράδειγμα.
Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

5347 - Ένα «κερί» στην ετήσια μνήμη του

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καβάσων κ. Εμμανουήλ
Γράφτηκε από την Romfea.gr 
«Και ήκουσα φωνήν εκ του ουρανού λεγούσης γράψον, Μακάριοι οι νεκροί οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες απ’ άρτι, ναι λέγει το Πνεύμα ίνα αναπαύσωνται εκ των κόπων αυτών. τα δε έργα αυτών ακολουθεί μετ’ αυτών…»
(Αποκάλυψις ΙΩΑΝΝΟΥ, Κεφ. ΙΔ΄)
Με αυτά τα αποκαλυπτικά λόγια θέλω για μια ακόμη φορά ταπεινά και απλά να αναφερθώ στην ετήσια μνήμη του Γέροντα Χρυσοστόμου του Καθηγουμένου της Ιεράς του Εσφιγμένου Μονής.
Ως άγγελος πετόμενος «εν μεσουρανήματι» έφυγε για την Ουράνια Πατρίδα «εν πολλή δοκιμή θλίψεως…».
Ένας ενιαύσιος κύκλος διεγράφη χωρίς αυτόν!...
Πέρασε ένας χρόνος που ο «δόκιμος» του Θεού άνθρωπος έκλεισε τα γήινα μάτια στον μάταιο μικρόκοσμό μας, για να τα ανοίξει στον Ουράνιο και αληθινό κόσμο της Βασιλείας του Θεού.
Ο Γέροντας Χρυσόστομος ο Εσφιγμενίτης έζησε ταπεινά πάνω στη Γη… και απεχώρησε ακόμη πιο ταπεινά και αθόρυβα.

5346 - Ιερά Κειμήλια της Σιμωνόπετρας στα Τρίκαλα

Υποδοχή Τιμίου Ξύλου και της χειρός της Αγίας ενδόξου ισαποστόλου και μυροφόρου Μαρίας της Μαγδαληνής από την Ιεράς Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους στην ενορία Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων
Τὸ Σάββατο 18 Ὀκτωβρίου 2014 καὶ ὥρα 5:30 μ.μ, θὰ γίνει ἡ ὑποδοχὴ τοῦΤιμίου Ξύλου καὶ τῆς χειρὸς τῆς Ἁγίας Ἐνδόξου Μυροφόρου καὶ Ἰσαποστόλου Μαρίας τῆς Μαγδαληνῆς, στὴν κεντρικὴ πλατεῖα καὶ στὸ ὕψος τῆς Ἐθνικῆς Τράπεζας καὶ ἀρχὴ τῆς ὁδοῦ Κονδύλη.
Θὰ ἀκολουθήσει ἡ λιτάνευσις αὐτῶν διὰ τῆς ὁδοῦ Κονδύλη μέχρι τὸν Ἱερὸ Ναὸ, ὅπου καὶ θὰ τὰ ὑποδεχθεῖ ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ἀλέξιος.

5345 - Θεοδόσιος ιερομόναχος Καρουλιώτης († 2 Οκτωβρίου 1937)Ανάμεσα στις πολλές εθνικότητες του αθωνικού μοναχισμού, εξέχουσα παρουσία έχουν να επι­δείξουν οι Ρώσοι μοναχοί. Ένας από αυτούς ο ιερομόναχος Θεοδόσιος Χαριτόνωφ άφησε την πατρίδα του για να αγωνιστεί στο Άγιον Όρος κατά τις αρχές του 20ου αιώνα. Φθάνοντας το 1901, έζησε με μεγάλη άσκηση σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου το κελί του Α­γίου Νικολάου στη Καψάλα, και τη Νέα Θηβαΐδα. Τελικά, εγκαταστάθηκε μόνιμα στους από­κρημνους βράχους των Καρουλίων μέχρι την ανάπαυσή του.
Σχετικά:

5344 - Νεομάρτυς Χατζη-Γεώργιος (†1794)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 2 Οκτωβρίου