Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

5308 - Ανήμερα του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη

Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Σιλουανός. Τον αγαπώ τον άγιο αυτόν. Όχι γιατί μοιάζουν οι αγώνες μας ή μιμούμαι την αρετή του. Αν και το τελευταίο το έβγαλα τελείως από την ζωή μου, μετά από μάχες με την φαντασιακή εικόνα του εαυτού μου, όταν άκουσα τον Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ, να λέει «δεν πρέπει να ισχυριζόμαστε ότι επαναλαμβάνουμε την εμπειρία των Αγίων Σιλουανού, Ισαάκ του Σύρου, Συμεών του Νέου Θεολόγου, Γρηγορίου του Παλαμά ή Σεραφείμ του Σαρώφ. Στην πνευματική ζωή δεν υπάρχει επανάληψη ακριβής, ταυτόσημη… Δεν πρέπει ποτέ να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με κανένα πρόσωπο. Ο καθένας από εμάς, όσο μικρός και αν είναι, είναι μεγάλος ενώπιον του Αιωνίου. Ο Θεός συνάπτει με κάθε ανθρώπινη ύπαρξη καρδιακή και μοναδική σχέση.»
Βέβαια αυτά στις καθ’ ημάς «ιερατικές» και «θεολογικές» σχολές, όχι μόνο δεν μας τα είχαν πει, μα μας έδινε κατευθύνσεις πλήρους αφομοιώσεως από ένα τέτοιο υψηλό πρότυπο ανθρώπου, που καθημερινά ένιωθες τουλάχιστον ενοχικά άχρηστος που δεν μπορούσες να το φτάσεις. Και αυτομαστιγωνόσουν γιατί απλά ήσουν άνθρωπος και όχι σούπερμαν.

5307 - Φωτογραφίες του εγκαταλελειμμένου ρωσικού Ιερού Κελλιού των Αγίων Πέτρου και Ονουφρίου

Κοντά στην Ιερά Μονή Φιλοθέου βρίσκεται το Ιβηρίτικο Ι. Κελλί των Αγίων Πέτρου και Ονουφρίου.
Στις αρχές του μήνα (4 Σεπτεμβρίου 2014) το επισκέφθηκε ο Wim Voogd, ολλανδός φιλαγιορείτης και το φωτογράφισε. Δημοσίευσε στο ιστολόγιό του Athos Agion Oros φωτογραφίες του εξωτερικού χώρου, υποσχόμενος να συνεχίσει με ανάλογες του εσωτερικού του Κελλιού, τις οποίες χαρακτηρίζει εντυπωσιακές.
Το Κελλί αυτό, όπως αναφέρει ο Γεράσιμος Σμυρνάκης στο βιβλίο του ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (1903), είναι ένα από τα τρία ρωσσικά Κελλιά της Ιεράς Μονής Ιβήρων στη θέση Μαγουλά.

5306 - Ρόλος και σημασία του εργόχειρου στην μοναστική παράδοση

Ο π. Βενέδικτος, 
Δικαίος της Νέας Σκήτης 
μιλάει για την αξία του εργοχείρου 
στην αγιορείτικη παράδοση 
και τη θέση του 
στην μοναχική πολιτεία.

5305 - Άγιον Όρος: Μια χιλιόχρονη ιστορία

Το όρος Αθως, το γνωστό σε όλους μας Αγιο Ορος, αποτελεί από τα τέλη του 10ου αιώνα το σπουδαιότερο κέντρο του ορθόδοξου μοναχισμού, και συγκαταλέγεται στα κορυφαία μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Καταλαμβάνει τη βορειότερη προβολή της χερσονήσου της Χαλκιδικής, με μήκος 45 χλμ. και πλάτος 5-10 χλμ., και παίρνει το όνομά του από την ομώνυμη κορυφή (2.033 μ.) του όρους που δεσπόζει στη βραχώδη αυτή λουρίδα γης.

5304 - Ο φιλαγιορείτης Reinhold Zwerger

Ο Reinhold Zwerger, συγγραφέας του βιβλίου Wege am Athos (Διαδρομές στο Άγιο Όρος) και χαρτογράφος ενός λεπτομερέστατου χάρτη του Αγίου Όρους, γεννήθηκε το 1924 στο Kirchberg am Wechsel της Αυστρίας, όπου και πέθανε το 2009.
Αγάπησε το Άγιο Όρος, το οποίο επισκέφθηκε περισσότερες από 40 φορές στη διάρκεια μισού αιώνα, από το 1956 μέχρι το 2005.
Η κόρη του Lisbeth Zwerger δημιούργησε τη σελίδα www.reinholdzwerger.com στην οποία φιλοξενούνται ενδιαφέροντα στοιχεία από τη ζωή και το έργο του.

Ακολουθούν μερικά από τα έργα του:

5303 - O Στράτος Καλαφάτης στο Άγιο Όρος (video)

Επισκέπτομαι το Άγιο Όρος από μαθητής, αλλά ήταν η πρώτη φορά που επιχείρησα να το αντιμετωπίσω ως φωτογράφος. Η χιλιόχρονη ιστορία του και η βραδύτητα του χρόνου που επικρατεί στην Αθωνική Πολιτεία είναι τα πράγματα που με εντυπωσιάζουν περισσότερο σ' αυτό. Προσεγγίζετε και απαθανατίζετε το Άγιο Όρος όπως ποτέ δεν το έχουμε δει ως τώρα, ή έστω όπως δεν συνηθίζεται τις περισσότερες φορές.
Το Άγιο Όρος έχει μια βαριά ιστορία, μια βαθιά θρησκευτικότητα, και μια δική του λογική. Αυτά δεν μπορεί να τα αγνοήσει κανείς. Σαν φωτογράφος κινήθηκα με απόλυτο σεβασμό προς τους ανθρώπους και τον τόπο ενώ την ίδια στιγμή έμεινα πιστός στις φωτογραφικές μου πεποιθήσεις. Το αποτέλεσμα που προκύπτει περιγράφει ένα Άγιο Όρος προσωπικό, που δεν αγνοεί και δεν απορρίπτει.
Στράτος Καλαφάτης
Δείτε το video:

5302 - Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 ΣεπτεμβρίουΔιαβάστε τον βίο του Αγίου: