Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

5332 - Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης: Έχουμε αδιαλείπτως έναν πειρασμό μπροστά μαςΤο να γνωρίζουμε την πονηρία των ανθρώπων, δηλαδή το κακό που κάνουν οι άλλοι, μικρό ή μεγάλο, μας αλλοιώνει την λογική, μας εξασθενίζει τις δυνάμεις μας, διότι δεν συμμαρτυρεί με τον Θεό. Τελικά έχουμε αδιαλείπτως έναν πειρασμό μπροστά μας.
Γι’ αυτό δεν πρέπει να θέλουμε να μαθαίνουμε, να γνωρίζουμε τί κάνει ο άλλος. Αν έρθουν αν μου μιλήσουν για άλλους, θα τους κλείσω το στόμα ή θα σηκωθώ να φύγω.
Και αν κάποιος έρθει να μου πει τον πόνο του, θα του πω, δεν έχεις Γέροντα; στον Γέροντά σου να μιλήσεις. Και αν μου απαντήσει ότι δεν έχει, θα του πω: Να βρεις!
Εγώ δεν είμαι Πνευματικός … πήγαινε να βρεις έναν Πνευματικό που θα μπορεί να σε παρακολουθεί. Ξέφυγε δηλαδή εσύ την αμαρτία του άλλου. Όσο μένεις άτρωτος από τα κακά του άλλου, τον βοηθάς.
Διότι, μόλις ο άλλος σου πει κάτι κακό, αμέσως ξεπέφτει στα μάτια σου και μειώνεται η αγάπη σου, όσο και αν νομίζεις ότι τον βοηθάς. Έτσι είμαστε εμείς οι άνθρωποι.

5331 - Έλλειψη διδασκόντων και κτιριακό τα χρονίζοντα προβλήματα της Αθωνιάδας

Το κτιριακό πρόβλημα, αλλά και οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, είναι από τα βασικά αλλά και χρονίζοντα προβλήματα της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας στην οποία φοιτούν περίπου 40 σπουδαστές.  
Τα παραπάνω προκύπτουν από την ενημέρωση που είχε  από τους υπευθύνους της Σχολής ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τα Θρησκεύματα, Γιάννης Αμανατίδης.
Πέρα των πιο πάνω προβλημάτων αναφορά έγινε και στην ανάγκη διασύνδεσης των εκπαιδευτικών προοπτικών των αποφοίτων με το Αγιώνυμο Όρος.

5330 - Το καθημερινό πρόγραμμα των μαθητών της ΑθωνιάδαςΟι μαθητές της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας ζουν κατά κοινοβιακό τρόπο, δηλαδή, προσεύχονται μαζί με τον υπεύθυνο Οικοτροφείου στις Ιερές Ακολουθίες και στις Θείες Λειτουργίες οι οποίες τελούνται ανελλιπώς στο Παρεκκλήσι της Σχολής και η διάρκεια των οποίων κανονίζεται από την σχολική εφορία σύμφωνα με το τυπικό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Αναλυτικότερα: Η μέρα ξεκινά με τη σύντομη ακολουθία του Όρθρου (πρωινή προσευχή) μέσα σε κατανυκτικότατη ατμόσφαιρα υπό το φως κεριών πριν και κατά το χάραμα της ημέρας.
Μετά πραγματοποιούνται κανονικά στις σχολικές αίθουσες τα μαθήματα του σχολικού ωραρίου ως τη μεσημεριανή τράπεζα (γεύμα) και οι μαθητές παρακολουθούν όλα τα οριζόμενα από το Υπουργείο Παιδείας μαθήματα.