Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

5326 - Χάρτινες εικόνες. Φωτογραφίες Μοναστηριών και ΣκητώνΟι χάρτινες εικόνες
Οι χάρτινες εικόνες ή στάμπες, δηλαδή τα θρησκευτικά χαρακτικά που δίδονταν από τα ορθόδοξα μοναστήρια και άλλα ιερά ιδρύματα στους προσκυνητές ως «ευλογία», αποτελούν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή της εκκλησιαστικής εικονογραφίας των χρόνων της Τουρκοκρατίας, που στις μέρες μας βρίσκει όλο και περισσότερο την πρέπουσα αναγνώριση. Πρόκειται για αυτόνομα (μη ενταγμένα σε βιβλία) έργα, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία μετά τον 18ο αιώνα είναι χαλκογραφίες. Απεικονίζουν είτε μοναστήρια και σκήτες είτε αγίους και θρησκευτικές σκηνές με βάση την παράδοση της ορθόδοξης αγιογραφίας.

5325 - Φωτογραφίες από την Πανήγυρη της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στην Ι.Μ. Ξηροποτάμου


ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΩΥΣΙΔΗΣ

........Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους.
.Προεξάρχων της πανηγύρεως ήταν ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος τέλεσε την Ύψωση με το τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή και μοίρασε σε όλους τους πατέρες και προσκυνητές τον καθιερωμένο βασιλικό.

5324 - Αλληλογραφία της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους με τον Καποδίστρια (1776 - 27.9/10.10.1831)Όπως είναι γνωστό, ό Καποδίστριας ό όποίος, τόσο από οικογενειακή παράδοση, όσο και από τη μακρόχρονη παραμονή του στην Ρωσία, ήταν αφοσιωμένος στην 'Ορθοδοξία και έτρεφε βαθύ σεβασμό προς τα κειμήλια της θρησκείας και του έθνους, φρόντισε με επιμέλεια το καλοκαίρι του 1830 να συγκεντρωθούν όλα τα κειμήλια και να σταλούν με εθνικό πλοίο στο Άγιον Όρος, για να παραδοθούν το καθένα στη μονή πού άνηκε. Επίσης ό Κυβερνήτης προσπάθησε, όσο ήταν δυνατόν, να αποζημιωθούν τα μοναστήρια του Άθω για όσα ιερά κειμήλια ή σκεύη των είχε αναγκαστεί να εξαργυρώσει το έθνος κατά τη διάρκεια του αγώνα με βάση ένα σχετικό νόμο που είχε ψηφίσει το Βουλευτικόν στις 5 'Απριλίου του 1822.

5323 - Στιγμιότυπα από το βίο του Ιωακείμ Σπετσιέρη Νεοσκητιώτη (†Σεπτέμβριος 1943)

Ο Ιωακείμ, κατά κόσμον Ιωάννης Σπετσιέρης, καταγόταν από την Κεφαλλονιά. Ο πατέρας του, αγρότης στο επάγγελμα, ήταν πολύ πνευματικός άνθρωπος. Την ώρα της εργασίας του έψαλλε διάφορα τροπάρια. Ιδιαίτερα του άρεσαν τα ιερά άσματα του Τίμιου Σταυρού: “Σταυρός ο φύλαξ πάσης της οικουμένης… και των δαιμόνων το τραύμα”, θύμωσε ο καταραμένος μια νύχτα μαζί του και τον χτύπησε στο πόδι πολύ άσχημα. Χωρίς να αρρωστήση, ζήτησε πνευματικό, και αφού εξομολογήθηκε του είπε: Την τάδε ημέρα νάρθης να με κοινωνήσης, διότι θα πεθάνω. Προ τριών ημερών, προγνώρισε το θάνατο του. Ο π. Ιωακείμ έλειπε από το σπίτι γι αυτό είπαν οι δικοί του να τον ειδοποιήσουν να έρθη. Ο πατέρας του όμως τους απάντησε: Μην κάνετε τίποτα, δεν προφταίνει να ελθη…
* Σε ηλικία 18 περίπου ετών ο κ. Ιωακείμ ήλθε στο Άγιον Όρος. Περπάτησε από τη Θεσσαλονίκη με τα πόδια για να φτάση στο “Περιβόλι της Παναγίας μας”. Πέρασε από το Βατοπέδι, όπου θέλησαν να τον κρατήσουν. Δεν έμεινε όμως εκεί, εξ αιτίας ενός σκανδάλου που συνέβη.

5322 - Αγρυπνία της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Ι.Μ. Ξηροποτάμου (φωτογραφίες)

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΩΥΣΙΔΗΣ
Αγρυπνία τελείται αυτή την ώρα στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.
Στην Ιερά Αγρυπνία προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή Καθηγουμένων Αγιορειτικών Μοναστηριών, της Ι.Μ. Αγίου Παύλου Αρχιμ. Παρθενίου, της Ι.Μ. Φιλοθέου Αρχιμ. Νικοδήμου και της Μονής του Ξηροποτάμου Αρχιμ. Ιωσήφ.
Εφημέριος της Αγρυπνίας είναι ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος του Γέροντος Μωυσέως, ενώ στα ιερά αναλόγια ψάλλουν οι Δανιηλαίοι και οι πατέρες από το Μπουραζέρι.

5321 - Σεισμός στο Άγιο Όρος, κατά την Αγρυπνία για τον Τίμιο Σταυρό

Στις 27/14 Σεπτεμβρίου 1932 έγινε στο Άγιον Όρος δυνατός σεισμός. Έγινε την τετάρτη ώρα της νύχτας, κατά το μέσον της αγρυπνίας της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Βρισκόμουν στους χορούς, κοντά στο εξομολογητήριο του πάτερ Υφηγουμένου, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν δίπλα μου, έξω από το εξομολογητήριο. Από το εξομολογητήριο έπεσε ένα τούβλο με ασβέστη. Στην αρχή φοβήθηκα λίγο, αλλά γρήγορα ησύχασα και λέω στο Γέροντα Υφηγούμενο: «Νά, ο ελεήμων Κύριος θέλει να μετανοήσωμε».
Και βλέπαμε τους μοναχούς και κάτω στο ναό και στους χορούς, κι ελάχιστοι απ’ αυτούς φοβήθηκαν. Περίπου έξι βγήκαν από την εκκλησία, οι άλλοι όμως παρέμειναν στα στασίδια τους κι η αγρυπνία συνεχίστηκε με την καθορισμένη τάξη και τόσο ήρεμα σαν να μην συνέβαινε τίποτε.