Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

5339 - Φως Ιλαρόν. Πανήγυρη Ι. Κελλιού Μαρουδά, 2014 (video)


Σχετικά:

5338 - Άγιο Όρος: Εκεί όπου η φύση συναντά το Θεό (φωτογραφίες)

5337 - Εμπειρίες από τον Γέροντα Παΐσιο


Εμπειρίες, γεγονότα και διδαχές του μακαριστού Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτη, θα μεταδοθούν την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου, στις 13:00, στην εκπομπή «Θεανθρώπινη Σοφία», από τον Θεολόγο Στυλιανό Κεμεντζετζίδη.

5336 - Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων έλυσε τα προβλήματα του Αγίου Όρους!30/9/2014. ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧH ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟ ΙΕΡΟΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΡΥΩΝ
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος έλαβε μέρος σε σύσκεψη στο Ιεροκοινοτικό μέγαρο της Αθωνικής Πολιτείας παρουσία των αντιπροσώπων των 20 Ιερών Μονών του Αγ. Όρους με επικεφαλής τον Πρωτοεπιστάτη Γέρων Συμεών Διονυσιάτη.
Ο Άγιος Πρώτος Συμεών απευθυνόμενος στον Υπουργό τόνισε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι τα προβλήματα που είχαμε μετά την παρέμβασή σας λύθηκαν».
Ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Γι' αυτό βρισκόμαστε εδώ για να λύνουμε τα προβλήματα που προκύπτουν».

5335 - Αναμνήσεις από τον Γέροντα Γεράσιμο ΜικραγιαννανίτηΣτους Γερασιμαίους στη Μικρά Αγία Άννα είχαμε μεγάλη φιλοξενία. Ό Γέροντας Γεράσιμος μος είπε: «Δέν είμαι καλά, εγήρασα, είμαι 86 έτών». Τον ρώτησα πώς έγιναν όλα αυτά τα κτίσματα και τα άλλα θαυμαστά στην έρημο και μου απάντησε: «Αγαπητέ μου, με πολύ κόπο, αίμα χύσαμε. Πέτρα-πέτρα, κομμάτι-κομμάτι τα κουβαλήσαμε όλα από τη θάλασσα με τα χέρια μας και με τα ζώα. Ήθελε μεγάλη υπομονή και πίστη.
Είμαστε όμως πολύ ευχαριστημένοι, γιατί οι κόποι μας ανταμείφθηκαν με την πνευματική ζωή που μας αξίωσε ο Θεός. Τό 1922 όταν ήλθαμε τρεις μοναχοί, ήταν όλο έρημος, σκέτα βράχια. Μή τά βλέπεις τώρα καί θαυμάζεις, όπως μου λές. Δεν ύπήρχε ούτε νερό, ούτε τίποτα. Ούτε επισκέπτες ερχόντουσαν, όπως τώρα».
Μας είπε εύγενικά ότι θα αποσυρθεί για ανάπαυση, επειδή είναι κου­ρασμένος. Αποχαιρετώντας μας είπε: «Το σπίτι είναι δικό σας και ανοικτό πάντα, όποτε θέλετε είμαστε στή διάθεσή σας». Ξεκινήσαμε στή συνέχια για τη σκήτη της Αγίας Άννης.

5334 - Όταν ο Γέροντάς μου δεν ήτανε σύμφωνος - Γέροντας Εφραίμ ΚατουνακιώτηςΚι εγώ στο σπίτι μας πολλά δέντρα φύτεψα, αλλά σε όσα ο Γέροντάς μου ήταν σύμφωνος, έπιασαν, εις άλλα, τα οποία δεν ήταν σύμφωνος ο Γέροντας, δεν έπιασαν.
Εφύτευσα κλήματα, ο Γέροντας δεν ήτανε σύμφωνος, ούτε ένα δεν έπιασε.
Εφύτευσα δέντρα, μηλιές και άλλα· δεν ήταν σύμφωνος ο Γέροντας· έπιασαν μεν, αλλά δεν ευδοκίμησαν.
Τα πήρε ο γερο-Κλήμης απάνω και γίνηκαν μεγάλα δέντρα και τρώει πολλές οκάδες, πολλά κιλά τρώει μήλα απ’ τα δικά μου. Δεν ήτανε σύμφωνος ο Γέροντας, όταν τα φύτεψα εγώ. Εφύτευσα και μια καϊσιά. Έφτά χρόνια έβγαλε δύο λουλούδια, εφτά χρόνια! Τα είχα φέρει από τα θερμοκήπια, από τη Θεσσαλονίκη.
Εφύτευσα και μια μουριά, ήτανε σύμφωνος ο Γέροντας, και τρώμε τώρα έναν μήνα και περισσότερο όλο μούρα.
Εφύτευσα και έναν λωτό, ήταν και ο Γέροντας σύμφωνος, και δεν ξέρω τριακόσια, τετρακόσια λώτα κάνει κάθε χρόνο· επειδή ο Γέροντας ήτανε σύμφωνος.
Εις όλα τ’ άλλα τα πράματα, τα οποία ο Γέροντας δεν ήτανε σύμφωνος, είτε θα τα ‘βγαζα και θα τα φύτευα αλλού η δεν θα πρόκοφταν, δεν θα έπιαναν, δηλαδή δεν θα είχαν τέλος καλό, επειδή ο Γέροντάς μου δεν ήτανε σύμφωνος.
Πηγή: Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, Έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου «Άγιος Εφραίμ» Κατουνάκια Αγίου Όρους, Α’ έκδοση 2000.
http://www.diakonima.gr

Εφραίμ ιερομόναχος Κατουνακιώτης (1912-1998), με τον γέροντά του ιερομόναχο Νικηφόρο
λεπτομέρεια φωτογραφίας: http://athosprosopography.blogspot.gr5333 - Γέροντας Χριστόφορος «Καραμανλής»