Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

5315 - Φωτογραφίες των δύο νέων κτιρίων που ανεγείρονται στις Καρυές του Αγίου Όρους1 . Κτίριο μοναστικών και θεσμικών λειτουργιών της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους
Το έργο αφορά την ανέγερση νέου τετραώροφου κτιρίου με τρεις πτέρυγες σε σχήμα Π γύρω από ορθογώνιο αίθριο, στα ΒΑ της πλατείας των Καρυών σε άκτιστο οικόπεδο το οποίο ανήκει στην Ι.Μ Ιβήρων και ενοικιάζεται από την Ιερά Κοινότητα. Το προτεινόμενο οικόπεδο έχει έντονη κλίση και το κτίριο προσαρμόζεται σε αυτήν με διαφοροποιούμενα εμβαδά σε κάθε όροφο. Σκοπός της ανέγερσης του κτιρίου είναι η στέγαση μοναστικών και θεσμικών λειτουργιών της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους.

5314 - Το Άξιον εστίν στην ακολουθία αγιορείτικης τράπεζαςΑνέκαθεν η Εκκλησία τιμούσε και τιμά την Θεοτόκο Μαρία ως «τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ». Στην παράδοση μας για την Παναγία έχουν ανοικοδομηθή απειράριθμοι ναοί, Ιερές μονές, ησυχαστήρια και αυτό το Άγιον Όρος.
........Οι αγιορείτες μοναχοί ημέρας και νυκτός δεν παύουν να υμνούν και να τιμούν το πρόσωπο της Θεοτόκου, διότι «πολλά ισχύει δέησις μητρός». Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι η Παναγία είναι ανώτερη από τον Θεό. Αποκαλείται από τους Πατέρες «η μετά Θεόν, θεός», θεός κατά χάριν και όχι κατά φύσιν, και δεν υποκαθιστά την μεσιτεία του Κυρίου Ιησού προς τον Θεό Πατέρα. Η Θεοτόκος καλείται Παναγία εν σχέσει με τους αγίους και τους ανθρώπους.

5313 - Δημιουργία ή εξέλιξη; Μέσα από την οπτική γωνία των οσίων Γερόντων της εποχής μας.......Μια συμβολή στο τεράστιο ερμηνευτικό πρόβλημα της Γένεσης μέσα από τη βιβλική κειμενική παράδοση και τη χαρισματική οπτική των ηγιασμένων Αγιορειτών  Γερόντων Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, Παϊσίου Αγιορείτου και Ιωσήφ Σπηλαιώτη

5312 - Μοναχός Ισαάκ Διονυσιάτης, 1850 - 1932 (ανακ. 25 Σεπτ.1937)Ο λαμπρός ηγούμενος της ιεράς μονής Διονυσίου αρχιμανδρίτης Γαβριήλ γράφει περί του εναρέτου παραδελφού του: «Ήτο τύπος απλότητος, ακρίβειας και ευλαβείας, σιωπηλός και απερίσπαστος εν παντί, υπόδειγμα εις όλους τους πατέρας».
Γεννήθηκε στο Καβακλί Αδριανουπόλεως από ευσεβείς γονείς το 1850, ο κατά κόσμον Ιωάννης Γεωργίου. Από μικρός φύλαγε τα πρόβατα του πατέρα του και με τα λίγα γράμματα που έμαθε διάβαζε τους βίους των αγίων. Νέος ήλθε προσκυνητής στο Άγιον Όρος. Έμεινε για λίγο σ’ ένα Κελλί της Βίγλας. Τον σαγήνευσε η μονή Διονυσίου. Εκάρη σε αυτή μοναχός το 1872. Εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως το τέκνο της απερίεργης υπακοής και της πρόθυμης και πρόσχαρης διακονίας.

5311 - Γέροντας Παΐσιος: Τον Θεό Τον βάζουν σήμερα στην άκρη.Ο Καλός Θεός μας δίνει πλούσιες τις ευλογίες Του. Να μη δείχνουμε αχαριστία και Τον παροργίζουμε, γιατί έρχεται “η οργή του Θεού επί τους υιούς της απειθείας” -μη γένοιτο. Στην εποχή μας δεν πέρασαν οι άνθρωποι ούτε πολέμους ούτε πείνα και λένε ότι δεν έχουν ανάγκη και από τον Θεό. Τα έχουν όλα και γι' αυτό δεν εκτιμούν τίποτε. Αν όμως έρθη δύσκολος καιρός, πείνα κ.λπ., και δεν έχουν τι να φάνε, τότε θα εκτιμήσουν και το ψωμί και την μαρμελάδα και όσα θα στερηθούν. Άμα δεν δοξάζουμε τον Θεό, επιτρέπει ο Θεός να έρθη μια δοκιμασία, για να εκτιμήσουμε τα πράγματα. Ενώ, όταν τα εκτιμούμε, δεν επιτρέπει ο Θεός να συμβή τίποτε το κακό.
Παλιότερα που δεν υπήρχαν αυτές οι μεγάλες ευκολίες, και η επιστήμη δεν είχε προχωρήσει τόσο, αναγκάζονταν οι άνθρωποι σε όλες τις δυσκολίες να καταφεύγουν στον Θεό, και ο Θεός βοηθούσε. Τώρα, επειδή η επιστήμη προχώρησε, τον Θεό Τον βάζουν στην άκρη. Πάνε χωρίς Θεό σήμερα. Υπολογίζουν: “Θα κάνουμε τούτο, θα κάνουμε εκείνο”.

5310 - Φωτογραφίες από το εσωτερικό του Ιερού Κελλιού των Αγίων Πέτρου και Ονουφρίου (ΙΙ)

Φωτογραφίες του Wim Voogd (4 Σεπτεμβρίου 2014)5309 - Ευλόγησον!

Ευλόγησον!
Έλατοι, δέντροι, καρυές, λιοστάσια,
«τώ γνόντι εαυτόν η γνώσις τών πάντων δίδονται αυτού»
Νερά τραγουδώντας, τήν θάλασσα σμίγουν
«τό γάρ γιγνώσκειν εαυτόν, πλήρωμα τής γνώσεως τών απάντων εστί»
Αητοί, χελιδόνια, λευκά περιστέρια,
«πάσα αρετή, γινομένη, σταυρός ονομάζεται»
Κάστρα άβατα στέκουν, θεριά μοναστήρια,
«όταν τήν εντολήν τού πνεύματος πληροί,»