Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

5320 - Μουσικοδιδασκαλείο στο Άγιον Όρος είναι το ίδιο το ψαλτήρι

Η αγιορείτικη ψαλτική είναι συνυφασμένη με όλο το λειτουργικό αθωνικό τυπικό που τελείται στο Καθολικό της Μονής. Εκεί χτυπάει η ζωή του μοναστηριού, είναι η αρχή και το τέλος του ημερονυκτίου προγράμματος της μοναστικής ζωής. Πρωτοψάλτες, δομέστικοι, ψάλτες για τα «δεύτερα» των ακολουθιών, αναγνώστες, όλοι μαζί, παίρνουν μέρος στη κοινή προσευχή και ο καθένας διακονεί το μυστήριο της λατρείας και της προσωπικής σωτηρίας.
Δεν είναι τυχαίο,  που δεν μνημονεύονται μουσικοδιδασκαλεία και μουσικές σχολές στην εκμάθηση της ψαλτικής στο Άγιον Όρος. Οι χοροί των ψαλτών είναι το καλύτερο διδασκαλείο και η αλάνθαστη μέθοδος της υπερχιλιόχρονης ψαλτικής παράδοσης.
 Ακολουθεί η στιχολογία σε ήχο α΄ από ηχογράφηση στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα.

5319 - Φορητές εικόνες στη Μακεδονία και το Άγιον Όρος κατά τον 13ο αιώνα

.......Οι εικόνες του 13ου αιώνα, δημοσιευμένες ή μη, που έχουν εντοπιστεί έως σήμερα στη Μακεδονία και στο Άγιον Όρος, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σύνολο που υπερβαίνει τον αριθμό των σαράντα. Από τις εικόνες αυτές οι περισσότερες σώζονται σε μονές του Αγίου Όρους ή προέρχονται από ναούς μεγάλων αστικών κέντρων της Μακεδονίας, δηλαδή της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και κυρίως της Καστοριάς.
Αναλυτικότερα, οι σωζόμενες εικόνες του 13ου αιώνα σε μονές του Αγίου Όρους προσεγγίζουν τον αριθμό των είκοσι έξι και κατανέμονται ως ακολούθως: μονή Λαύρας εννέα, μονή Βατοπεδίου ένδεκα, μονή Χελανδαρίου τρεις και ανά μία στις μονές Κουτλουμουσίου, Παντοκράτορος, Αγίου Παύλου.

5318 - Οι φορητές εικόνες του Πανσέληνου στο Άγιον Όρος

Ο ιερομόναχος και αγιογράφος Διονύσιος, στο βιβλίο του «Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης» που συνέγραψε στα 1728-1733, αναφέρει σε δύο σημεία ότι ο Πανσέληνος ασχολήθηκε επίσης με τη φιλοτέχνηση φορητών εικόνων. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι έμαθε την τέχνη της ζωγραφικής μιμούμενος «τον εκ Θεσσαλονίκης δίκην σελήνης λάμψαντα κυρ Μανουήλ τον Πανσέληνον από τε τας εικονισθείσας παρ’ αυτού ιεράς εικόνας τε και περικαλλείς ναούς εν τω αγιωνύμω όρει του Άθω». Σ’ άλλο σημείο, ο Διονύσιος αναφερόμενος στην καλλιτεχνική παραγωγή του Πανσέληνου, σημειώνει «αι εν τοίχοις και πίναξι υπ’ αυτού εικονισθείσαι εικόνες».
Την αναφορά αυτή του Διονυσίου στη δραστηριότητα του Πανσελήνου ως καλλιτέχνη και φορητών εικόνων, έρχεται να επιβεβαιώσει η προφορική και γραπτή παράδοση, η οποία αποδίδει στον Πανσέληνο την εκτέλεση φορητών εικόνων στη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, στη Μονή Εικοσιφοινίσσης του Παγγαίου και στη Μονή Προδρόμου Σερρών.

5317 - Ο Μητροπολίτης Καστορίας στην Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΩΥΣΙΔΗΣ
Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ υποδέχθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους, στην οποία από το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι εορτασμοί για τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας.
Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Ιωσήφ υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο στις πύλες της Ιεράς Μονής και τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησής του.
Ο Μητροπολίτης Καστορίας προσκύνησε τα Ιερά Λείψανα στο Καθολικό της Μονής, ενώ δώρισε στην Ξηροποταμινή Αδελφότητα ένα τεμάχιο Ιερού Λειψάνου της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας.

5316 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο ΌροςΑπόψε τελείται Αγρυπνία σε όλα τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους για την αυριανή εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14/27 Σεπτεμβρίου).
Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου.


Φωτ. από την Πανήγυρη του 2013 στην Ι.Μ. Ξηροποτάμου (http://www.amen.gr)